Дефицит наставника математике и физике

У већини школа у Републици Српској још постоји дефицит наставника из математике и физике, али у наредне двије-три године тај проблем ће бити ријешен, рекао је данас у Требињу директор Републичког предагошког завода Предраг Дамјановић.

Република Српска 28.08.2014 | 16:59
Дефицит наставника математике и физике

Дамјановић је истакао да се на универзитетима у Источном Сарајеву и Бањалуци школује тај кадар, па се очекује да ће наредних година школство добити око 200 професора математике, физике и информатике.

Након данашњег савјетовања који је Републички педагошки завод организовао за директоре, педагоге, наставнике и професоре из источнохерцеговачких основних и средњих школа, Дамјановић је истакао да у 15 средњих стручних школа у Српској неће више бити модуларно планирање општеобразовних предмета.

Према његовим ријечима, урађени су и нови наставни планови и програми за дјецу са посебним потребама која похађају наставу у редовним школама.

"У новом наставном плану и програму за основне школе нисмо се искључиво базирали на наставне садржаје него смо размишљали о исходима учења, те дали добра дидактичка упутства наставницима", рекао је Дамјановић. Он је истакао да ће, примјењујући нови наставни план и програм за основну школу, наставници имати шансу да путем годишњег планирања утичу на смањење непотребних наставних садржаја и на тај начин растерете ученике да би њихово знање било што функционалније.

Дамјановић је напоменуо да ће Републички педагошки завод у наредном периоду много пажње посветити стручном усавршавању професора, наставника, директора и стручних сарадника. Савјетовању су присуствовали директори и педагози из Требиња, Билеће, Гацка, Невесиња, Љубиња и Берковића.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

перо

28.08.2014 18:50

200 наставника не треба у Србији, а они хоце да их направе. математика се мора науцити, а не куповати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

физмат

28.08.2014 19:18

У овој земљи мало ко више зна шта представљају појмови математика и физика. Све је доведено до апсурда, и ти појмови одавно нису више у потреби. Зато сви знају шта значе корупција, непотизам, криминал, кумови, власт, трговина, има л' ту мене, странка, итд...Неће се то лако промијенити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

28.08.2014 19:20

Наставници физике и математике треба да раде за 900КМ а неписмени, неупотребљиви политичари за 4000КМ и више. Неће моћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

29.08.2014 06:02

Нажалост, истина је и оно што се често прича као виц. Чули сте већ: "До завршетка студија су ми остале још 4 рате школарине". (а који испити, појма они немају) Факултети се сада рекламирају "За 3 године до сигурне дипломе", а ко помиње знање? Зато сада наша дјеца у школи од квази професора, који су прилично оскудног знања, и немају шта научити, а родитељи су осуђени да плаћају додатне часове за математику, хемију.. Није проблем кад неко купи диплому ради себе и да је има, проблем је кад такав почне да ради као стручан кадар и посебно у просвјети.

ОДГОВОРИТЕ