Може ли 'парни ваљак' до ЛЕ?

Фудбалери Партизана бране у Бакуу против екипе домаћег Нетчија предност од 3:2, али тренер Марко Николић најавио је да ће црно-бели јуришати на нову победу и осигурати пласман у групну фазу Лиге Европе.

Фудбал 28.08.2014 | 12:30
Може ли 'парни ваљак' до ЛЕ?

"Два резултата воде нас даље, победа и реми, међутим, нећемо се бранити, идемо на победу. Верујем да можемо да наставимо серију без пораза и прођемо даље. Какви ми будемо, такав ће нам бити и дан, морамо да обавимо озбиљан посао ако желимо да прођемо у групну фазу. Ми смо тим који може да одигра тактички дисциплиновано, на резултат, али утакмица је жива ствар и никад се не зна како ће се одвијати", рекао је Николић уочи важног дуела у главном граду Азербејџана.

Он је истакао да реванш меч баража са Нефчијем има велики такмичарски значај и упозорио да његова екипа никако не сме да потцени ривала.

"Сви знамо колика је важност утакмице. Европа је увек изазов за све српске клубове, па и за Партизан. Лепо је играти у децембру на евро-сцени. Очекује нас добар противник, са доста странаца, имају јако незгодне играче у офанзивној линији, који могу да направе много проблема. Ипак, верујем у коначан успех", казао је Николић.

Фудбалери Партизана доживели су у среду увече шок у Бакуу пошто су навијачи домаћег клуба камењем, флашама у упаљачима гађали аутобус којим су се враћали у хотел после тренинга, а скадалозно је било и на тренингу, јер је присуствовало сто навијача, иако је то забрањено.

Пролаз у групну фазу Лиге Европе значио би очување части српског фудбала на крају лета у коме су сви његови представници већ елиминисани, али и повратак лане изгубљеног имиџа клуба из Хумске 1, који је у последњих 11 година чак седам пута играо групну фазу такмичења под окриљем УЕФА (два пута Лигу шампиона и пет пута Лигу Европе). Победа или реми са Нефчијем (чак и пораз 3:4, 4:5 или сваки следећи са већим бројем датих голова) гарантује екипи Марка Николића да ће се у петак цедуљица са именом Партизана наћи на жребу, у друштву у коме су таква имена попут Евертона, Севиље, Интера...

Оно што би могло да охрабри црно-беле пред дуел на стадиону „Тофик Бахрамов“ је чињеница да су у последње 24 утакмице претрпели само један пораз у такмичарским мечевима. Тај једини неуспех у Крушевцу, против Напретка (0:2) можда их је коштао титуле, али податак да од 22. априла нису напустили терен погнутих глава требало би да им убризга ињекцију самопоуздања пред окршај са тимом промењиве форме (од седам утакмица ове сезоне Нефчи има по три победе и пораза, уз један реми).

Мада му се често спочитава да се мучи не би ли створио шансу или постигао гол, подаци говоре да Партизан игра ефикасан фудбал. Поготову се то односи на окршаје у овом месецу, па статистика показује да је током августа на пет мечева мрежу противника затресао 15 пута. Дакле, три по сусрету. Из тог угла посматрано, црно-бели би морали једнако да мисле о нападу, а не само у одбрани, јер вечерас можда и једна лопта у мрежи ривала буде довољна за пролаз.

У дану кад више размишљају о безбедности, имајући у виду незапамћен напад Азера за време тренинга и приликом повратка у хотел у Бакуу, фудбалери Партизана требало би да имају на уму и чињеницу да су у блиској прошлости успевали да прођу даље у Европи управо кад су реванше утакмице играли у гостима. Почев од Њукасла (2003), преко Дњипра (2005), па Гронингена (2006) и Андерлехта (2010), изгледа да црно-беле више инспиришу непријатељски ставови домаће публике, и под условом да против Нефчија буду храбри као што су били Краљ и Ћирковић на Сент Џејмс Парку, прецизни као Радовић у леденој Украјини, борбени попут Нађа и Томића у Холандији или распуцани налик Клеу у чувеној бриселској ноћи, имаће Гробари чему да се надају.

У супротном ће се Нефчи дописати на црну листу Партизанових џелата какви су били букурештански Национал, кипарски АЕЛ, ирски Шамрок...

Партизан сам бира у коју групу ће упасти.

Реванш утакмица баража за Лигу Европе између Нефчија и Партизана игра се у четвртак у Бакуу од 18 сати.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бијељина

28.08.2014 11:10

Мозе и мора!Напријед Партизан!

ОДГОВОРИТЕ