Истрага против челнице ММФ-а

Француска је отворила званичну истрагу против директорке Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард због њене наводне улоге у корупционашкој афери док је била министар финансија 2008. године.

Свијет 27.08.2014 | 15:19
Истрага против челнице ММФ-а

Лагардова је јуче, четврти пут, била на испитивању у вези са случајем француског тајкуна Бернарда Тапија, који је 2008. године добио рекордних 403 милиона долара компензације на основу арбитражне одлуке у спору између Тапија и државне банке "Креди лионе" око продаје деоница компаније "Адидас", чији је он био генерални заступник.Она је осумњичена за "немар" у арбитражном поступку, који је француска штампа називала "пародијом" у корист бизнисмена.

Лагардова је одбацила наводе да је злоупотребила овлашћења када је одобрила исплату компензације Тапију, бившем левичарском министру који је променио политичку оријентацију и подржао Николу Саркозија у председничкој кампањи 2007. године.Тапи је у то време тужио банку да га је преварила приликом куповине акција "Адидаса" 1993. године, изгубио је спор и уложио жалбу, а Лагардова је неколико месеци касније донела одлуку о прекиду судског спора и покретању арбитраже.

Лагардова је, у ексклузивном коментару Агенцији Франс прес, изјавила да не намерава да поднесе оставку на функцију у ММФ због оптужби."Враћам се у Вашингтон где ћу о ситуацији обавестити мој одбор", рекла је она.Извор близак Лагардовој рекао је да ће се она жалити на одлуку о истрази јер сматра да је "неоснована".

Према француском закону, судије одређују покретање званичне истраге против некога уколико верују да има индиција да је прекршио закон, али то не значи да ће против те особе бити покренут и судски поступак.Лагардова је дошла на чело ММФ 2011. године, пошто је њен сународних Доминик Строс-Кан поднео оставку због оптужби за сексуално злостављање собарице у Њујорку.

Коментари / 0

Оставите коментар