Продаја зараженог млијека и меса!

Драган Васиљевић, власник фирме „Фармланд“, најмање двије године директно угрожава животе грађана Републике Српске, продајући им заражено млијеко и месо. Ужасно је то што овај нечовјек чини, али је још ужасније да га Влада РС штити свим силама и то по налогу Милорада Додика.

Република Српска 05.09.2014 | 20:50
Продаја зараженог млијека и меса!

Истовремено, и Министарство унутрашњих послова интензивно ради на заташкавању тешких кривичних дјела која је починио Васиљевић, заједно са најодговорнијим људима из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Сви они су директни саучесници у тровачким пословима које режира Васиљевић, а што их РС плаћа десетинама милиона.

Последњи случај увоза тешко обољелих животиња из Њемачке, крунски је доказ да су власти РС директни саучесници у тровању грађана овог ентитета и да се институције користе да би се ти ужасни послови обавили и прикрили.

У марту мјесецу ове године (25.03. и 28.03.) ,,Фармленд,, је увезао из Њемачке око стотину стеоних јуница. Карантин за ове јунице је тада отворен и још није затворен, а требало је да траје највише за 21 дан.

Разлог је шокантан - јунице болују од опаких болести лептоспирозе, плавог језика и кју грознице.

Угинуло је најмање 11 јуница од тих опаких болести, али то властима РС није сметало да захтијевају да се остатак стада пусти из карантина. При том су се позивали на фалсификоване документе, које им је доставио Васиљевић.

“Након лабораторијског испитивања, неколико пута, без икаквог реда и смисла имамо ситуацију гдје се за 17 животиња ‘чека’ потврда присуства биолести: болест плавог језика и кју грознице, што значи да пролонгирање карантина за остале животиње нема никаквог смисла. Молимо да се 17 животиња издвоји до добијања резултата и претрага, а за остале животиње да се затвори карантин”, наводи у свом допису Одјељењу за инспекцијске послове ошпштине Градишка Радмила Чојо, помоћник Министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, 19.06.2014. године.

Јасно је да Чојо, након три мјесеца карантина за увезену стоку, покушава на сваки начин да изађе “Фармланду” у сусрет, иако је и лаику јасно да се и остатак стада могао врло лако заразити од болесних животиња.

На памет јој није пало да то провјери, али је мјесецима вршила страшан притисак на савјесне инспекторе који су открили да су животиње болесне, да те налазе забораве и пусте болесна грла из карантина.

“Ветеринарска служба РС спремно је прихватила гаранције Њемачке ветеринарске службе да су животиње које долазе из те земље слободне од бруцелозе, леукозе и туберкулозе уколико су те животиње тамо испитане или долазе са имања званично проглашених слободним од тих болести”, наводи у допису Чојо.

Још је низ њених таквих дописа, као и оних пријетећих, а све је то чинила на основу факлсификованих докумената.

Провјера код њемачких власти, која је учињена по захтјеву директора ветеринарске канцеларије БиХ Љубомира Калабе, показала је да је су Васиљевић и “Фармланд” све документе о вакцинисању животиња и њиховом здављу фалсификовали.

“Увежене животиње нису вакцинисане, документи достављени од стране увозника нису аутентични, те да вакцинација против Кју грознице није проведена над предметним животињама; Адреса, назив ветеринарске организације и име ветеринара, који је наводно издао потврду су непостојећи”, наводи се у допису који је иста она Чојо 21.08.2014. упутила “Фармланду”, “Ветеринарском институту Васо Бутозан” и Републичкој управи за инспекцијске послове, након што је од надлежних са нивоа БиХ обавијештена да је Васиљевић фалсификовао документе.

Њемачке власти су Калабу дописом о фалсификату обавијестили 21.07.2014. године, а учинила је др. Карин Швабенбауер. Власти БиХ од Њемачке су затражиле податке 01.07.2014. године.

Радмила Чојо, помоћник министра, није хтјела чак ни да одреди клаоницу у којој ће се извршити еутаназија те[ко обољелих животиња, већ је тај посао препустила нижим нивоима, бијесна што се болесне животиње не пуштају из карантина. И тај свој бијес и не крије у дописима, стално указујући на “штету која се чини Фармланду“.

“Иако члан 8. поменутог Правилника прописује да Министарство одређује клаоницу у којој ће се вршити клање серо-позитивних животиња, због неуважавања досадашњих препорука Министарства и низа процедуралних и стручних пропуста, Министарство сугерише да општински ветеринарски инспектор који је оптворио овај предмет исти спроведе до краја тако што ће Рјешењем одредити клаоницу за клање серо-позитивних грла”, наводи Чојо у допису од 09. јула 2014. године.

Допис је одговор на захтјев надлежног инспектора за одређивање клаонице “у којој би се извршило клање серо-позитивних животиња, те термичка прерада-стерилизација меса девет јуница из увоза из Њемачке, власништво Фармланда, које се налазе у карантинским објектима Фармланд”.

Чојо у свом допису јавно потврђује да не поштује закон, јавно потврђује да неће да се уклони заражена стока, јавно потврђује да је на страни “Фармланда”, који је фалсификовао документацију и увезао болесна грла. И тако починио тешко кривично дјело против здравља људи.

Није овдје крај овој ужасној причи о власти која због пљачке и отимачине штити троваче сопственог народа.  

Како је ријеч о веома озбиљној ситуацији, Републички инспекторат у Бањалуци данима је вијећао шта да учини. Разматрана је могућност да се случај пријави СИПИ, али то нису смјели урадити без сагласности врха СНСД-а. Иако је ријеч о тешком кривичном дјелу угрожавања људских живота, одлучено је да се све заташка, па је цијели случај предат у надлежност Полицијској станици у Градишци. Учињено је то 02.09. ове године, а све ће бити заташкано, или ће, у најбољем случају, тешко посрнули министар полиције Радислав Јовичић јавност обавијестити да ће истрага бити завршена за стопедесет година.

Није наведено једина штета од “Фармланда” и власти Републике Српске, које штите ту фирму.

Главни разлог за недобијање дозволе за извоз млијека из БиХ/РС у ЕУ је ,,Фармланд,, из Нове Тополе. Од пет фарми из БиХ које су кандидоване за извоз млијека, приликом доласка ФВО инспекције из Даблина (почетком године), утврђено је да ,,Фармленд,, има најгоре налазе: нису завршене анализе на заразне болести код музних крава у задње двије године, а млијеко је стављано у јавну потрошњу; краве које угину од болести закопавају се на неидентификоване локације; угинућа се не пријављују и не води се евиденција болести!

Уз све то, постоје основане сумње да се на истој фарми воде два правна субјекта и узимају дупли подстицаји за исте краве, које се воде и на једном и другом правном субјекту...

Добронамјеран приједлог да се због недостатака на ,,Фармланду,, ова фарма скине са листе пријављених за извоз млијека у ЕУ, прије доласка контролне мисије из Даблина, енергично је спријечен директно од Милорада Додика.

Укупна дуговања "Фармланда" износе око 35 милиона марака, од чега према Пореској управи РС око пет милиона КМ.
Тако је било у септембру прошле године, што значи да се до сада значајно увећао.

Међутим, то уопште није сметало ИРБ-у РС да “Фармланду” додијели огроман кредит од 15 милиона марака, 26.12.2013. године.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

км

05.09.2014 19:17

Гдје је наша полиција, тушилаштво, суд, а јуче господа отварају и презентују апликацију за пријаву корупције и криминала. Човјек вам све написао документовао и ништа и ништа. Да наша премијерка и предсједник имају имало части и достојанства нешто би урадили и подузели. У противном ако господин Васковић ово све лаже онда бар дајте деманти или га приведите да буде свједок. Ако бог да 12.10. ће вас народ отјерати за сва времена стим ,да ћете истом овом слуђеном народу морати и одговарати за своја злодјела.(жао ми је не могу их другачије назвати)

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

05.09.2014 19:18

Од поцетка рада ФАРМАЛЕНДА док су власници наводно прво били Холандјани па пропали, али добил кредите, досли су Словенци пропали али добили кредите, сад је неки цудни типови није их лијепо ни видит целави, рејбан наоцале. Није сав посао у кравама јер је то предузеце добило и пола Лијевце поља за обраду. Једног дана ако буде воље треба само прегледати књиге подстицаја за разне видове у полопривреди и стоцарству па це се видјети ста се радило. Лако је паре узети кад добијес земљу у закуп, па ти дрзава опрости дуг, па добијес регресирано дјубро, гориво и сјеме, па ти из разноразних разлога и то отписе па јос и не плацас порез, и ето ти га на.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.09.2014 19:27

Ако неко не зна ко је наведена господја то је она сто је дозволила увоз болести лудих крава и бруцелозе у РС јер је као и у овом слуцају пустала зивотиње из карантина за паре и за то наградјена фотељом помоцника министра. А директно је ту цува премијерка јер је њена добра другарица и која јој долази на славу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈК

05.09.2014 19:37

Јад И цемер,саве то треба позатварати И у тамнице стрпати а имовину обузети И дати јадном И гладном народу.!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

исток херцеговине

05.09.2014 19:45

Планинско добро "Морине", кредита до миле воље, саком и капом се дјелило, новца нигдје, радници не примају плате годину дана, а раде до бесвјести. Уцјењују их ако оду никада неце наплатити. Суте и трпе немају куда. Цисто политицка фирма, класицно прање пара. Ко зели мозе провјерити ове информације. Ово се и не крије јавно и бахато то раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

05.09.2014 19:45

Како су азурни у лајковању сад и сами видите како сви цитају и прате РТВ БН а све казу да сте СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

05.09.2014 20:50

Лајкују смрадови, није проблем, ал нек бар несто аргументовано напису да није тако! То су оне улизице најгоре врсте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин из лакташа

05.09.2014 21:22

Све те цркнуте краве са фарме узима локлни месар Љ.Станић и меље у ћевапе и кобасице.Можда ово звучи невероватно али то је гола истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саме

06.09.2014 11:40

КРИМИНАЛЦИ = СНСД Па људи све нам је овако власт штити криминалце који се на нашој муци богате а поштени народ ни за хљеба нема. А још трују ову бједу и волили би да нас и нема да њихова буде приватна држава за коју нису дали ни црно испод нокта док су људи гинули за ову републику. Али хвала Богу па за мјесец дана неће више бити на власти па да се коначно обрачунати са криминалом и свим криминалцима на челу са Бајом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован М.

06.09.2014 13:46

Партијска дрзава, партијска полиција, партијски суд, партијски јавни сервис.Тоталитаризам Милокрада Додика, ал само до 12 октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

06.09.2014 23:22

Па не бих ја купио месо и млијецне производе а да нису из Херцеговине па макар их никад нејео....код нас се краве цајевима хране а Мљекара Падјени увјек златне медаље са сајма. Па ја сам гледао кад полиција РС из Зворника у селу Дрињаца сверцује на скелама болесне краве и телад са србијанцима онда их продају муслиманима из Кладња....а ја рекох какав Кладањ а онда ми објаснили да су ти муслимани из Кладња само веза и да они довлаце послије до Сарајева и осталих дјелова Федерације и РС! Отворе они теле а оно пуно црва,кад нисам повратио.

ОДГОВОРИТЕ