Коса и нокти - огледало здравља

Шта може да укаже на то да тело пати од одређеног поремећаја. Ако нокатне плоче постану крте и ломљиве, са видљивим линијама и пегама, проверите рад штитасте жлезде и бубрега.

Здравље 06.09.2014 | 17:08
Коса и нокти - огледало здравља

ПО изгледу коже, косе и ноктију можете на брзину да оцените стање нечијег здравља. Здрава коса је сјајна и лепршава, а нокти су чврсти и отпорни, безбојни, транспарентни, и имају ружичасту боју због изобиља крвних судова испод коже. Када у организму дође до одређених поремећаја, изглед и квалитет нокатне плоче се мења што указује на постојање метаболичких проблема у организму, а то може да буде недостатак витамина и минерала или гљивичне и бактеријске инфекције. Тако нокти очитавају метаболизам.

Промене на ноктима могу да се јаве и као последица употребе неких лекова или као знак неких других обољења. Кожне болести као што су псоријаза, екцеми и опадање косе у печатима увек изазивају и промене на ноктима, а њихов квалитет се мења и због болести бубрега, јетре, плућа и штитасте жлезде.

Начешћи узрок промена и неправилности на ноктима је недостатак једног или више нутритијената у исхрани. Да бисмо кориговали исхрану требало би најпре утврдити шта организму недостаје или чега има у вишку. Рецимо, крти и ломљиви нокти могу да се јаве због проблема са штитастом жлездом, бубрезима и циркулацијом, али могу да укажу и на недостатак витамина А, калцијума, омега-3 масних киселина и других минерала. Суви нокти, листање, ломљивост, хоризонталне и вертикалне бразде, конкаван облик на крајевима упозоравају на недостатак гвожђа, цинка, протеина, витамина А и Ц и комплекса витамина Б. Савитљивост ноката зависи и од садржаја воде. Сув нокат је крт, а нокат засићен водом мек и лако се сече.

1. ЛИНИЈЕ
Вертикалне линије указују на недостатак гвожђа и протеина, а хоризонталне на емоционални или физички стрес.

2. ПЕГЕ
Беле пеге указују на то да исхрана не задовољава потребе организма за цинком, протеинима и другим неопходним нутријентима и повлаче се када се њихов ниво врати у нормалу. Такође, може да се ради и о поремећају кератина, а пеге се јављају и услед минималних повреда и нестају како нокат расте. Сличан поремећај може да буде изазван гљивицама или екцемом.

3. БЛЕДИЛО
Овални облик и бледа боја ноктију указују на недостатак гвожђа.

4. ОБЛИК
Широки и плочасти нокти упозоравају на постојање хормоналног дисбаланса у организму.

5. ДЕБЉИНА
Дебели нокти могу да укажу на васкуларну дегенерацију или промене у функцији штитасте жлезде.

6. БОЈА
Изразито бели нокти могу да укажу на оболелу јетру, јаркоцрвени на болест срца, а сиво-црни на меланом. Плавичасти изглед нокта указује на недовољну количину кисеоника у ткивима. Може се јавити при озбиљним срчаним проблемима или у случају респираторне инсуфицијенције. Жуте и смеђе флеке пушачима се јављају због никотина, а могу и да буду последица употребе тамнијег лака чији пигменти боје кератин. Жућкасти нокти могу да укажу и на гљивичне инфекције, али и да упозоре на дијабетес или хронични бронхитис.

7. ВИТАМИНИ
Недостатак витамина А и Б 12 узрокује тамнију основу нокта, док се, истовремено, његови крајеви искривљују. Мањак витамина Б 12 води до повећане сувоће, врло заокружених и заврнутих крајева и тамних ноктију. Недостатак протеина, фолне киселине и витамина Ц узрокује заноктице. Недостатак витамина Б8 (биотина) повећава кртост ноктију. Он се налази у месу, жуманцету, млечним производима...

8. ИНФЕКЦИЈЕ
Гљивичне инфекције препознају се по жутим, задебљалим, трошним, излисталим и замућеним ноктима. Бактеријске инфекције су последица повреда или честог излагања коже и ноктију води и хемикалијама, а препознају се по црвенилу, отоку и болу око нокатне плоче.

9. ИСХРАНА
Ако на ноктима уочите неке промене, требало би да поведете рачуна о квалитету исхране. Свеже или минимално термички обрађено воће и поврће требало би да буде заступљено 50-80 одсто у дневној исхрани. Такође, требало би пити доста течности, а уколико је потребно по препоруци лекара узети и неке додатке исхрани.

10. АНАЛИЗА
Ефикасан начин решавања проблема је анализирање садржаја микроелемената у ноктима. За микроанализу довољно је једно сечење свих ноктију са руку, дужине три-четири милиметра, а ова метода може да покаже колико здраво се храните односно да ли организму обезбеђујете неопходне хранљиве материје.

Коментари / 0

Оставите коментар