Свађа Муриња и Пепа због 1,5 цм!

Не готиве се, то знамо. Али, верујете ли да су се посвађали око наизглед наивне висине траве? И то пред осталим елитним тренерима Европе...

Фудбал 09.09.2014 | 16:30
Свађа Муриња и Пепа због 1,5 цм!

Жозе Мурињо и Пеп Гвардиола нису драги један другоме.

Штавише. И то није новост.

Али, овог пута су померили границе свог ривалитета - пронашли су терен за сукоб и када се не ради о међусобном сусрету њихових клубова.

Наиме, шпански "Ас" и немачки "ТЗ" пишу о томе да је дошло до бучне свађе између двојице врхунских фудбалских тренера током УЕФА елитног семинара, одржаног у Ниону прошле недеље. Тада су се, за истим столом, нашли водећи европски фудбалски мудраци и расправљали о томе како је могуће унапредити фудбал и шта га тренутно мучи.

"Фини неки људи", са осмехом је прокоментарисао Јирген Клоп када је напустио "округли сто".

Новинари су испрва мислили да је Клоп само елегантно одбио да изнесе своје утиске са форума, међутим неколико дана касније у јавност су доспеле прве информације о томе да није баш све било "фино" током самог састанка.

Како је дошло до вербалног окршаја?

Све је почело када је на дневни ред дошла расправа о травњацима, подлогама на којима се игра и тренира, висини траве, заливању и другим методама убрзавања или успоравања терена. Ту, а сви добро познајемо стилове Муриња и Гвардиоле, није могло да не дође до колизије.

Пре него што вам препричамо како је текао дијалог, подсетићемо вас да је Мурињо, у свом првом мандату на челу Челсија, једном дочекао Барселону са Франком Рајкардом на челу тако што је наредио да се на "Стамфорд бриџу" трава потпуно "залије", али не водом, него песком!

Дакле...

Гвардиола се јавио за реч и изнео мишљење да би трава, са актуелних три центиметра висине, требало да буде исечена на само центиметар и по. И да буде поливана пред свако полувреме, како би фудбал био бржи и пријатнији за гледање, атрактивнији за навијаче...

"Свако има свој стил и то треба поштовати. Фудбал може да буде спектакуларан на много начина", реплицирао је Мурињо, заклети тактичар, који је и губио од Гвариоле у каријери, али и наносио му тешке поразе, неретко дефанзивним замислима.

"Од тренера зависи колико ће се играти елегантан фудбал... Мени делује као да Мурињо више воли резултат од спектакла", констатовао је Гвардиола, када је почела размена оштрих речи, због чега су морали остали да реагују.

"Само га познајем, то је све", наводно је Гвардиола рекао последње пре него што је тема промењена.У извештајима са састанка наводи се да ће УЕФА, упркос Мурињовом противљењу, организовати неколико међународних пријатељских утакмица на трави високој свега 1,5 центиметара.

Знате ли када је заправо први пут дошло до сукоба Гвардиоле и Муриња око ове теме? Када су се Реал и Барселона састајали у финалу Купа краља, 2011. године, на неутралном терену у Валенсији. До тада, када се играло у Мадриду трава је била виша и сува, а у Барселони краћа и мокра.

Овог пута нико није био домаћин и данима је трајала расправа око тога шта би требало урадити. На крају, трава је била поливена, али је Реал успео да победи Барсу 1:0, после продужетака.

Коментари / 0

Оставите коментар