Фидел Кастро упоредио НАТО са нацистима

Бивши предсједник Кубе Фидел Кастро је оштро критиковао Сједињене Америчке Државе и Европу, оптужујући их за ратно хушкање, док је представнике НАТО упоредио са нацистима.

Свијет 02.09.2014 | 12:24
Фидел Кастро упоредио НАТО са нацистима

У колумни објављеној у кубанским државним медијима, отац тамошње комунистичке револуције је такође критиковао америчког сенатора Џона Мекејна због америчке политике на Блиском Истоку, назвавши га "најбезусловнијим савезником Израела", пренијела је агенција АФП.

"У свијету последњих година није било предаха, посебно откад је Европска економска заједница, под строгим и безусловним вођством САД-а, одлучила да је вријеме да се изравнају рачуни са оним што је остало од двије велике нације (Русије и Кине), које су претходно херојски ставиле тачку на империјалистички колонијални поредак којег су свијету жељели да наметну Европа и САД", истакао је 88-годишњи кубански лидер.

Кастро је такође оптужио Запад за цинизам и додао да је та карактеристика постала "симбол империјалистичке политике".

Он је посебно издвојио Мекејна, кандидата Републиканске странке на предсједничким изборима у САД 2008. године, за којег каже да је подржавао израелску обавјештајну службу Мосад и да је "заједно са том службом учествовао у креирању Исламске државе, која данас контролише значајан и важан дио Ирака, а наводно и трећину Сирије".

Кад је ријеч о Сјеверноатлантској алијанси, Кастро је изјавио да га њени представници подсјећају на злогласне СС одреде нацистичке Њемачке.

"Многе људе запрепасти кад чују изјаве неких европских портпарола НАТО-а, који говоре са стилом и изразом лица попут нацистичких СС одреда", рекао је он.

Фидел Кастро је због слабог здравственог стања 2006. препустио власт на Куби свом млађем брату Раулу, а од тада се бави писањем књига и чланака, као и примањем страних држављана.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ја

02.09.2014 12:28

И у праву је све сто је рекао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

02.09.2014 14:42

Дивим се храбрости и искрености овог великог државника. Истину треба некада јавно рећи без страха од силника.

ОДГОВОРИТЕ