Чез добио 15 милиона одштете од Републике Српске

Режим Милорада Додика у потпуном је расулу и лудилу. Страх од губитка избора натјерао их је на најгрозније ствари и креирање виртуелне стварности у којој као истине важе једино лажи које им иду у прилог.

Република Српска 04.09.2014 | 19:02
Чез добио 15 милиона одштете од Републике Српске

 СРНА је, позивајући се на управу ЕРС, објавила потпуно лажну вијест да је “Арбитражни трибунал одбио скоро у цјелости одштетни захтјев ЧЕЗ-а и обавезао ту компанију из Прага да туженима Електропривреди Републике Српске /ЕРС/ и Руднику и Термоелектрани Гацко исплати 310.000 евра на име трошкова арбитражног поступка”.


Бројни свјетски медији објавили су да се десило управо супротно и да је Чез добио одштету од 7,5 милиона евра, односно 15 милиона КМ.

Просто је невјероватно да су се у Режиму усудили изнијети једну овако грозомрану лаж, а њихове пројектоване неистине и манипулације показују да су спремни на свако зло.

Овакве ствари се дешавају још само у Сјеверној Кореји, а било гдје друго на свијету то је незамисливо. Чак и у Бјелорусији.

Начин на који су пласирали лажну вијест о томе да је РС добила ЧЕЗ је испод сваког нивоа и ван сваке памети и свједочи да су особе које воде РС изгубиле било какву везуи са реалним свијетом. Постоји само њихов саткан од најбезочнијих лажи и превара.

“Арбитражни трибунал донио је коначну арбитражну одлуку у арбитражном поступку који је вођен у Бечу, а захтјев ЧЕЗ-а одбијен је у проценту од 96 одсто.У Управи ЕРС-а потврђено је да је Арбитражни трибунал обавезао ЕРС да спроведе договорену пут опцију, чиме ће тај мјешовити холдинг преузети удио ЧЕЗ-а у привредном друштву Нове електране Републике Српске /НЕРС/, Гацко, по цијени његовог директног улагања од 2.039.522 евра, те да је обавезао ЕРС да надокнади ЧЕЗ-у трошак од 1.913.449 евра на име одређених курсних разлика”, наводи се у Срниној вијести.

Дословни превод саопштења ЧЕЗ објављеног на њиховом сајту: Чешка електропривреда (ЧЕЗ) успјешна у арбитражи у Гацку

Арбитражно вијеће потврдило је ЧЕЗ-ове тврдње у арбитражи иницираној 2009. године на темељу прекршених уговорних клаузула у пројекту за реконструкцију старе и изградњи нове електране Гацко у Босни и Херцеговини. Пројект је тада стопиран прије великих капиталних расхода. ЧЕЗ-у је досуђена укупна одштета од 7,5 милиона ЕУР.

Арбитражно вијеће је обавезало државно предузеће Електропривреда Републике Српске (ЕРС) да купи од ЧЕЗ ​​удио у њиховом заједничком холдингу званом Нове електране Републике Српске (НЕРС) по цијени од 2 милиона ЕУР плус трошкови камата дефинисаних уговором. Додатно, ЧЕЗ ће добити исти износ одштете за ликвидацију (додатних 2 мил. ЕУР), плус затезне камате.

Заједно са већ забиљеженом штетом од 2,2 мил. ЕУР, ЧЕЗ ће укупно добити накнаду од цца. 7,5 мил. ЕУР. Истовремено, арбитражно вијеће је одбацило све тврдње Српске стране.

"Ово је наша друга побједа у два арбитражна поступка које смо иницирали, што доказује да смо у стању успјешно бранити своја права, чак и када улажемо изван Европске уније", рекао је Томáш Плескач, члан Управе и водитељ међународног одјела ЧЕЗ. У првој арбитражи ЧЕЗ је успјела против Бугарске у јануару 2009.


ЧЕЗ је покренуо арбитражни поступак у мају 2009 због кршења обавеза друге стране које произлазе из Уговора од 16. маја 2007. Из тог разлога, пројект Гацко је заустављен прије великих капиталних издатака. "Наша стратегија је конзервативна; ми увијек покушавамо контролсати све ризике инхерентне пројектима у мање стабилним пословним окружењима. То је оно што смо учинили у овом случају, и драго ми је да је независни одбор арбитара потврдио наш став ", додао је Плескач.

Те 2006. договорен је заједнички инвестициони пројект између Републике Српске (дијела Босне и Херцеговине) и ЧЕЗ, на основу кога је договорено оснивање заједничког холдинга са ЕРС РС, у сврху реконструкције постојеће термоелектране у Гацку, обнова сусједног рудника угља, те изградњи нове термоелектране Гацко ИИ. ЧЕЗ је имао 51% удјела у заједничком холдингу Нове Електрарне Републике Српске, док је Електропривреда Републике Српске учествовала са преосталих 49%.
Барбора Пůлпáновá, портпарол ЧЕЗ


Чеси су почетком 2009. године саопштили да се повлаче из пројекта с „Електропривредом РС“ (ЕРС) у Гацку, процијењене вриједности око 1,4 милијарде евра, наводећи да ће продати свој удио у заједничком предузећу „Нове електране РС“. Они су оптужили ЕРС да није учинила ништа на реализацији пројекта изградње нове термоелектране у Гацку, планиране снаге 660 мегавата.

Потписник уговора са ЧЕЗ-ом био је тадашњи премијер Милорад Додик.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Мр. Шуњић

04.09.2014 17:17

Па колико се тих пара покрало, инвестиција прокоцкало... Ми смо заиста могли, ако не златним, барем пуним кашикама јести. Има Босна довољно богатства и ресурса да нахрани све њене становнике, само да је прогледати и лопове похапсити. Не би се разликовали од остатка Европе по стандарду, да смо 1996. престали гласати за "наше" и почели гласати за способне. Туга голема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

04.09.2014 17:18

Какви нам кадрови воде дрзаву одлицно смо просли, мозда ово објаве као успјех :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

04.09.2014 17:28

Ово се дешава кад подобни а не стручни кадрови воде државу. Велика је разлика кад поставиш свога он је неодговоран јер се никог не боји, јер зна да има заштиту. Нас непотизам има да сахрани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

04.09.2014 17:55

Од сваког тог дила, односно тужбе и пресуде, унапријед се зна дио који иде оном ко испред државе уговара такве дилове помоћу којих ће се иста опљачкати, дио иде адвокатима, дио оном ко под контролом то јест на узди држи тужиоце, а дио судијама и оном ко контролише судове, а дио оном ко на кратком оглаву држи полицијске инспекторе. То је тако годинама. Нама остаје сува кора хјеба а ускоро неће бити ни тога. Може и без хљеба друже! Да друже предсједниче, поштовање друже предсједниче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светозар

04.09.2014 17:59

Негативна селекција траје годинама и плаћамо данак рођачком запошљавању. Директори ЕРС-а требају кривично одговарати за оволике пропусте. А какве све глупости СРНА објављује, то је срамота. То је новинска агенција Републике Српске, није агенција Рајка Васића и компаније. Послије избора свима у СРНИ треба дати отказни рок, па ко се докаже нека остане, осталима књижица у руке па нека се докажу на тржишту рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕСНА

04.09.2014 18:06

ЗАИСТА ЈЕ СТРАШНО ДА СУ НАМ МЕДИЈИ КАО У СЈЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ , И ГЛУВИ И СЛИЈЕПИ , САМО ПИШУ ОНО ШТО ВЛАДАЈУЋОЈ СТРАНЦИ ОДГОВАРА. ДА НАМ НИЈЕ ОВИХ НЕЗАВИСНИХ МЕДИЈА КАО ШТО ЈЕ БН ТВ И МИ БИ ВЈЕРОВАЛИ У СВЕ ЛАЖИ КОЈЕ НАМ СЕРВИРА РТРС , СРНА И СЛИЧНЕ ... ЗАИСТА НЕВЈЕРОВАТНО У КАКВОЈ МЕДИЈСКОЈ БЛОКАДИ ЖИВИ ВЕЋИНА ЉУДИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

04.09.2014 18:14

Платицемо то послије избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гори дио БиХ

04.09.2014 18:44

Оваквих случајева код нас нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

04.09.2014 18:55

Само се питам докле ће РС испаштати због неспособности подобних партијских људи због којих се овакве ствари дешавају, јер ионако смо у тешком положају. Са промјенама у октобру требаће се пружити прилика стручним људима који могу нешто направити у корист Српске а не овако на штету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

04.09.2014 19:40

Надајмо се да це послије избора РТРС бити телевизија свих градјана

ОДГОВОРИТЕ
Name

за мр Суњица

04.09.2014 20:00

Миле је 99-те био тај способни ал је временом пресо у насе кад се је видјело за ста је дотицни заиста и способан. Постених је јако мало а и то мало неце у политику. Теско је јако теско измијенити амбијент у којем се налазимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧЕЗ

04.09.2014 20:49

ЧЕЗ тражио 120 000 милиона, изгубио спор и мора да плати трошкове поступка 310 000. Ко се иоле разумије у право зна да добитник не плаћа трошкове. РС велики побједник и треба честитати нашој власти на још једној великој извојованој побједи. Тако се брани РС једна и једина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

04.09.2014 21:31

Миле никада није био "способни", па ни на самом почетку 1999. Прави политичари су друга врста људи. Он је и на првим изборима скупљао поене испод шатора са микрофоном. Нити у једној нормалној земљи сељаци не одлучују о кандидатима, увијек су то "урбане, образоване" средине. (Немам ја ништа против сељака, мајка ми је са врха Романије) Али сељаци не разумију систем функционисања савременог друштва. Они мисле да је све у неким "фабрикама и подстицајима", више је то од фабрика. Политичари држе предавања најбољим студентима, преносе знање и искуство. Бољи је Огњен од Баје. Кад је мој рођо с Романије, без разреда школе, без дана радног стажа, први пут сишао са села да упише дијете у општину, буквално одлучује са својим гласом ко ће бити изабран... То једноставно није прихватљиво!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

04.09.2014 22:13

Све на страну, него та СРНА, као и РТРС су гробари новинарске професије у Републици Српској. Не знам како имају образа да баш толико љигаво и бескичмењачки раде све што им из СНСД-а нареде. Па, гдје је на националној, републичкој новинској агенцији да се бави тиме ко је више људи окупио док је пјевао под шатром на збору??? Ено нашли неког музичара који велича Додика, а пљује по Тадићу, срамота жива, жалост и брука, на част уредницима тамо који немају ни трунке савјести да поштено и фер обављају посао за који су плаћени народним парама да представљају све подједнако, а не само једну страну. Узасна новинска агенција, једноставно. СР(амота)НА

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

04.09.2014 23:48

Јел неко очекивао од РТРС-а да објави другачије... :П

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.09.2014 06:16

Гледам синоћ на ТВ БН емисија АФЕРА о Доиковом куму.......данас овај случај сутра ће испливати сијасет других КРИМИНАЛНИХ радњи везаних за БАЈУ и његове криминалце. Шта ради полиција, суд и тужилаштво? Је ли доиста како тврди БАЈА да су сви једнаки пред тражењем правде....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција РС

05.09.2014 06:18

Ко нас води, добро смо и прошли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

05.09.2014 06:29

Ма људи моји докле више, има ли краја незнању, лоповлуку, крађи и уништењу сопственог народа - а пуна им уста Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

05.09.2014 06:46

Нека живи наш предсједник, Баја велики, он све умије, само за свој џеп и својих послушника. Каква држава и бакрачи, какав народ, тим се не треба оптерећивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВИДЉИВИ Ф17.

05.09.2014 07:51

за Г.Сумјица Ми Суњицу као Држава Република Српска после уједињена Са Братском Русијом На челу са ПРЕЗИДЕНТОМ ПУТИНОМ И ПРЕЗИДЕНТОМ ОГЊЕНОМ У ВЕЛИКОЈ СРБИЈИ ЈЕШЋЕМО ЗЛАТНИМ КАШИКАМА ЈЕР ШТО РЕЧЕ НИКОЛИЋ НЕМА ЛЕПКА НИ ЛЕПЉИВЕ ТРАКЕ КОЈА БИ СПЈИЛА БОСНУ. ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА И СРПСКИ ЈУНАЦИ, ШУМСКИ ХАЈДУЦИ ШТО МЕ ШАЉЕШ У ШУМУ ЗНАШ ДА САМ ХАЈДУК НАД ХАЈДУЦИМА. НЕ ВАРАЈ СЕ НЕГО СЕ ПРИДРУЖИ КОРЕНИМА КАО КУСТУРИЦА. ПОЗРАВ НЕВИДЉИВИ ФФ17, ЖИВЕО СДС, РАДИКАЛИ И ПДП. ОКТОБР ЈЕ ПРСЛАВА ПОБЕДЕ ОГЊЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

05.09.2014 08:18

Зивио Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

треба боље

05.09.2014 09:03

Морају се наци одговорни за пљачку народа, изјавио је данас Никола Селаковић министар правде Србије. Замислите када код нас од октобра тако крене, па заједно са Србијом у тај посао. Иначе, то је човјек који је јавно подрзао СДС, на скупштини те странке и пожелио успјех у име братског СНС, из Србије. Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

100./* невидљиви

05.09.2014 09:28

Ми и сада немамо ништа заједницко што се тиче вјере , ресурса, капитала, богатства и свега осталога. Бошњаци никада и нису рекли да им треба заједница са Србима. А то што живимо у истој држави гарантујем да не воли нико, ал се због тога не спајамо са САД , ТУРСКОМ И ХРВАТСКОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хрват

05.09.2014 09:39

Живио Вам Додик јос 100година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

05.09.2014 14:31

Није висе довољно да СНСД изгуби изборе. Потребно је врх странке послати на дугогодисњу робију, а сву приватну имовину узети и намирити дио стете. То вази за сву политицку мафију из цијеле БиХ. ОХР треба само да осигура да функционисе правни систем и да нам помогне да направимо довољно затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

05.09.2014 15:50

Правите конопце требаце нам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наташа

05.09.2014 17:37

Нажалост тако нешто ће се десити и Угљевику са Рашидом,јер такви послови се уговарају са владом а ту има доста и наших Рашида.Ваљда види народ да све нам је у минусу,ајд све али шуме немој те сећи ако ће бити у минусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

електро крајина

05.09.2014 17:41

ИМА ЛИ ТУ ПРСТА НАСЕГ ПОСТЕНОГ ДИРЕКТОРА А САДА МИНИСТРА КОВАЦЕВИЦ ЗЕЉКА, А АКО НЕМА КАКВЕ ТЕК ОДСТЕТЕ НАС ЦЕКАЈУ КАДА ОН ДИЈЕЛИ КОНЦЕСИЈЕ КАО ЗВАКАЦЕ ГУМЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

05.09.2014 18:13

Видимо како пролазимо са инвеститорима које нам обезбјеђују Баја и његови трабанти, за последицу имамо то да се вучемо по међународним судовима, исплаћујемо огромне одштете, које плаћају сиромашни грађани. Сигурна сам да се и у ове одштете које наплаћују бјелосвјетски хоштаплери, већ уградио владајући клан, као и у све друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

06.09.2014 09:23

Ма народе мој, одузети њихово сто су покрали и намирити стете, а ако ста остане подијелити сиротињи које је сваки дан све висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добио, није добио

06.09.2014 12:17

А Република Српска на жалост неких није ЧЕЗ-у дужна искеширати тражених 120 милиона марака. Велика побједа заступника РС и Електропривреде у овом спору

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

06.09.2014 16:49

Куда продје Дебели из Лактаса ту трава висе не расте а камо ли РС да буде сацувана! Све док је Дебелог све су веце сансе да РС буде угасена! Он због криминала има проблема са ОХР па лазе Србе како це да прогласи Референдум и како це да направи дрзаву. Ено му Пазар па нека Дебели са сином показе своје српство !!! РС мозе бити сацувана само ако се рјесимо ратних профитера и окорјелог сљама које тренутно предводи највеци сљам РС Дебели из Лактаса - творац у покусају 3.НДХ ентитета од територија РС и организатор доласка Папе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сведок

06.09.2014 20:56

Радо цу плацати ртв претплату после 12. октобра, бице емитована серија "спектакуларна хапсења"!

ОДГОВОРИТЕ