Гину цивили у Доњецку

Најмање два цивила погинула су у новом гранатирању Доњецка, а украјинска војска обновила је офанзиву у Луганској области.

Свијет 30.08.2014 | 18:39
Гину цивили у Доњецку

Градске власти Доњецка саопштиле су да је ситуација напета и да су житељи Кијевског и Лењинског рејона јавили да се периодично чују плотуни и експлозије.

"Поново је из артиљеријског оруђа пуцано по Петровском и Кијевском реону. Обим штете се утврђује. До сада се зна за два цивила погинула у Петровском рејону", наведено је у саопштењу градских власти.

РИА Новости пренијела је изјаву представника украјинског Савјета за националну безбједност и одбрану (СНБО) Андреја Лисенка да је украјинска војска почела офанзиву у Луганској области.

"Спроведена је оперативна обрада неколико насеља у Славјано-Сербској области, као и села Кримско и Сокољники. Настављају се активне борбе у луганском правцу", рекао је Лисенко, тврдећи да су проруске снаге изгубиле око 40 припадника.

Лисенко је рекао да украјинска војска наставља да се утврђује код Маријупоља на југу Доњецке области, гдје су граничари са добровољачким одредима организовали непрестано патролирање.

Сви главни улази у Маријупољ су под појачаним надзором и формиране су јединице за одбијање тенковских напада.

Медији извјештавају да су се устаници заузимањем Новоазовска приближили тактички важној позицији Маријупоља-луци на обали Азовског мора, а Лисенко тврди да су због пажње ОЕБС-а "терористи и руски војници замијенили нову технику старом и њену количину свели на минимум".

С друге стране, министар одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Владимир Кононов тврди да украјинска војска, без обзира на приједлог да искористи хуманитарни коридор и изађе из окружења код Иловајска, покушава да пробије обруч.

"Неколико јединица украјинске војске почело је да излази из окружења. Неко на оклопним транспортерима, неко по уништењу своје технике у пешадијској формацији. То нема везе са хуманитарним коридором. То је војна операција пробијања обруча", рекао је Кононов.

Према његовим ријечима, за опкољене припаднике украјинске војске и даље постоји могућност коришћења хуманитарног коридора, уз услов да се разоружају.

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков саопштио је да се протекле ноћи из окружења код Иловајска ка позицијама украјинске Националне гарде у Комсомолску повукло приближно стотину украјинских војника.

Коментари / 0

Оставите коментар