УС опен, финале - реакције

Освајач УС опена Марин Чилић каже да је о највећој титули сањао целога живота и захвалио се свим људима који су веровали у њега. Јапански тенисер Кеи Нишикори разочаран је наступом у свом првом Грен слем финалу, али је задовољан како је играо у претходне две недеље у Њујорку.

Тенис 09.09.2014 | 12:30
УС опен, финале - реакције

Хрватски тенисер победио је Бердиха, Федерера и Нишикорија без изгубљеног сета и супериорно је дошао до трофеја у Њујорку.

“Делује ми потпуно нереално да мене зову Грен слем шампионом. Сањао сам ово целога живота и одједном је све почело да се мења у протеклих четири-пет дана. Од петог сета меча са Симоном заиграо сам невероватно. Ова титула ми значи све, ово је огроман успех за мој тим и мене, као и за све оне који су веровали у мене претходних година“, изјавио је Чилић.

На питање шта је било кључно на његовом путу ка титули, Марин је одговорио:

“Играо сам своју игру и она је функционисала екстремно добро, то је кључ. Последњих десет сетова које сам одиграо све ми је полазило од руке – сервис, кретање, разноврсни ударци, ритерн нарочито у мечу са Федерером“.

“Разговарао сам са породицом која је код куће, као и са кумом из Загреба. Он ми је рекао да не могу да замислим какво је славље, да су сви били ’залепљени’ за ТВ и да је атмосфера као да је Светско првенство. Велико хвала свима на подршци и на томе што су веровали у мене. То ме је дефинитивно учинило јачим и гладнијим победе. Ово је посебан дан за мене, али нарочито посебан дан за Хрватску“.

Горан Иванишевић један од најзаслужнијих за Чилићев успех, пошто је као његов тренер извукао из Маринове игре максимум.

“Горан јесте веома емотиван на терену, има велику жељу за победом и тешко му је да контролише емоције. Али када тренирамо, када је са мном, он је заиста миран. Или је само нервозан када ме гледа. Осим огромног знања, у наш тим Горан је донео и опуштену атмосферу, мислим да је управо то што ми је с њим забавно био кључни зачин који је повезао све. Горан је сјајан човек са великим срцем“, закључио је Чилић.

Нишикори, који до сада ниједном није играо полуфинале на неком од ГС турнира, елиминисао је Раонића, Вавринку и Ђоковића, али је у финалу изгубио од Марина Чилића са убедљивих 6:3, 6:3, 6:3.

“Ово је био један од мојих најгорих мечева, али и он је био веома брз и веома агресиван. Био сам мало нервозан због првог финала, а и тело ми је било тешко. Нисам могао да се изборим са његовом офанзивном игром, али ово искуство несумњиво ће ми помоћи за следећу сезону“, изјавио је 24-годишњи Нишикори.

Упркос поразу, Јапанац може да буде презадовољан оствареним у Њујорку.

“Сада јесам разочаран, али иза мене су две добре недеље. Показао сам свој потенцијал и показао сам да могу да победимсвакога. Ако наставим вредно да радим и да трудим, мислим да ћу имати још оваквих шанси“, додао је Нишикори.

Јапанац је на најновијој АТП листи осми тенисер света, што је његов најбољи пласман у каријери.

Медији у Хрватској одушевљени су тријумфом Марина Чилића на УС опену.

То је други пут у историји да Хрватска има Грен слем шампиона у мушком синглу, после титуле Горана Иванишевића на Вимблдону 2001. године.

“Горан добио наследника: Маестрални Чилић разбио Нишикорија и освојио УС опен!“, наслов је који доноси портал индеx.хр, уз фотогртафију Чилића на земљи после последњег поена.

Портал хрспорт.нет такође алудира на Иванишевића у наднаслову “Ученик стопама учитеља“, док се у наслову констатује да је Чилић одржао лекцију Нишикорију у финалу.

Ако одете на сајт јутарњи.хр, дочекаће вас наслов великим, подебљаним словима “Чилић освојио УС опен!“, а један од поднаслова гласи “Доминација каква се не памти“.

И насловна страна сајта Вечерњег посвећена је историјској Чилићевој победи, у крупном кадру је фотографија Марина и Иванишевића, а наслов гласи: “Победа живота! Незаустављиви Марин Чилић освојио УС опен!“.

Коментари / 0

Оставите коментар