Србија је земља која се мора уважавати

Србија није уводила и неће уводити санкције Русији, изјавио је председник Владе Србије Александар Вучић.

Србија 08.09.2014 | 21:46
Србија је земља која се мора уважавати

У интервјуу руској агенцији Итартас, премијер Александар Вучић је рекао да је Србија данас слободна земља.

"Србија се налази на европском путу, али Србији нико не може да наређује да руши односе са Руском Федерацијом. И Србија је показала да је земља коју треба уважавати", рекао је Вучић.

Вучић је интервју заменику генералног директора руске државне агенције Михаилу Гусману дао на српском језику, али је изговорио и неколико реченица на руском.

"Као што знате, учим руски језик, али га не говорим течно. Српски и руски народ су веома блиски и имамо веома много пројеката. Треба да много учинимо заједно у будућности и желим да кажем да је Србија – слободна и независна држава, да је Србија на европском путу, али Србија није увела и неће уводити никакве санкције Русији", рекао је премијер Србије на руском језику.

Вучић је, такође, казао да при сусрету са патријархом Српске православне цркве  Иринејом прво или друго питање буде "какви су сада односи са Русијом", и да му је поглавар СПЦ рекао да "Црква сматра да није потребно уводити санкције Русији".

"Рекао сам му: Црква у Србији не одлучује, али вам хвала на мишљењу. И веома је важно да знамо шта Црква мисли", рекао је Вучић.

Премијер Србије је за себе навео да је "човек који се труди да рационално руководи Владом Србије, ради то што је најбоље за Србију увек и у сваком тренутку".

"Не кријем од наших руских партнера да се налазимо на европском путу", рекао је Вучић, додајући, притом, да никада "није трпео никакав притисак" руског руководства.

"И ја сам то говорио, као што знате, и свугде на Западу, јер немам две различите приче. Исто говорим и вама, и на Западу. И исто говорим у Београду. И на Западу говорим: да, налазимо се на европском путу, али нисмо увели и нећемо уводити санкције Русији", одлучно је рекао Вучић.

Српски премијер је подсетио да је велики део српског народа "невероватно повезан историјским, културним, верским и другим различитим везама са руским народом".

"И то све, колико је тешко погодило и руски и украјински народ, што се сада дешава на југоистоку Украјине, српски народ заједно са свим словенским народима осећа и веома пати", рекао је Вучић.

Премијер је говорио и о везама руског и српског народа.

"Један житељ Републике Српске рекао ми је да у Србији никада неће схватити колико људи из РС воле Србију. А други ми је рекао да Руси никада неће схватити колико део Срба воли Русију. И то су традиције нашег народа. И, мада мој посао нису традиције, већ рационалан рад, наравно, не могу да се правим да не знам шта значи традиција и добре историјске везе", рекао је председник Владе Србије.

Преносећи изводе из интервјуа, Итартас је најавио да ће у целини разговор са Вучићем бити објављен у дневнику "Росијскаја газета" и емитован у емисији "Формула власти" на ТВ каналу "Русија 24".

Коментари / 0

Оставите коментар