Земље ЕУ спремне да помогну

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија изјавио је да су Њемачка и кључне земље ЕУ на јучерашњој конференцији о западном Балкану изразиле спремност да региону одмах помогну у области владавине права, конкурентности и демократизације и развоја институција.

Босна и Херцеговина 29.08.2014 | 17:28
Земље ЕУ спремне да помогну

Лагумџија је на конференцији за новинаре у Сарајеву изјавио да, када је ријеч о владавини права и реформи правосудног сектора, у случају БиХ значи што брже отварање креативније реформе, посебно у погледу испуњавању поглавља 23. и 24. правног насљеђа ЕУ.

Он је навео да друга област обухвата подизање конкурентности БиХ и региона запошљавањем и јачањем малих и средњих предузећа и промовисањем пројеката који се односе на инфраструктурно повезивање у региону, те пројеката о енергетској ефикасности и јачању региона.

"У оквиру ове области предвиђено је и креирање вриједносних ланаца, односно кластера фирми које су повезане у једну техничко-технолошку цјелину и прелазе границе земаља западног Балкана", каже Лагумџија.

Лагумџија је истакао да демократизација и развој институција прије свега подразумијева реформу администрације, а да у случају БиХ значи да се послије октобарских избора може очекивати активнији приступ у складу с априлским коминикеом ЕУ о новом приступу БиХ.

Он је оцијенио да послије октобарских избора треба разговарати уз укљученост ЕУ и других међународних "играча" и видјети који би сет структуралних реформи значио ефикаснију БиХ и ефикасније институције система.

"Очигледно је да ће наредна година бити година озбиљних уставних реформи и да ћемо имати нови договор о БиХ", сматра Лагумџија.

Он је истакао да јучерашњи скуп у Берлину представља нови приступ ЕУ према Балкану, који је дефинисан на солунском самиту министара иностраних послова, а да је намјера да се у наредне четири уради нешто
на конкретној пројектној сарадњи на основу позитивне политичке динамике, која је створена у региону.

Лагумџија је нагласио да су на скупу у Берлину били представници више од 250 њемачких фирми које су спремне да улажу у регион и да је њемачки канцелар Ангела Меркел најавила подршку таквим фирмама.

Он је најавио да ће заједно са европским комесаром за проширење у оквиру засједања Генералне скупштине УН бити домаћин министрима иностраних послова земаља западног Балкана да би била направљена припрема за октобарски састанак министара иностраних послова и привреде региона у Београду.

Лагумџија сматра да је интерес Београда стабилност Србије кроз стабилност БиХ и региона, те интеграција њених пословних капацитета са пословним капацитетима БиХ.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

папагај

29.08.2014 15:47

Требали би знати да без Њемацке не иде никако, а то нам је и историја (по)казала. Седам је Југовица отисло на Косово, а милион у Њемацку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

30.08.2014 07:52

Ако су земље ЕУ цијело вријеме хтјеле да помогну онда сте ви политчари овдје све сами развалили. Медјутим није тачно да је ЕУ овдје хтјела да помогне. Они су вама политичарима добро помогли да нас потпуно раскућите. Користили су и користе најмоћније оружје, незаслужен, незарадјен, готов новац.

ОДГОВОРИТЕ