Пријети бруцелоза

Због недостатка вакцина за цијепљење у БиХ први пут од 2009. године није извршена масовна вакцинација малих преживара против бруцелозе.

Босна и Херцеговина 04.09.2014 | 09:57
Пријети бруцелоза

Стручњаци оцјењују како су због овог пропуста све стратегије за борбу и сузбијање ове болести доведене у питање, те да би многи сточари могли претрпјети велику материјалну штету.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС главног кривца виде у Канцеларији за ветеринарство БиХ, која је носилац ових активности, а којој је, како су рекли, новац за вакцинацију обезбијеђен преко ИПА 2012 пакета, који чине 12 пројеката, међу којима и унапређење здравља животиња.

Како кажу, због сталног "натезања" са овом канцеларијом у вези с испоруком довољне количине вакцине на терену су се већ појавили први проблеми.

"Упркос свим дописима и молбама за реалним потребама за овом вакцином од 2012. године до данас, које је Канцеларија за ветеринарство БиХ игнорисала, за посљедицу је имало оболијевање два велика стада оваца на подручју општина Шипово и Језеро", казала је Радмила Чојо, помоћник министра за ветеринарство.

Како је рекла, ово министарство је обавијештено да ће испорука свих материјала и опреме за вакцинацију малих преживара против  бруцелозе убудуће бити вршена преко Агенције за обиљежавање животиња и Канцеларије за ветеринарство БиХ.

"Дистрибуцију тог материјала је од 2009. године вршило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а имајући у виду да РС посједује наведене капацитете, објекте и ресурсе, сматрамо да не постоји ниједан разлог за овакво противзаконито и противуставно дјеловање", казала је Чојо.

Да је направљен велики пропуст, сматра и Саша Бошковић, ветеринар и предсједник Ветеринарске коморе РС, и додаје да ће бити тешко ову грешку поправити у наредном периоду.

"Као одговор на наше питање прије седам дана нам је речено да је пројекат прекинут зато што је шведска организација СИДА обуставила финансирање", казао нам је он.

Бошковић појашњава како се вакцинација спроводи у периоду раног прољећа, до прве половине маја, јер је то најбољи период за манипулацију вакцином јер се ради са живим вирусом и температуре то дозвољавају, док би то сада било готово немогуће.

"Имамо обавјештење да ћемо вакцину и опрему добити у најскоријем времену, међутим вакцинацију не можемо спроводити због тога што су животиње у овом периоду гравидне и завршена је сезона парења за старију популацију, а за млађу популацију животиња сезона парења почиње ових дана", казао је он.

О опасности ове болести говоре и његова искуства од прије шест година у сребреничко-братуначком подручју.

"Материјална штета била је огромна, а није било ниједне породице која је имала овце да барем један члан није био позитиван на бруцелозу. Били су то различити облици, од инвалида са укоченим зглобовима до смртних случајева", казао нам је Бошковић.

Мишљење о овом питању покушали смо јуче добити и у Федералном министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, али се на наше позиве нико није јављао, а одговоре на наша питања нисмо добили ни од Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Подсјећамо, у марту је у Илијашу проглашена епидемија ове болести којом је било заражено 160 коза, док је почетком године болест прешла са животиње на човјека и заразила једну особу у Вогошћи.


Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

милојко

04.09.2014 08:04

Па хоце ли бити јагњетине у изборним саторима или не? Сто бас сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

марио

04.09.2014 08:31

биће јагњетине као на Кочићевом збору, јагњетина,пива и естрадни умјетник Миле Додик

ОДГОВОРИТЕ