Очекује се невријеме у цијелој БиХ

На територији БиХ издато је наранџасто упозорење, док су у Хрватској, у различитим областима, издата жута, наранџаста и црвена упозорења.

Босна и Херцеговина 31.08.2014 | 19:17
Очекује се невријеме у цијелој БиХ

Обилне кише поново прете БиХ, па је за сутра издато наранџасто упозорење. Невреме, од недеље увече, погодиће и Хрватску којој, у недељу увече, стиже јаче наоблачење, на северном Јадрану и у западној унутрашњости.

Федерални хидрометеоролошки завод БиХ издао је наранџасто упозорење за 1. септембар, када се очекују обилне падавине, праћене јаким ударима ветра, грмљавином, понегде и градом. Очекивана количина падавина у току 24 сата у централним, источним и западним подручјима биће од 40 до 60 л/м2, а на југу и северозападу земље од 50 до 80 л/м2.

Могући су и удари ветра до 40 км/х. Према прогнози из ФХМЗ-а, сутра ће бити облачно време с кишом пљусковима и грмљавином. У већем делу земље се очекују обилне падавине, праћене јаким ударима ветра, осетним падом температуре, локално и градом.

Јутарње температуре износиће од 12 до 17, на југу до 20, а дневне од 15 до 23, на југу, истоку и североистоку земље до 27 степени. У уторак ће бити претежно облачно време са кишом повремено. Више падавина се очекују у ноћи с уторка на среду. Очекивана количина падавина од 5 до 10 л/м2, понегдје
до 15 л/м2.

Јутарње температуре износиће од 12 до 16, на југу до 19, а дневне од 14 до 21, на југу до 28 степени. У среду ће бити претежно облачно време са кишом у већем делу земље. Више падавина очекује се у другом делу дана. Очекивана количина падавина износиће од 2 до 10 л/м2, на северу Босне од 10 до 20 л/м2. Јутарње температуре кретаће се од 13 до 16, на југу до 19, а дневне од 18 до 24, на југу до 29 степени.

У четвртак ће бити претежно облачно време са кишом у већем делу земље. Очекивана количина падавина у току 24 х износиће од 5 до 15, на северу Босне до 20 л/м2. Јутарње температуре кретаће се од 13 до 17, на југу до 20, а дневне од 19 до 24, на југу до 29 степени.

У петак ће у Босни бити претежно облачно време са кишом. У Херцеговини умерено облачно. Очекивана количина падавина износиће од 10 до 20 л/м2, локално до 25 л/м2. Јутарње температуре кретаће се од 13 до 17, на југу до 20, а дневне од 20 до 28 степени, саопштено је из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ.

Краћем сунчаном раздобљу у већем делу Хрватске ускоро опет долази крај. Према прогнози Државног хидрометеоролошког завода, у недељу увече и поготово у ноћи са запада стиже јаче наоблачење, на северноме Јадрану и у западу земље већ се у вечерњим сатима очекују локални пљускови и грмљавина, а у ноћи обилнија киша. Ветар већином слаб североисточни и источни, на Јадрану ујутро на северном делу местимично умерена бура, послеподне уз обалу западни и југозападни ветар, а навече и у ноћи ће јачати југо. Највиша температура од 22 до 27, на Јадрану од 27 до 32°Ц.

Метеоаларм је због могућности невремена праћеног врло јаким вјетром и обилном кишом за недељу објавио жути, најнижи ступањ упозорења, које важи за Истру и шире подручје Ријеке, за Загреб и северозападни део Хрватске. Жута узбуна значи да је време потенцијално опасно.

У понедјељак би требало бити претежно, на Јадрану и у источној Славонији, промењиво облачно с кишом, пљусковима и грмљавином, а на Јадрану и у подручју уз њега местимично и са јачим грмљавинским
невременом. Највише падавина очекује се у ноћи и ујутро на северном и делу средњег Јадрана и у западној унутрашњости, а послеподне и у ноћи на уторак у источној Славонији и јужној Далмацији, пишу “фокус.ба” и “јутрањи.хр”.

Ветар већином слаб, а у северозападном подручју и горју умерен и јак северац. На Јадрану ће умерено и јако југо окретати на буру, на северном делу с олујним ударима. Температура углавном од 11 до 16, на већем делу Јадрана и у источној Славонији од 18 до 25, на јужном Јадрану од 23 до 28°Ц.

Ситуација с упозорењима за понедељак знатно је сложенија, с обзиром да их је Метеоаларм издао читав низ. Највиши, црвени ступањ узбуне, објављен је за Истру, Ријеку и северно приморје те за шире карловачко подручје и то због локално израженијих пљускова с грмљавином. Очекује се да би на подручју Карловца могло пасти и више од 60 литара кише по квадратном метру, а на подручју Истре и Ријеке и више од 70 литара. Црвени аларм значи да је време изузетно опасно.

Наранчасто упозорење важи за Загреб и северозападну Хрватску, Лику и Горски котар, средњу Далмацију и далматинско залеђе. Свуда је издато због израженијег грмљавинског невремена, с обзиром да се очекује количина кише до 60 литара по квадратном метру. Додатно, издата су и жута упозорења због олујних удара ветра, који се могу очекивати дуж целе јадранске обале, али и у северозападној Хрватској,
где би ветар на ударе могао бити и бржи од 65 километара на сат.

У ДХМЗ-у за уторак најављују промењиво време с чешћом појавом кише и пљускова, на Јадрану и грмљавине. У среду делимично разведравање, али уз могућност локалних пљускова, поготово у Славонији, горју и јужној Далмацији. Свеже, али од среде поновно топлије.

У Србији ће сутра бити променљиво облачно, са највишом температуром до 30 степени, саопштио је Хидрометеоролошки завод Србије. Пре подне ће бити суво, у већини места са дужим сунчаним интервалима. После подне и увече местимично ће бити кише и грмљавине. Дуваће слаб и умерен, јужни и југоисточни ветар, у Подунављу и Банату повремено јак.

Најнижа температура од 12 до 20, а највиша дневна од 25 до 30 степени. У Београду ће бити променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима.

Увече и током ноћи киша и грмљавина. Ветар умерен, повремено јак, југоисточни. Најнижа температура око 20, а највиша дневна око 28 степени.

У Србији ће у наредних седам дана бити променљиво облачно и мало свежије с кишом. И у Београду се у наредном периоду очекује слично време. Биометеоролошка прогноза за понедељак, 1. септембар 2014. Очекивана биометеоролошка ситуација неповољно ће утицати на срчане и цереброваскуларне болеснике. Код метеоропата су могући несаница и променљиво расположење.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

србац

31.08.2014 13:23

Овакво упозорење је објављено и у мају кад је рецено да це пасти око 100 л кисе по квадратном метру сто се и десило а наз задесиле невидјене поплаве, а тад и поред најава ниједна власт није се јавила са било каквим упозорењем. И сад кад одемо на сајт WЕАТХЕР2УМБРЕЛЛА видим се нпр.за Србац да це до цетвртка пасти укупно 139 л кисе не знам ста ови са власти цекају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ_чесма

31.08.2014 18:32

Боже само дај памети надлежним из ХЕ Бочац да на вријеме испусте акумулацију из језера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваучер

31.08.2014 19:56

Ма нема проблема, може пасти и 1.000 литара по квадратном метру, актуелна власт има довољно ваучера да ријеши све проблеме, а удакле ће новац доћи као покриће њима???

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

31.08.2014 20:25

Не могу да вјерујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

01.09.2014 20:42

Водостаји већих ријека, бар у Крајини, за викенд су били прилично ниски и мислим да те ријеке овај пут неће правити проблеме. Али се бојим да мањи бујични водотоци хоће. Свеједно, молимо се Узвишеном Богу да нас спаси невоља.

ОДГОВОРИТЕ