Морска вода није лијек за нос

Лето је нова прилика да се свако од нас детаљније позабави својим ухом, грлом и носем, тим пре што је то и период када су сва три органа знатно више у додиру са водом, сунцем, могућим инфекцијама.

Здравље 31.08.2014 | 16:50
Морска вода није лијек за нос

Др Марија Комадина Вуковић, специјалиста оториноларинголог (“ОРЛ центар” у Београду) објашњава и уједно саветује да се, због појачане масноће у ушима, најбоље јавите лекару који ће то отклонити мастима или капима.

-У контакту са водом, било она морска или речна, долази до бубрења масноће у ушима, а самим тим се појачава и притисак на слушни канал - сматра др Комадина Вуковић. - Све то може да изазове бол и инфекцију, због чега се одмах треба јавити лекару. За санирање инфекције користе се благе дезинфекционе капи које проблема могу да употребљавају и деца.

Као заштиту од купања, да ухо не би долазило у контакт са водом, треба користити силиконске чепиће. Пацијенти који користе слушне апарате, а желе на море, језера или реке свакако знају како да заштите своје уши, мада свака консултација са лекаром није на одмет.

Ако вам се, посебно ових летњих дана, догоди инфекција уха, ништа не предузимајте сами, и никако не користите самоиницијативно антибиотике. Јавите се лекару, али пре тога заборавите и на штапиће за уши (лекари о њима имају рђаво мишљење). По повратку у собу, истуширајте уши.

-Што се носа тиче, он је подложан алергијама или вазомоторним ринитисом – напомиње др Комадина Вуковић.- Кад се путује на море, пацијенти најчешће немају потребе да примењују терапију због алергија, што није случај ако се путује на планину. Тада терапију, због евентуалне појаве алергија, морају да користе.Оно што свако треба да зна је да је погрешно уврежено мишљење “како нос треба испирати морском водом да би он и грло били здрави”.

Два су разлога због којих то не треба чинити:
први,питање је колико је таква морска вода чиста, и други разлог је што је такав раствор морске воде прејак за слузницу носа. Хигијену носа одржавајте благим раствором морске соли који се купује у апотеци.

Да бисте имали здраво грло, избегавајте ледену и газирану течност. Тада ждрело веома брзо страда, инфекције се лакше уносе, и ето невоље у јеку одмора.Пијте, дакле, чајеве, макар што је напољу паклено
топло.Подразумева се и обавезна хигијена руку.

- Лети се лакше стиже до бактеријских инфекција, посебно упале крајника – подсећа наша саговорница. - И уместо да се јаве лекару и да ураде брис ждрела, како би се открио узрок инфекције, многи пацијенти одмах посежу за лековима.

Наравно, и то је погрешно. Јер, бурне реакције грла најчешће прате висока температура, болови, изнурени организам. У таквој ситуацији лечење, од најмање седам дана, је неопходно.

До упале слузнице и ушију долази и када са улице, где је висока температура, уђете у просторију где је укључен климауређај. Ако путујете авионом, такође можете да имате проблема са ухом и носем, па и са грлом, јер улазите у простор који је све време путовања расхлађен


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србин Будала

31.08.2014 16:56

Дакле драга докторко,све сто процитах наводи ме само на једно.Лепо ја да додјем код вас и да зивим са вама???

ОДГОВОРИТЕ