Тежак положај Срба у Црној Гори

Предсједник Политичког савјета Нове српске демократије Будимир Алексић изјавио је да је тешко наћи народ у Европи чија се права тако брутално газе као што је то случај са Србима у Црној Гори.

Регион 27.08.2014 | 09:59
Тежак положај Срба у Црној Гори

Он је истакао да су Срби и даље дискриминисани приликом конкурисања и запошљавања у јавном сектору, чиме им је оспорено једно од основних људских права - право на рад.

"Грађани Црне Горе чији је матерњи језик српски и даље су уставно обесправљени, јер њихов језик није службени, упркос чињеници да њиме говори и пише највећи број људи. Уз то, једина смо земља у Европи у којој језик доминантне већине није службени", рекао је Алексић за подгорички "Дан".

Он истиче да је уставно-правни, културно-просвјетни и социјално-економски положај српског народа у Црној Гори изузетно тежак.

"Срби су економски подјармљени, а култура им је подвргнута државној репресији", сматра Алексић.

Он подсјећа да у црногорским органима државне управе, односно на руководећим мјестима у прсвјети, здравству, судству и полицији, Срба готово да нема.

"Не постоји ниједан директор Србин у основним и средњим школама, вртићима, домовима здравља и болницама. Нема их ни међу запосленима у дипломатско-конзуларним представништвима Црне Горе у иностранству", каже Алексић.

Коментари / 0

Оставите коментар