Педијатри:У школу не прије пола девет

Мишљења стручњака се разликују у вези са тим када је најбоље да почињу школски часови, а амерички педијатри тврде да часови не би требало да почињу пре пола девет.

Свијет 03.09.2014 | 14:39
Педијатри:У школу не прије пола девет

Америчка педијатријска академија издала је саопштење у коме тврди да часови у школи не би требало да почињу пре пола девет, јер то може да има негативне ефекте на здравље и образовање деце.

"Тинејџери генерално имају проблема са сном, чак 80 одсто деце не спава осам сати, колико би требало, а разлози за то су различити", објаснила је др Џудит Овенс из Дечјег медицинског центра у Вашингтону.Многа деца не могу да заспе пре 23 сата, на шта, између осталог, утичу и стил живота, школске и ваншколске активности.Истраживања показују да недовољно сна негативно утиче на памћење деце, што за последицу има и лошије оцене у школи.

Студија спроведена 2012. године показала је да ученици којима су часови почињали сат времена касније него иначе, имају боље резултате на школским тестовима.Наравно, квалитет сна није важан само због оцена, већ пре свега због здравља, наглашава ауторка истраживања др Џудит Овенс.

Она каже да су деца која не спавају довољно чешће депресивна и изложена су већем ризику да постану гојазна.

"Уколико школски часови не почињу превише рано, сви ови фактори се побољшавају: деца су изложена мањем ризику од депресије, редовно долазе у школу, боље памте и добијају боље оцене на тестовима", каже др Овенс.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јован

03.09.2014 12:52

Па знаш шта,док ми надокнадимо ових прохујалих 9 година уназађивања школства,и свега осталог,онда се укључујемо у трку.

ОДГОВОРИТЕ