Обиљежено страдање Срба на Црном врху

Парастосом и полагањем вијенаца на Спомен плочу, данас је на Црном врху код Зворника обиљежено 22 године од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, полицајаца и цивила, које су 10. септембра 1992. године из засједе убили сребренички муслимани.

Република Српска 10.09.2014 | 13:54
Обиљежено страдање Срба на Црном врху

Освјештана је и нова, трећа постављена Спомен-плоча, јер су претходне двије поразбијале непознате особе. Једну одмах након постављења у септембру 2010. и другу у августу ове године. Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић изразио је наду да ће они који чине оваква недјела доћи памети да више не чине вандализам ове врсте, јер је то није људски.

"Спомен-плочу можете разбити, али тиме не можете у човјеку убити оно о чему размишља или оно што га највише боли", рекао је новинарима Лазић након парастоса. Он је додао да му је сваки пут када дође на ово мјесто страдања веома тешко што за ова убиства, која су се догодила из засједе када су се возила кретала у колони, нико није процесуиран и кажњен за убиства српских цивила. Лазић је нагласио да Тужилаштво и Суд БиХ не раде ништа у том погледу, док је Институт за нестала лица БиХ изгубио свој кредилибитет и смисао постојања.

"Какав је рад Института за нестала лица БиХ када је од, 1. јануара 2008. године до данас, ексхумирано само 225 Срба, док се сваке године у Поточарима сахрани од 500 до 800 ексхумираних Бошњака", запитао је Лазић и додао да се још тражи 1.678 несталих Срба. Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца општине Зворник Стака Петровић поручила је онима који су до сада скрнавили двије спомен-плоче да то више не чине и да оставе на миру спомен-обиљежја, јер је то знак страдања неког народа.

Секретар зворничке Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Миливоје Марковић подсјетио је да је "на овом мјесту тог 10. септембра 1992. године десио стравичан злочин када су колону возила, која се кретала из правца Цапарди према Зворнику, пресрели сребренички муслимани, попалили возила и убили 11 лица од којих су само два били припадници Војске Републике Српске у униформама, а остали су били цивили".

Он је истакао да тај злочин има посебно тежину јер се десио у дубини територије Републике Српске и зато што су га починили сребренички муслимани, о чему постоји и видео-запис. Вијенце на Спомен-обиљежје положили су представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, општинске Борачке организације, општинског Удружења ратних војних инвалида, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и општине Зворник. Парастос су служили зворнички свештеници Раде Тешић и Љубинко Томић.

Спомен-плоча на Црном врху постављана је 10. септембра 2010. године и први пут је оскрнављена шест дана након постављања, а у истој години поново је скрнављена када су украдени сто и клупе, исјечени жељезни стубови и ланци око обиљежја. Прије двије године је обновљена и тада је поставиљена већа и дебља гранитна плоча, коју су непознате особе разбиле у августу ове године.

Коментари / 0

Оставите коментар