Срце му се слама због подјеле Британије

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је данас у Единбургу да би му се "срце сломило" ако би Шкоти на референдуму идуће седмице изгласали одвајање од Уједињеног Краљевства.

Свијет 10.09.2014 | 18:02
Срце му се слама због подјеле Британије

Камерон је, убјеђујући гласаче да остану у "породици нација", упозорио да монетарна унија са независном Шкотском неће функционисати и да, ако би Шкоти гласали за сецесију, Британија са њима неће дијелити фунту, пренијела је агенција Ројтерс.

Камерон је истакао да референдум није исто што и општи избори, гдје људи донесу одлуку, па пет година касније донесу другу одлуку.

"Ово је потпуно различито од општих избора: Ово је одлука не о наредних пет година, већ о наредном вијеку", нагласио је британски премијер.

"Срце би ми се сломило ако би се ова породица нација у којој смо урадили толико дивних ствари заједно распала", рекао је Камерон.

Камерон је, осам дана уочи референдума о одвајању Шкотске од Уједињеног Краљевства, изненада одлучио да отпутује у Шкотску заједно са замјеником премијера и лидером либералдемократа Ником Клегом и вођом опозиције Едом Милибандом.

Лидер шкотских националиста Алекс Салмонд такав потез британског премијера, његовог замјеника и опозиционог лидера тумачи као "панични потез".

Лондон, до прије само неколико седмица, није био забринут због референдума 18. септембра пошто су анкете редовно показивале да је убједљива већина бирача за останак у Краљевству.

Ситуација се, међутим, изненада промијенила протеклог викенда, када је табор за независност први пут стекао предност, а анкета објављена два дана касније показала је да су двије стране изједначене.

Три највеће британске странке смјеста су најавиле план за трансфер додатних надлежности шкотској влади, првенствено у области прихода од пореза.

Шкотска је саставни дио Уједињеног Краљевства од 1707. године, а претходно се дуго налазила у персоналној унији са Енглеском.

Референдум у Шкотској прво је изјашњавање те врсте унутар Европске уније.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

10.09.2014 16:35

Србија би требала медју првима да подрзи независност... Али зато му је срце играло кад је Косово прогласило независност? Па срце се моје цепало кад ми се ЈУГОСЛАВИЈА распала. А ти тад ни репом ниси мако. Досла маца на вратанца. Плаци..... Наса сте срца ломили од 1990. па до 2005.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

10.09.2014 16:41

Шта ми да каземо???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камерон

10.09.2014 16:50

Цркни Камеруне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

10.09.2014 17:01

Боли и нас срце за све што сте нам радили ви "перфидни хоштоплери" Енглеске. Савјетовали сте нашу Србију да ради за Вас, а ми Вам веровали, као пријатељима. Ви радили за свој интерес, ми страдали и дошли до дна. Ипак Вам желимо све најбоље иако сте "роватори" пројекта мира звани ЕВРОПА. Не успјева тај велики мировни подухват због Вас. Немачка и Француска требају Вас избацити из Европе и са Русијом у "Боље сутра" свих Германа и Славена. Остали добри људи придружите нам се.. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО... Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВољаНарода

10.09.2014 18:01

Кад је Косово хтјело да се отцијепи од Србије, и Енглеска га подржала, онда је то била "воља народа" и ником се није "цијепало срце". Сада се истим тим Енглезима (представљени овдје кроз госп. Камерун-а) "цијепа срце" а ми кажемо "То је воља народа".

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

10.09.2014 18:09

Веома би ми драго било да ти се срце сломије након одвајања Шкотске од највећег свјетског зла! Искапало ако заплакало! Зло радити а добру се надати не може! Заиграла мечка и на вашим вратима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

11.09.2014 15:45

слама ми се она ствар...

ОДГОВОРИТЕ