Умро џин из Украјине

Највиши Украјинац Леонид Стадник, који је накратко држао титулу највишег човека на свету, умро је од компликација изазваним поремећајем због којег није престајао да расте, пренели су данас локални медији.

Свијет 26.08.2014 | 08:05
Умро џин из Украјине

Четрдесетчетворогодишњи џин био је висок скоро 2,60 метра због туморне жлезде која је наставила да лучи хормоне раста током целог његовог живота.

Украјински медији наводе да је Стадник умро у недељу услед излива крви у мозгу.

Гинисова књига рекорда га је 2007. године, када је био висок 2,56 метара, прогласила највишим човеком на свету. Али пошто је одбио да га људи ове организације измере, морао је титулу да врати Кинезу Бао Сишуну, високом 2,36 метара.

Како преноси АФП, Стадник је живео повучено у мајчиној кући у селу Подољанци, на северу земље. За своју висину је говорио да му је задала више мука него радости.

Одлуку да не дозволи људима из Гинисове књиге рекорда да га измере, објаснио је жељом да га оставе на миру.

Временом му је постало све теже да се креће, те је био приморан да због нарушеног здравља напусти посао ветеринара. Од тада се бринуо за породичну башту и кућу.

Стадник је повремено добијао помоћ са стране. На поклон је добио компјутер са специјално дизајнираним мишем и тастатуром, а 2008. тадашњи украјински председник Виктор Јушченко поклонио му је аутомобил адаптиран за његову висину.

У Гинисовој књизи рекорда највиши човек у историји записан је Американац Роберт Першинг Ведлоу који је био висок 2,72 метра. Умро је 1940. године у својој 22. години.

 

Коментари / 0

Оставите коментар