Адвокат за холандске медије о Србији

Холандски стручњак каже да се одрекао много богатијих клупских понуда због породице и открива шта све треба да се промени у националном тиму Србије.

Фудбал 10.09.2014 | 19:15
Адвокат за холандске медије о Србији

Деби Дика Адвоката на клупи Србије је изазвао и велику пажњу у Холандији. Иако Адвокат нема трофејну ризницу као земљаци Ван Гал и Хидинк, у Холандији га сматрају чланом “светог тренерског тројства” заједно са поменутом двојицом. Интересантно је да су сва тројица по два пута добили шансу да буду селектори Лала, али и да се не воле међусобно.

Зато су холандски медији са пажњом испратили старт Адвокатове каријере у Србији, а ево шта је он рекао у интервјуу за један холандски лист.
“У јулу ме позвао председник ФС Србије, Томислав Караџић и питао ме да ли сам вољан да преузмем њихову репрезентацију. Одмах ми је наговестио да ту нема неких великих пара. Имао сам прегршт могућности да преузмем неки клуб, али моја породица није желела да и даље наставим да радим. Ипак, желео сам да наставим са тренерским послом и ово је било најбоље решење. Верујте ми, не радим ово због пара. Пре пар година не бих ни помислио да прихватим да радим за овакву плату. Реалан сам човек и знам да је ово мој последњи тренерски ангажман. Циљ је да се пласирамо на ЕП у Француској 2016. године, а евентуално у зависности од резултата можда наставим и у квалификацијама за Мундијал у Русији 2018. године. Било би лепо да се то деси и да опет дођем у земљу у којој сам радио са много успеха”, нада се Адвокат да ће предводити Орлове и у Русији чији је био селектор.

Адвокат зна где је дошао и какав тим има на располагању.
”Екипа је играла тако да одмах форсира притисак на противничку половину док на сопственој половини оставља рупе. Одмах сам им рекао да тако више неће моћи да играју. Али, и током недавних тренинга сам видео да и даље праве исте грешке. Знам да је потребно времена да се то исправи… Пример за то је утакмица против Белгије у Београду у прошлим квалификацијама. Гледао сам тај меч и верујте ми да је Србија била боља екипа. Али, три контранапада Белгије и 0:3! Ако у што скорије време променимо тај приступ, имамо мноштво квалитета да постанемо једна од опаснијих репрезентација у Европи. Србија има много квалитета у екипи”, оптимиста је Холанђанин.

Он је истакао да је морао и да промени неке ствари током припремног периода.
“Правило је било да екипа спава у националном тренинг центру. Мислим да није добро да играчи десет дана буду у карантину, зато сам инсистирао на луксузном хотелу где могу да виђају родбину и пријатеље. Али, дан пре меча сам забранио све посете. Такође, више неће спавати по двојица у једној соби. То је недопуство за модеран фудбал. То су неке мале ствари, али ствари које су мени важне.”

Адвокат каже да му велику помоћ има у асистенту Жељку Петровићу.
“Задовољан сам Петровићем. Ни он не ради за неке велике паре, али ФС Србије је мислио да је важно да има једног таквог човека у стручном штабу. Најважније је да познаје све играче и да прича исти језик као они, што је мени од помоћи.”

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

миленко

10.09.2014 18:05

Видјецемо мало сам сумњицав

ОДГОВОРИТЕ