Нордијска дијета хит у свијету

Нордијска дијета постала је хит међу познатима.

Здравље 09.09.2014 | 09:13
Нордијска дијета хит у свијету

Истраживања су показала да уз јеловник Викинга можете да скинете доста килограма, снизите притисак и будете здравији. Чак боља и од медитеранске.

Они који су приликом истраживања јели локалну данску храну скинули су три пута више килограма од оних који су јели ћуфте, пицу и шпагете.

Данска исхрана подразумева много воћа, поврћа и биља, као и много рибе, а мало другог меса.

Најважније је јести сезонску храну, па је тако печени бакалар са целером савршен за вечеру у прољеће, док је пржена штука са купусом погодна вечера љети.

Научници са Универзитета у Копенхагену инсипрацију за нордијску дијету пронашли су у „Номи“, локалном ресторану који у последњих 10 година охрабрује људе да једу сезонску, локалну храну.

У студији је учествовало 180 гојазних људи. Они су подијељени у двије групе и током шест мјесеци су јели оно што им је ријечено. Свим учесницима је речено да једу док не осјете да су сити, да пазе на величину порције и да не броје калорије.

„Данску дијету“ држало је 68 људи, док је осталих 112 држало нову „нордијску дијету“. Они који су држали „нордијску дијету“ добили су књигу са 180 рецепата са три плана менија за сваку сезону, док су они на „данској дијети“ добили књигу са 99 рецепата без менија – пошто сезонске варијације нису биле битне.

Након шест мјесеци се показало да су они који су се хранили „нордијски“ смршали у просјеку 4,7 килограма, док су они који су се хранили „дански“ смршали 1,5 килограма. Осим тога, „нордијска исхрана“ је била боља и за крвни притисак.

Ова дијета се може примењивати свуда у свијету. Биље, бобичасто воће, печурке, алге, цијеле житарице, купус, поврће и кромпир доступни су свима. Већа количина рибе у исхрани смањује количину меса.

Главни трик је у томе што ћете једући сезонске и свјеже намирнице избјећи конзервиране ствари са засићеним мастима и претјерано много шећера.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар