Кренуо марш “Стазама егзодуса”

Више од 500 учесника марша "Стазама егзодуса 2014" упутило се јутрос из села Тумаре на Озрену ка насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи стазом дугом 22 километра, поводом обиљежавања 19 година од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће и из долине ријеке Криваје.

Република Српска 10.09.2014 | 10:06
Кренуо марш “Стазама егзодуса”

Ријеч је о "камионском путу" који иде правцем Бријесница - Малчићи - Кврга - Прокоп - Боровци - Лозна, којим су Срби из Возуће и долине Криваје бјежали од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Један од организатора данашњег марша Љубинко Ђурић рекао је Срни да су у колони грађани из Бијељине, Српца, Прњавора, Вукосавља, Модриче, са добојског подручја, те припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ из Бањалуке.

Према његовим ријечима, овогодишњи марш отежан јер је пут у лошем стању због временских непогода.

Долазак и окупљање учесника у Стогу планирано је до 15.00 часова. У цркви Светог Георгија биће служени Света литургија и парастос за погинуле на возућком фронту.

Након тога, биће прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим и несталим припадницима јединица Војске Репубике Српске из Возуће и са других простора, које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју.

Масовно страдање Возућана у прошлом рату догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године. Тада је из 30 насеља протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Током четири године одбране Возуће и осталих насеља у долини ријеке Криваје, са тог простора погинуло је више од 300 бораца и цивила, међу којима је било дјеце, жена и старијих људи.

На том простору живот је изгубило и 400 војника из јединица Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Марш "Стазама егзодуса" уврштен је у календар обиљежавања значајних датума у Републици Српској.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

хео

10.09.2014 08:17

Свака цаст али треба да обавјеставате и о анти-фасистицким годисњицама.Срамота да се одрицемо највецих битака у насој историји и да то сада присвајају муслимани и устасе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

10.09.2014 08:32

Зашто Милорад овдје није на челу колоне...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

11.09.2014 06:58

Јуче у маршу "Стазама егодуса Срба из Возуће и долине Криваје" био је један дјечак из Српца који има само 6 година. Тај дјечак је заједно са својим оцем и осталим учесницима колоне препјешачио цијели пут. Иначе његов отац је био борац ВРС и тешко је рањен на возућком ратишту. Такође у тој колони су биле и двије сестре из Српца, чији је отац уградио свој живот у темеље РС на возућком ратишту-на коти Паљеник, тог 10.09.1995. г. Старија је имала 5 година, а млађа 1,5 мјесец када им је отац нестао. Како се колона приближавала селу Стог, њих двије су се распитивале гдје је Паљеник. Зато, овај Марш стазама егзодуса треба да постане традиција и да се одржава сваке године!!!

ОДГОВОРИТЕ