Поплаве потопиле индустријски раст

Мајске поплеве које су погодиле БиХ довеле су до великог пада производње у првом полугодишту ове године и поред тога што је у првом тромјесечју забиљежен раст од чак 4,9 одсто, наводи се у анализи Дирекције за економско планирање БиХ (ДЕП).

Босна и Херцеговина 06.09.2014 | 14:30
Поплаве потопиле индустријски раст

Поплаве су узроковале прекид производње у многим фабрикама, због чега је индустријска производња у мају у односу на претходни мјесец била нижа за 4,9 одсто. Због прекида производње, велики број радника у том мјесецу је остао без посла, а ту ставку подупире податак да су приходи од доприноса у мају у односу на април пали за 11,9 одсто.

Мајске поплаве су довеле и до наглог слабљења расположивог дохотка грађана и пословних резултата предузећа, што је у мају у односу на април резултирало падом нето прилива. Тако су приходи на јединственом рачуну УИО пали за 11,4 одсто, директни порези за 21,9 одсто и непорески приходи за 15,1 одсто.

У анализи ДЕП-а се наводи да је тренд смањења индустријске производње започео још у марту, након чега се додатно интензивирао током поплава у мају. Прецизније говорећи, годишњи раст индустријске производње из првог тромјесечја, који је износио 4,6 одсто, након пет мјесеци претворен је у стагнацију (0,5 одсто), која је као таква остала на снази и на крају првог полугодишта.

Иза смањења резултата бх. индустрије у највећој мјери стоји пад извозно оријентисане прерађивачке индустрије, чија се производња након јануарског скока, од девет одсто, константно смањује.

Наглим падом производње у мају интензивирано је раније започето смањење робног извоза, који је након мјесеца поплава забиљежио годишњи пад од 9,4 одсто.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС (СWОТ), каже да су ДЕП-ови подаци из прве половине године обесхрабрујући, али да је у периоду након тога, којег анализа није обухватила, дошло до побољшања одређених економских индикатора.

„Према посљедњим подацима републичких завода за статистику, ми биљежимо пораст индустријске производње, раст прихода Пореске управе РС и УИО БиХ“, прецизирао је Грабовац.

Он је констатовао да су на лоше резултате у првих шест мјесеци највећим дијелом утицале поплаве, а то се у сваком случају могло и очекивати.

„Оно што би сада требало да компензује настало стање ће се десити кроз радове на санацији штете коју су направиле поплаве. То би требало да подржи раст промета и производње и сигурно ће направити позитивне ефекте у другој половини године. Да ли ће у коначници негативности из првог полугодишта бити и анулиране остаје да се види на крају ове године“, каже Грабовац.

Извор: Независне новине
  

Коментари / 0

Оставите коментар