Радикализација муслимана инспирисана ратом

Радикализација британских муслимана није кренула након започињања рата против терора од стране САД послије напада 11. септембра 2001, већ од рата у БиХ, пише угледни амерички магазин "Натионал Ревиеw".

Свијет 27.08.2014 | 08:42
Радикализација муслимана инспирисана ратом

Како истиче аутор чланка Џонатан Бронтски, који је магистрирао на покрету исламизма у Британији током рата у БиХ, радикализација муслимана из Велике Британије инспирисана је ратом у БиХ и жељом муслимана да помогну својој муслиманској браћи у рату против Срба и Хрвата.

Његова је теза да је управо тај рат довео до радикализације, која је кулминирала ових дана, када је, по свему судећи, британски држављанин из околине Лондона одрубио главу америчког новинара Џејмса Фолија у Сирији.

"Неки од њих су БиХ помагали кроз хуманитарне организације које су прикупљале храну, воду, лијекове и ћебад. Неки су шверцовали оружје и муницију. Али има и оних који су се борили на фронту.
Оно што је почело као мисија заштите муслимана у БиХ претворило се у међународну офанзиву с циљем обезбјеђивања безбједности муслимана кроз поновно увођење калифата", наводи се у чланку.

Теза аутора је да је колебање Запада кад је требало помоћи муслиманима у БиХ током рата створило увјерење код муслимана у Европи и Великој Британији да је тај рат завјера хришћанске Европе да се искоријени ислам.

"Тек након сребреничког масакра дошло је до интервенције Запада против трупа Ратка Младића, али и тада је све било предвођено САД, а не Европом", истиче аутор.

Додао је да се регрутовање и слање исламиста из Британије одвијало из лондонске вехабијске заједнице с циљем мотивисања младих британских муслимана. Процјене о броју британских муслимана који су ратовали у БиХ иду од 200 па до више хиљада, написао је он.

"Мозам Бег, један од неколико британских муслимана који су били заточени у Гвантанамо Беј затвору, били су у БиХ и хвалили се да је тамо било више хиљада британских муслимана. Адам ле Бор у својој књизи 'Хеарт Турнед Еаст' из 1997. године тврди да је толико британских муслимана помагало босанској армији да сте скоро свакодневно могли видјети војнике који машу плаво-бијелом босанском заставом уз повике са чистим глазговским или манчестерским акцентом", истич он.

Додао је да је за неколико познатих европских муслимана БиХ била ватрено крштење, попут Египћанина Абу Хамзе ал Масрија, који је дуже од десет година живио у Европи.

"Он је у Британију ушао 1979. године на студентску визу и студирао је инжењерство на брајтонском Политехничком колеџу. Хамза је познат по томе да није имао око ни обје руке", пише у чланку, подсјећајући да он наредног мјесеца чека пресуду федералног америчког суда на Менхетну у Њујорку због 11 тачака оптужнице за дјела тероризма.

"Друга занимљива биографија припада Ахмеду Омару Саеду Шеику. Он је рођен у Британији и одрастао у предграђу Лондона, гдје је 1992. уписао престижну Лондонску школу економије. Тамо се придружио исламском друштву, које је седмично имало скупове посвећене патњама муслимана у БиХ. До најмучнијих детаља приказивано је етничко чишћење муслимана. Све то га је узбудило и ускоро је регрутован од стране кашмирске исламистичке организације", истиче се у чланку.

Након радикализације у Пакистану, Шеик се прикључио "Конвоју милости", који је наводно возио помоћ за муслимане у БиХ.

"Ипак, на хрватској граници пакистански милитант га је убиједио да постане џихадист. Године 1994. ухапшен је у Индији због киднаповања три Британца и једног Американца. Осам година касније је ухапшен, оптужен и осуђен за убиство америчког новинара Данијела Перла", истакнуто је.

Коментари / 0

Оставите коментар