Девет милиона Срба данас живи у Турској

У Турској живи девет милиона Срба који и дан-данас говоре српски и свако од њих зна које је презиме породица носила и која је крсна слава куће била!

Свијет 10.09.2014 | 18:02
Девет милиона Срба данас живи у Турској

Пазите, некима од њих су преци још пре 300, па и 400 година населили те просторе, али они и дан-данас говоре српски и свако од њих зна које је презиме породица носила и која је крсна слава куће била - открива Драган Милосављевић, председник Друштва српско-турског пријатељства „Инат“.

Још је краљ Александар Карађорђевић изјавио да су Срби измирили све рачуне са Турском 1912, па убудуће са њима можемо бити само пријатељи. То, ипак, нико није узео за озбиљно до пре пет година. Теза да је 500 година дуг принудни брак Срба и Турака оставио за последицу предрасуду да су нам Турци највећи непријатељи, била је инспиративна за Милосављевића, чије изјаве преносимо ин виво, у целини целости.

Ко је кога јахао

Једном сам рекао једном професору из Анкаре да је довољно што су нас јахали више од 400 година, а он ми је одбрусио: „Питање је ко је кога ту јахао, ви Срби сте имали извршну власт као велики везири, какви султани!“

Тако је само у периоду од 1543. до 1612. Године, Србија допринела вођењу царства с 13 великих везира, седам њихових заменика, 23 везира, осам адмирала (капудин-паша), бројним гувернерима провинција и с безброј великих дефтердара (шефова финансија) и највиших административних службеника.

Турци преузели неке српске речи

У Србији никад раније није постајала ни назнака да би овакво Друштво пријатељства било могуће. У Београду живи око 1.000 Турака, а претпоставља се да их на Косову и Метохији има још око 30.000, мада су многи од њих поделили судбину комшија Срба.

У српском језику има око 8.000 турцизама, а у турском 1.000 србизама. Док смо ми преузели од Турака: инат (чврсто веровати), орган, душек, („тузла“ на турском значи „со“), Турци су од нас наследили речи: кашика, душман…

Турска је за Србе била Америка

У 15. и 16. веку у Србији није била толико развијена свест о нацији. Српски великаш никако није мусавог и дроњавог кмета доживљавао као брата по крви! Вера се мењала као што се данас мењају политичке странке, а у ислам је масовно прелазило ситно племство.

У средњем веку Турска је била исто што и данас Америка. Турска царевина је у свом саставу имала 32 земље, никад није спаљивала вештице, а Јевреји су ту налазили спас. Прва велика миграција Срба у Турску одиграла се у време Берлинског конгреса.

Српки језик говорили и султани

Наша историја прећутала је да су на просторима турске империје у службеној употреби била чак четири језика: турски (за свакодневне разговоре), арапски (језик религије јер је њиме написан „Куран“), затим персијски (књижевни језик) и – српски, као језик дипломатије и војске. И султани су говорили српски јер сесматрало да само необразовани не говоре овај језик.

Амбасадори знају само где је добра јагнејтина

У Министарству дијаспоре само знају где има добре јагњетине! Ови наши амбасадори нису ниједну визиткарту донели, а камоли да су склопили неки добар посао.

Хрвати су подигли своју текстилну индустрију захваљујући Турцима, а ми смо ту шансу пропустили. И то због виза. Нико не зна да Турчину за долазак у Србију треба гарантно писмо и још да га чека пријатељ на аеродрому, иначе ће га наши вратити.

Визе су уведене деведесетих за време рата, а њихово укидање влада још није стигла да стави на дневни ред. Ма чак и Турчину који има Шенген треба транзитна виза кроз Србију.

Замислите колико Србија губи, око три милиона Турака ради у западној Европи. Кад би само милион прошло кроз Србију на путу за отаџбину, зарадили бисмо више него да имамо нафтовод. А да не причам да споразум о слободној трговини с Турском стоји на разматрању већ 10 година.

Београд у Истанбулу

Изгледа да је бивши амбасадор Туске у Београду Хасан Октем био у праву кад је, предајући акредитиве тадашњем премијеру Војиславу Коштуници, у шали рекао да је инат најпознатија турска реч у Србији. Док Србија не хаје за бројну дијаспору у Турској, њени потомци нису заборавили завичај, па се код Истанбула простире Београдска шума на 6.000 хектара, а град се дичи црквом Београдске Богородице. Док Београд има Стамбол капију, у Истанбулу је подигнута Београдска капија!

У Истанбулу скоро три милиона људи пореклом из Србије

Мит о Чикагу као највећем „српском“ граду после Београда опстао је само захваљујући чињеници да је деценијама било политички некоректно рећи да та титула заправо припада Истанбулу. Јер, на обалама Босфора живи чак три милиона људи пореклом са ових простора, које смо вековима пежоративно називали „потурицама“

Наравно, није реч о класичној емиграцији коју су деценије за нама потерале у печалбу, већ о исељеницима који су стотинама година тамо, исламске вере и турских имена, али чврсто везани за шаку земље са које су им прадедови отишли…

Верујте, чак и чвршће од многих од нас који још стојимо на њој! Апсолутно су свесни свог порекла, са невероватним поносом то истичу, сматрајући себе почаствованим због тога што су им корени у Србији! Пазите, некима од њих су преци још пре 300, па и 400 година населили те просторе, али они и дан-данас говоре српски и свако од њих зна које је презиме породица носила и која је крсна слава куће била…

У Истанбулу три, у читавој Турској девет милиона води порекло из Србије

Ако вам је фрапантна бројка од три милиона у Истанбулу, шта рећи на податак да је то тек трећина од укупног броја колико их је у Турској?! Говоримо о девет милиона душа, а то није моја претпоставка, већ податак, нешто о чему се овде ћути.

Говоримо о „армији“ у најмању руку великих пријатеља Србије, који би и те како могли да нам помогну. Што је најважније они то и желе. Међутим… Е, то „међутим“ је управо оно што нас је кроз историју скупо коштало! За српске власти ти људи никада нису били сматрани српским исељеницима због догме да су Срби само они православне вере.

Зато што је то и даље табу тема и јеретичко питање, данас и имамо нацију Бошњака. Можда би и карта Хрватске данас била драстично другачија да је дозвољено изјаснити се као Србин католик?!

Караџић живи у насељу Бајрам Паша

Обилазећи својевремено једну од највећих истанбулских општина Бајрам паша и разговарајући са људима који у њој живе, а 90 одсто од 350.000 колико их има је нашег порекла, пришао ми је човек да ми поносно каже да су се његови некада давно презивали Караџић и да зна коју су славу славили, да са генерације на генерацију преносе српски језик и да му никада неће бити јасно због чега не може да буде оно што смо поменули - Србин муслиман?!

Разговарао сам са људима који потенцирају да су из: „Аски Србистана“, што у преводу значи: Старе Србије. Питам их знају ли одакле су тачно пореклом, а они углас: „Скопље“ - наставља да нас шокира наш саговорник.

13 великих везира пореклом из Србије

Корпусу потенцијалних лобиста, јаких привредника спремних да улажу, уопште људи који су више него вољни да на сваки начин помогну држави у
којој су им корени. А, 95 одсто наших Истанбулаца су у најмању руку добростојеће занатлије и успешни привредници, чија предузећа запошљавају и по неколико стотина људи.

Колико су тамо цењени говори и податак да се део Истанбула, омиљено излетиште, зове „Београдска шума“. Једна од свега четири капије на некадашњем бедему око града носи име „Београдска“, али… А шта ћемо са чињеницом да је чак 13 великих везира било са наших простора?!

Замислите колико Србија губи, око три милиона Турака ради у западној Европи. Кад би само милион прошло кроз Србију на путу за отаџбину, зарадили бисмо више него да имамо нафтовод. А да не причам да споразум о слободној трговини с Турском стоји на разматрању већ 10 година - прича Милосављевић, чије друштво свакодневно добија понуде за пословну сарадњу с турским фирмама.

Инат најпознатија турска речу у Србији

Изгледа да је бивши амбасадор Туске у Београду Хасан Октем био у праву кад је, предајући акредитиве тадашњем премијеру Војиславу Коштуници, у шали рекао да је инат најпознатија турска реч у Србији. Док Србија не хаје за бројну дијаспору у Турској, њени потомци нису заборавили завичај, па се код Истанбула простире Београдска шума на 6.000 хектара, а град се дичи црквом Београдске Богородице. Док Београд има Стамбол капију, у Истанбулу је подигнута Београдска капија!

Аутор: Михаило Меденица
Извор: КУРИР

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

БиХ

10.09.2014 16:06

То су Сандјаклије из Србије а они нису Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.09.2014 16:17

Има и насе кривице у односу према нацији.Наса СПЦ је на свом сабору 1933 званицно се одрекла Срба друге вјероисповјестини од тада до данас имамо огроман слијед догадјаја који да тога није било би били сасвим другацији!? У цетницима је био велики број Срба муслимана,али је поцетком 1941 досло до протјеривања и одбацивања,касније и до сукоба са тим истим..итд.итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВИДЉИВИ Ф17.

10.09.2014 16:19

Тосу Све Браца Срби Тих девет милијона доброцена доци Кад буде слао гдзалан онихсто својих Којису потурцени Аови Усандзаку су свакако Срби јер пису ЦИРИЛИЦУ Ионису СВЕТОСАВЦИ КАО Инас ЊЕМАЊА НЕКАДАСЊИ КУСТУРИЦА Поздрав Вас НЕВИДЉИВИ ИЗ Царграда Зивелисрби магдјесе налазили тосу наса браца Светје мали сресцемосе Ф 17

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

10.09.2014 16:21

ПА НИЈЕ КРВ ВОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_ботан

10.09.2014 16:23

Ово вец и није интересантно, као људи не могу зивјети једни поред других ако су другације вјере а поготову не могу срби зивјети у турској, сваста .Када сам исао у Истамбул пар пута видио сам од бутика и хотела цији власници су цисти срби и ником нормалном то не смета, осим БАЈИ који је толико оптерецен национализмом.Турке и Босњаке повезују само националисти јер је ове србе одвео бољи зивот и капутал тамо гдје јеси, неовисно од тога које вјере били и ти срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

10.09.2014 16:27

Изванредан текст!!! Онима који не знају овај цланак све лепо објасњава. Стицајем несрецних околности овај нас напацени Балкан, је скоро непрестано био у рату. Ова два последња рата у Босни и Хрватској само потврдују да су Срби уствари ратовали -САМИ СА СОБОМ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

10.09.2014 16:29

Када гус(л)ари пишу историју, онда напишу и овакве глупости. Зна се кога су Срби и бивши системи протјеривали из Босне, Црне Горе, Косова, па и Србије. Овдје ћу написати да Турци никада нису насељавали Балкан, него су биле војне постројбе и управе, а у којима су радили они који су добровољно прелазили на ислам. У Турској нема Србе, него су то протјерани муслимани од момента анексије Босне од стране Аустро -Угарске, а онда од Краљевине Југославије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аркона

10.09.2014 16:35

Има њих много више од тих 9 000 000, миц по миц долазимо до онога што Деретић прича годинама. Од Индије до сјевера Њемачке, али Србе то не занима и зато смо ту са онима који гледају само личне интересе. И ови што се данас изјашњавају Бошњацима радо би се звали Србима али нема нико да им пружи руку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

10.09.2014 16:52

Ре.аркона. То би ти зелио да се догоди, али неце да мозе као сто казе СОЈИЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

10.09.2014 17:11

Нас и Руса 300 милиона а без руса ни два камиона...е свакаква небулоза може проћи поред вас.Каквих 9 милиона Срба у Турској,је ли тај човјек нормалан? Нашло се њих пар којима су преци прешли на Ислам па помињу крсне славе.Од пар милиона људи са ових простора,99% Муслимана који су отишли са ових простора повлачењем отоманске империје,успостављањем ндржаве Србије и доласком АУ монархије. Ја имам врло далеке рођаке који су у Турској а чији су преци истјерани из Ужица.Ужице је било некад муслимански град са десетинама џамија а сад то не постоји ни у траговима. Маните се небулоза и непровјерених трачева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тешко је бити Србин неправославац

10.09.2014 17:15

Тешко је данас бити Србин а неправославац, посебно Србин а муслиман, или барем именом да си муслиман.Наилазиш на два екстремне шовнизма, један бошњачки или великобошњачки који под сваку цијену жели да те представи Бошњаком, или ако му не успије онда си "издајник", и други ништа мање екстреман и шовнистички, онај "православни или хришћански" који не признаје Србином неког ко није крштен, и под сваку цијену настоје да крсте, и ако им не успије увијек је страшна доза неповјерења која граничи са мржњом, јер не могу да схвате да неко жели да буде Србин а да не прелази на православље.Шоовнистички су настројени како према муслиманима Србима, тако и према атеистима и свим оним који не признају ауторитет попова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анђео

10.09.2014 18:59

Ми смо народ који незна своје поријекло. Ми смо сви заправо Јужни Славени. Најлуђи народ на свијету, који је у задњих 150 година шест пута ратовао (Три балканска рата, два велика свјетска рата и задњи најкрвавији грађански рат).

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјоле

10.09.2014 19:01

Турска и дан данас прима србе .Па ко воли бујрум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аутсајдер

10.09.2014 19:42

Ови из Курира кад лупе, баш лупе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

10.09.2014 19:48

Ја знам да је ово мање више тачно, али чувајте се пропаганде, данашња Турска је чисто зло који РОБУЈУ, у пуном смислу ријечи РОБУЈУ ... Сједињеним Државама и Израелу, а запад је спреман на све да србе уведе у НАТО сатанистички савез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М. Павловиц

10.09.2014 19:48

Овде ниста није ново, све се ово зна па се не треба правити паметан и откривати рупу на саксији. А не знам ста би ми то сад требало да радимо, рецимо да својатамо своје бивсе србе који су напустили земљу и пресли у другу веру. Јасно је да они у турској не могу да носе српска имена и презимена као сто могу срби у србији да носе турска имена и да исповедају турску веру.Ста ми ту моземо, они да имају воље и храбрости да се врате па ајд да им помогнемо, али посто о томе не смеју ни да сусну у тој дивној Турској им за разлику од оних који су само прасли у ислам и остали у Србији па овде хоце да буду веци турци него у Турској. А ту корист коју помињете од проласка кроз насу земљу, одавно смо видели. Пуни паркинзи кеса и дјубрета из Немацке, Холандије,Свајцарске ни динар да оставе у Србији, да преноце па то се није десило а да не прицам о саобрацајним несрецам побили су нас на путевима висе него 1389 на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

10.09.2014 19:53

За БиХ Знају и сандзаклије коју Славу славе

ОДГОВОРИТЕ
Name

мојсије са истока

10.09.2014 20:08

У ФБиХ живи два милиона Босњака који и дан-данас говоре српски и свако од њих зна које је презиме породица носила и која је крсна слава куће била!

ОДГОВОРИТЕ
Name

квота

10.09.2014 21:03

вецу глупост одавно нисам цуо цуј 9 милиона..Овај Меденица није нормалан хахахх

ОДГОВОРИТЕ
Name

танго

11.09.2014 00:46

Замислите ја избјегнем 92 из једног града удруги и цитавих 10 година ме зову избјеглица одем да пидугнем храну цујем иза мене говоре види курда замислите какав смо ми онда народ на овим просторима. Како цовјек мозе у својој дрзави бити избјеглица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фердо

11.09.2014 08:43

Већу глупост у свом животу нисам прочитао, ајде милион Срба, али гдје нађе ДЕВЕТ МИЛИОНА СРБА у Турској. Дефинитивно писац овог текста мора посјетити психијатријску установу. Сад би по Српској логици у Турској требала да буде Нека Српска република, хахахахахаа. ДЕВЕТ МИЛИОНА СРБА У ТУРСКОЈ... ХАХАХАХАХа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свашта

11.09.2014 10:00

Ала је овај Меденица налупао будалештина мајко мила - не ради се о Србима ,већ о муслиманима који потичу са бивших југословенских ових крајева ,а који су се из Србије из Босне и Херцеговине почели исељавати послије Бечког конгреса, кад је Србија призната као слободна држава ,а Аустро-угрској предата на управљање БиХ.Поводом њиховог исељавања из БиХ Алекса Шантић је написао чувену пјесму "Остајте овдје".Исељавања муслимана из БиХ ,Краљевине Србије ,односно Краљевине СХС,затим Краљевине Југославије континуирано је трајало од почетка 20. вијека па до почетка Другог свјетског рата,а било га је и за вријеме СФРЈ. .И још нешто -тачно је да су у Отоманској власти многи са ових простора били на челним функцијама у државној администрацији ,али не као Срби ,већ као муслимани.Једино што је познато је то да је Марко Краљевић погинуо у Бугарској као војник Отоманске државе и то као Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан...

12.09.2014 00:59

Па то ме не изненадјује за Србе у Турској,па је ли знате колико има муслиманске вјероисповијести,становника у тзв.БиХ,који и дан данас дрзе(крију )Иконе од крсних слава и знају поријекло своје. А сто се тице Турака и нас,када прицате са Турцима о косовском боју нпр. другација је истина од оне сто су нама подваљивали деценијама и вијековима. Стидите се Ви коментатори(муслиманске вјероисповијести)....Цанадиен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

12.09.2014 05:49

Многи коментатори су мало или никако образовани, а поготово када је ријеч о историји. Овдје могу једино изузети коментатора "свашта" који је то историјски аргуменовао, а то је и истина о мухаџирима (избјеглицама) са Балкана у Турској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

етнолог

12.09.2014 18:11

9 милиона Срба у Турсој,ма јадни били врацајте се својој куци ! .

ОДГОВОРИТЕ
Name

муња

13.09.2014 04:51

Јесу ли И они издали своју вјеру ? или су само добри Срби који могу живјети меду муслиманима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-НЕВИДЉИВИ Ф17.

04.01.2015 15:56

Е свака ти част Србине на граматици којом се изјашњаваш, па мене би било стид као Србина да тако нешто напишем, па то нема никакве везе са било каквом српском граматиком.

ОДГОВОРИТЕ