Пресуда Караџићу 2015. године

Функције два међународна кривична суда, оног за бившу Југославију, чије је сједиште у Хагу (МКСЈ), и другог за Руанду (МКСР), са сједиштем у Аруши, по њиховом затварању преузима и насљеђује Механизам за међународне кривичне судове (МИЦТ).

Република Српска 08.09.2014 | 08:33
Пресуда Караџићу 2015. године

И овај механизам је ад хоц институција УН-а, као  Хашки трибунал (ИЦТY) и Суд за ратне злочине  почињене у Руанди. Огранак Механизма за бившу Југославију  почео је с радом 1. јула 2013. Главни тужилац Механизма, Гамбијац Хасан Б. Џелоу, у уторак долази у прву службену посјету БиХ.

У интервјуу за "Независне" истиче да се радује доласку у БиХ, али и у Србију и Хрватску, те најављује да ће током тродневног боравка у БиХ посјетити стратишта жртава из сва три конститутивна народа у БиХ.

НН:  Можете ли нашим  читаоцима објаснити улогу Механизма?

ЏЕЛОУ: Трибунал ће наредних година смањивати активности, а Механизам је већ почео с преузимањем његових функција. За мене као тужиоца пресудно је да наставим тијесну сарадњу с националним властима, нарочито тужилаштвима у региону. Из тог разлога сам у БиХ како бих се састао с министром правде и министром вањских послова, представницима међународне заједнице, дипломатског кора и домаћим тужиоцима.

Током боравка у БиХ посјетићу мјеста на којима су почињени злочини над жртвама из свих етничких група, укључујући село Брадина, мјесто страдања српских жртава. Очекујем да ће сљедеће године Механизам запримити свој први жалбени поступак од Трибунала  и током наредних година очекује се да ћемо се бавити жалбеним поступцима у предметима Радована Караџића, Ратка Младића, Горана Хаџића и Војислава Шешеља.

Тужилаштво Механизма ће заступати оптужбу у тим жалбеним поступцима. Још један важан задатак је пружање подршке националним кривичним гоњењима у предметима ратних злочина. Тужилаштво Механизма прима бројне захтјеве за помоћ од тужилаца из БиХ и ми смо, као одговор, доставили бројне доказе који се користе у истрагама и кривичним гоњењима овдје. Једна од ствари коју ћу урадити док сам у БиХ  је потписивање споразума са главним тужиоцима на државном и ентитетском нивоу, као и са главним тужиоцем Брчко дистрикта, којима се регулишу бројна оперативна питања у вези с међусобном сарадњом.

НН: Је ли сад извјесно да Хашки трибунал  свој мандат неће окончати крајем ове године, на шта је позван резолуцијом УН-а из 2012. године?

ЏЕЛОУ: Механизам је већ преузео више функција Хашког трибунала и Међународног кривичног суда за Руанду, који је пред самим окончањем мандата, и ми ћемо врло брзо преузети све његове резидуалне функције. Хашки трибунал још има неколико година прије него у потпуности оконча рад, али већ смо почели с преузимањем и његових функција. Посљедњи предмет који ће се окончати пред Трибуналом је жалбени поступак у предмету "Јадранко Прлић и други" у којем би пресуда по жалби требало да буде изречена у јуну 2017.

Можемо очекивати да ће до 2017. Механизам и Хашки трибунал дјеловати паралелно. У том периоду ове двије институције ће моћи да сарађују и међусобно се подржавају, при чему ће једно кратко вријеме Механизам бити у могућности да искористи подршку и искуство особља Трибунала. Након тога Механизам ће у потпуности преузети све активности.

НН: Огранак Механизма за Хашки трибунал почео је радити у јулу прошле године, колико је предмета из надлежности Суда за бившу Југославију Механизам покренуо и завршио?

ЏЕЛОУ: На Механизму се одвијају судске активности у више предмета, али још није било жалбених поступака. Доноси одлуке по захтјевима за измјену заштитних мјера за свједоке, на примјер, како би се омогућило домаћим тужиоцима и судовима да добију приступ доказима Трибунала. У поступку против Милана Лукића је поднесен захтјев за преиспитивање правоснажне пресуде. Ријешено је више захтјева за покретање поступка за непоштовање суда. Још није било жалбених поступака, али очекујем да ће их сљедеће године Механизам водити у три предмета: "Војислав Шешељ", "Радован Караџић" и "Горан Хаџић". Предмет Ратка Младића ће услиједити касније. Сва евентуална поновна суђења спадају под надлежност Механизма.

НН: Када би тачно  могле бити изречене првостепене пресуде у ова четири предмета: "Караџић", "Младић", "Хаџић" и "Шешељ"?

ЏЕЛОУ: Сљедеће године очекујемо да ће се пред Механизмом наћи предмети "Караџић", "Хаџић" и "Шешељ". Није сасвим јасно када ће бити изречена пресуда у предмету "Шешељ". Тренутно се очекује да ће првостепена пресуда у предмету "Караџић" бити изречена у октобру 2015, а у предмету "Хаџић" крајем 2015. године. Према садашњим процјенама, првостепена пресуда у предмету "Младић" очекује се средином 2016.  године.

НН: Претходно питање сам поставила због генералног незадовољства породица жртава дужином трајања суђења Трибунала? Разумијете ли то незадовољство и може ли Механизам  брже и ефикасније дјеловати?

ЏЕЛОУ: Схватам то незадовољство и такође сам сигуран да жртве и све које занима правда желе видјети правичне и праведне поступке. Морамо имати на уму какви су то предмети којима се бави Хашки трибунал. То су врло обимни и сложени предмети који укључују злочине почињене током дугих периода и на великим подручјима. Судови у бившој Југославији се не баве предметима тако великих размјера. Поред тога, потребно је довести свједоке са различитих локација, а ту је и обиман задатак писменог и усменог превођења.

НН: Да ли ће Механизам из "насљеђа" Хашког трибунала имати много посла због суђења за непоштовање суда и лажног свједочења?

ЏЕЛОУ: Могуће је да ће пред Механизмом бити суђења за непоштовање суда. Већ је поднесено неколико захтјева за покретање поступака за непоштовање суда, али ниједан није резултирао суђењем.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

папагај

08.09.2014 06:34

Година дана, довољно времена да му Додик у Лакташима направи Трг са његовим именом:::

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

08.09.2014 07:27

Папагају, и требало би му направити, јер нас је спасио да се Јасеновац понови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

08.09.2014 22:47

Не дај се, Расо!

ОДГОВОРИТЕ