Опозиција ''положила рачуне'' Савезу синдиката

Почели су разговори између Савеза сиднката Републике Српске и политичких странака и то на позив предсјендика синдиката Републике Српске Ранке Мишић. 

Република Српска 08.09.2014 | 18:59
Опозиција ''положила рачуне'' Савезу синдиката

Први пред Ранку Мишић стао је предсједник НДП-а. Драган Чавић је представио политику и планове своје странке.

Синдилакци су уредно саслушали што то политичари конкретно нуде бирачима, прије свега радницима, а онда су открили и своје захтјеве. Приоритети су тржиште рада, социјална политика, корупција и незаобилазни ММФ.

''Никоме од политичких странака не дајемо подршку, него желимо да њихови представници пошаљу поруку потенцијалним бирачима, који ће процјенити ко би могао ријешити њихове проблеме или тог одговора нема. Важно је рећи да социјалним реформама не смију бити умањена права радника у Српској'', рекла је предсјендик Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Драган Чавић признао је пред синдикалцима да има идеју како да се рјеши проблем сиве економије. НДП је, каже, сачинио програм ''Република Српска – стање и визија будућности'', у ком нуди рјешења у области тржишта рада, социјлане политике, односа према међународним и финансијским институцијама и корупцији. Јасан је став и у вези са новим законом о раду.

"Нови закон о раду не може бити усвојен без разговора са Савезом синдиката Републике Српске. Тај закон би требало да буде усклађен са Законом о пензијском и инвалидском осигурању. Република Српска је у катастрофалној економској ситуацији. Потребна је нова пореска политика и повећање броја запослених у Републици Српској", рекао је Чавић.

Послије Драгана Чавича на адресу Савеза синдиката стигао је и лидер највеће опозиционе странке. Синдикални захтјеви су поновљени и пред члановима СДС-а, а Младен Босић је открио какви су њихови планови. Приоритети ће бити развој економије и ново запошљавање. Све детаље о томе у СДС-у ће отркити за два дана.

''Учинићемо све да се у Републици Српској створи друштво у којем ће сви имати једнака права. Друштво у којем неће бити људи који су привилеговани и друштво у којем ће као и остали људи радници моћи преко осталих институција и државе да оставаре она права која су обезбјеђена Законом'' , рекао је Босић.

Разговори се настављају.  Сутра ће у Савез синдиката лидери ДНС-а и ПДП-а.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ноле

08.09.2014 16:28

Којих радника и којих права? Мислис на ове раднике који су на буздету? Хоце, хоце Мисицка само док финансијери заврну пипу и готово је са платама јер привреда не постоји у Републици Српској јер оно људи сто није на будзетским јаслама су углавном запослено по трговинама, кафицима, којекаквим агенцијама за промају а без привреде и производње добара нема пара! Питање је само јос докле це милион људи радити за ових 200 000 будзетских?

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

08.09.2014 16:38

Теско оном кога синдикат брани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

м.в 09.09.2014

09.09.2014 06:20

Коме ви то подносите па та Ранка никога није заштитила само добро лаже ја би вољела видјети те радника које је она спасила од отказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В.Мискиц

10.09.2014 09:33

Браво! Јединствена прилика да на врло вазном мјесту у право вријеме казу истину како би ријец одрзали. Харизму лидера посједује Ранка Мисиц, ово је пут ка успјесном раду Економско социјалног савјета.

ОДГОВОРИТЕ