И смрт постала луксуз

Најјефтинија сахрана у Источном Сарајеву кошта између 1.200 и 1.500 КМ, плус ручак за душу умрлог који кошта скоро колико и цијела сахрана, пише бх новинска агенција Патриа (НАП).

Република Српска 09.09.2014 | 08:34
И смрт постала луксуз

Један од саговорника агенције Патриа, који због природе посла којег обавља није могао открити идентитет, казао је да се грађани у Источном Сарајеву све чешће копају и сахрањују на кредит, јер су цијене ових услуга за многе од њих превисоке, због њихове ниске платежне моћи.

“Нарочито високе цијене грађани плаћају за обичаје приликом сахрана. Рецимо, сам ручак након сахране кошта колико и сама сахрана”, објаснио је овај саговорник.

“Једно гробно мјесто у Источном Сарајеву кошта око 750 КМ, најефтинији сандук је око 250 КМ. Људи се углавном сахрањују по вјерским обредима па ту имате још и трошкове свештеника, кориштење капеле... Све то скупа кошта између 1.200 и 1.500 КМ. Но, скоро да толико кошта и ручак након сахране, који није ништа друго до народни обичај. Породицама покојника то представља велико финансијско оптерећење, многи од њих посуђују новац од пријатеља или у банкама како би сахранили своје умрле”, каже он.

Високе цијене укопа и џеназа су и у главном граду Босне и Херцеговине. Најјефтинији укоп у Сарајеву такођер прелази  1.000 КМ. Примјера ради, најјефтиније је на гробљу Влаково гдје је за укоп потребно издвојити 1.950 КМ.

Грађани ће боље проћи једино ако су чланови неког од погребних друштава. У Сарајеву их има четири: Погребно друштво Св. Анто, Св. Марко, Једилери и Бакије. Мјесечна чланарина за ова друштва кошта између 4 и 6 КМ. Предност чланова ових погребних друштава је у томе да када особа умре, удружење за њих плаћа комплетну сахрану. Ако особа жели укоп по вјерским обичајима, током живота мора бити и члан вјерске заједнице. Годишња чланарина у Исламској заједници БиХ у Сарајеву кошта 45 КМ.

“Треба знати да постоји разлика код приступа чланству покопним друшвима. За оне који нису навршили 50 година старости чланство је шест КМ, колико кошта и мјесечна чланарина. За људе између 50 и 55 година старости, приступна чланарина је 300 КМ, за оне старије од 55 година то је 600 КМ... Такође, да би остварили погодности удружења, морате бити наш члан најмање три године”, кажу из Католичког погребног удружења Св. Анто.

“Због тога је веома важно да се људи почну млади учлањивати у погребна друштва, све то им се исплати на крају. Уколико нису чланови неког од погребних друштава, укопи су за већину грађана доста скупи”,  говоре из овог удружења, пише НАП. 

Извор: Патриа

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

босс

09.09.2014 23:36

страсно.................................................

ОДГОВОРИТЕ