Полиција прва по корупцији у Српској

Здравство више није најкорумпиранија област у Републици Српској. Истраживање Центара цивилних иницијатива
су показала да је  на сам врх корупције “засјела” полиција.

Република Српска 25.08.2014 | 19:31
Полиција прва по корупцији у Српској

У области здравства мито је, изгледа искорјењено, јер је већина анкетираних грађана тврдила да у посљедњих годину дана нису давали мито здравственим радницима, изјавио је пројект координатор ЦЦИ Зоран Аџаип током акције  “Борба против корупције у јавном здравству”  која је одржана на бањалучком Тргу Крајине.

У Републици Српској најкорумпиранија је полиција, а не као што су то до сада били љекари и друго медицинско особље, показала су истраживања ЦЦИ-ија

Према овом истраживању, чини се да грађани полако заборављају шта значи мито у јавном здравству, што је попилично зачуђујуће, каже Аџаип.

Без обзира на ове податке, корупције у здравству, ипак има, што доказују манипулације у јавни набавкама и њихова нетранспарентност, констатовао је Аџаип током акције ЦЦИ-ја “Борба против корупције у јавном здравству” , која је одржана  на бањалучком Тргу Крајине када су грађанима дјељени материјали којим се жели указати да је њихова улога у том "ланцу“ веома важна.

БН ТВ

 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Сссссс

25.08.2014 17:38

Нема горе дрзаве и вецих лоповааааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

25.08.2014 17:56

Ма није тацно да је искоријењена корупција у здравству, мој комсија има болесну мајку надаво се цовјек пара докторима да мало боље поведу рацуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција КВ

25.08.2014 18:39

Корупцију на државном нивоу је "учинио легалном" бивши Министар (не)правде из Котор Вароша који је продавао помиловања, продавао испите за нотаре и вјештаке, куповао државним буџетским парама по баснословним цијенама неукњижене пословне просторе без одобрења за полицијске агенције, подржавао крађу шуме у Котор Варошу, уништавао способне кадрове да прогура режиму подобне кадрове, ловио медвједе по Шипову о државном трошку и на крају као неспособан а режиму подобан кадар постављен на уважену функцију... ЖАЛОСНО ЗА СВЕ ПОШТЕНЕ ГРАЂАНЕ РЕПУБЛИКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

25.08.2014 19:11

Све у свему, најгори смо на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСА

25.08.2014 19:18

ПА ТО БАЈИНА ПОЛИЦИЈА, СТА ДРУГО МОЗЕ БИТИ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

25.08.2014 19:24

Корупција је присутна свугде. Још увијек су главне баје они који не улазе у операциону салу док не виде паре у џепу. Лопови су медју нама :О

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гагага

25.08.2014 20:15

Треба нам Путин и као у Русији. Нема невладиних организација. Ста има странци да финансирају некакве организације у другој дрзави. Зна се за ста оне раде и коме слузе. Полиција је гарант опстанка РС. Све дрвље на њу. А кад је фрка прво се 122 окреце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сина

25.08.2014 20:25

Кад анкетирају необразоване људе, прво це реци полиција и доктори, има ту корупције али то су ситне цифре, мало ко од њих изнудјује новац. Права корупција је у јавним набавкама, да би просао на тендеру морас да финансирас кампању неке политицке партије, послије продјес на тендеру, на којем су цијене услуга енормно увецане и у тај дио се уградјују обе стране а дрзава( народ) плаца. То је зацарани круг који функционисе од послије рата без обзира на владајуцу партију. Која странка буде озбиљно хтјела да уреди само та два закона, Закон о јавним набавкама и Закон о финансирању политицих партија имаце мој глас на изборима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

25.08.2014 20:31

Ја исто тако делим мишљење грађана. По мени у Зворнику је најкорумпиранија полиција у РС. Кадровска структура је по непотизму и партијској линији. Начелник је марионета која здушно извршава жеље политичке елите. Он је задужен да прикрива а не да открива криминал. Ако само поменемо Глиницу где је пљачка века тешка две милијарде онда је све јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

25.08.2014 20:31

ОВИ ДРИПЦИ ИЗ ЦЦИ-а, НЕ МОГУ А ДА ИХ ДРУГАЦИЈЕ НЕ НАЗОВЕМ, НЕМАЈУ ПОЈМА О ОНОМ ШТО ПРИЧАЈУ, А ДА НЕ ГОВОРИМ ДА НЕМАЈУ НАЈНИЖИ НИВО СТРУЧНОГ ПРИСТУПА ПРОБЛЕМУ... ТЕРМИН "ЈАВНО ЗДРАВСТВО", КОЈИ КОРИСТИ ОВАЈ НАВОДНИ КООРДИНАТОР ЦЦИ-а, ИМА САСВИМ ДРУГО ЗНАЧЕЊЕ ОД СВРХЕ У КОЈУ ЈЕ ОВДЕ КОРИСТИ... ДА БИ ЗНАЦЕЊЕ БИЛО ИСПРАВНО ТРЕБАО ЈЕ УПОТРЕБИТИ ТЕРМИН КОРУПЦИЈА У ЈАВНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА, А ТО ЈЕ НЕСТО САСВИМ ДРУГО... ВОЛИО БИХ ДА ОВАЈ КОМЕНТАР ПРОЦИТА НЕКО ИЗ УСАИД-а КОЈИ ДАЈЕ ДАЈЕ ЗНАЧАЈНА НОВЦАНА СРЕДСТВА ОВИМ ПОЛУПИСМЕНИМ АМАТЕРИМА КОЈИ СЕ ЗОВУ ЦЦИ... МОЛИМ ВАС ДА ОВАЈ КОМЕНТАР ОБЈАВИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

25.08.2014 20:38

Багра пандурска цјб бл затворила је 11 електрицара и двије дактилографкиње да бих сакрила криминал Секе Кузмановиц и њених синова, и постених водја фонда ПИО, а за узврат зена нацелника је добила посао и сира родбина. Али ниција није до зоре сијала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

25.08.2014 20:41

Све су то измисљотине станих плаценика и непријатеља насег народа, РС-а и СНСД-а! Реце Баја и остаде зив :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

25.08.2014 21:30

Не оправдавам то ал дал знате да ти полицајци раде за 400 е сви имају породице,кредите,резије...и све остало. А са том платом се не мозе презивјети у овој несретној дрзави поготово презивјети једна породица јер је потросацка корпа далеко скупља од примања једног полицајца. И мислим да није погубно за народ ако полицајцу дају 5-10еура који им опрости далеко вецу казну. Ал је погубно по народ то сто се намјестају разноразни тендери који костају милионе ову дрзаву односно овај народ а о томе нико не прица вец прица ако да полицајцу 10е. За нас је погубна политика коју води актуелна власт која намјеста тендере Додиковим кумовима(односно Додику) и сав други криминал и лоповлук који су направили за ових година владавине а тога има толико да бих морао писати до сутра. Ал народ цути и трпи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

25.08.2014 21:37

Милиција ко министар Рађа....највећи лопов икада инсталиран у полицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

25.08.2014 22:35

Не може нико испред политичара. Они су број 1. Неприкосновени су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИК

25.08.2014 22:43

ХАЛО ЉУДИ НЕПРИЦАЈТЕ ГЛУПОСТИ ПА СВИ ВИ КАДА СТЕ НАПРАВИЛИ НЕКИ ПРЕКРСАЈ ОСМА КАДА ВАС УСТАВЕ МОЗЕМО ЛИ СЕ ДОГОВОРИТ ,А АКО ВАС ПУСТЕ ОНДА ЉУДИМА ОСЈЕЦАТЕ ГЛАВЕ И ОТИМАТЕ ХЉЕБ ,ПОРУКА МОМЦИМА У ПЛАВОМ САМО РЕЗИТЕ И КАЗНАВАЈТЕ НИ ПО БАБУ НИ ПО СТРИЦЕВИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станојко

26.08.2014 01:44

Која бре полиција,цаст изузетцима има и постених али мали број све те постене можес на прсте избројати а остали су све Додикови и Спирицеви мафијаси и хостоплери,јадан овај народ сто их трпи све њих треба у бувару послат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

26.08.2014 04:56

Слазем се у потпуности са овом анкетом али морам да примјетим да изостависе судове који су тумор на мозгу Републике Српске те директни покровитељи и заститници организованог криминала у Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоки

26.08.2014 06:01

Апсолутно тацно,сви ми знамо да у БЛ сви полицајци обезбједјују локале,да су они главни зеленаси и да се свака казна на улици мозе смањити ако дас њима у дзеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црна Гора

26.08.2014 06:38

Драга господо, играте се са РС. Овакав наслов је подао и веома опасан. Ако има корупције а има., било је и бице, али написати да је Полиција корумпирана је у најмању руку неприхватљиво.У питању су појединци против којих се треба борити и то је нас МУП у висе наврата показао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

26.08.2014 06:53

Корупција у полицији Републике Српске је озбиљан проблем са којим се морају суочити у МУП-у РС.Питање је колико ми обични грађани-возачи учествујемо у тим коруптивним радњама. Одговор је познат-много. Ево и у појединим коментарима неки признају да је боље дати 10 или више конвертибилних марака за прекршај који је кажњив са много више новца.Наша саобраћајна некултура и општи јавашлук у саобраћају је дозволио полицајцима да се понашају овако како се понашају.Надаље, причамо о корупцији и непоштењу полицајаца а није ми позната ситуација да је грађанин учествовао у разоткривању коруптивних радњи на начин да то пријави надлежним. Кад је у питању корупција у здравству, нетачно је да је искоријењена.Шта више, још већа но било гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цоки

26.08.2014 08:05

Колико ми је познато полицајац се може бавити додатном дјелатношћу под условом да је на легалан начин прибавио одобрење руководиоца.Подразумијева се да та дјелатност није супротна Закону.Кад је у питању кривично дјело ''зеленаштва'', мишљења сам да су обије стране подједнако криве у томе.Онај ко свјесно узме новчану позајмицу под неповољним условима, једнако је крив као и онај ко му касније изнуђује новац и одређује лихварске камате.Сваки полицајац који се нађе на било којој од ове двије стране, починио је кривично дјело за које треба и мора одговарати.Слично је и са кривичним дјелом давања и узимања мита.Грађанин свјесно нуди полицајцу мито да би био поштеђен санкције која је много тежа, те тиме чини кривично дјело као и полицајац који је то мито примио.Лично не оправдавам било који облик незаконитог понашања полицајаца,али сам уједно и за то да ми грађани својим понашањем активно учествујемо у сузбијању ових и сличних негативних понашања полицајаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камиондзија

26.08.2014 08:09

Сједите са неким у камион па подјите у Фочу па цете видјети ста раде поједини полицајци ако не дас одма у саобрацајну дрзе по пола сата и уцјењују пријавама и возачу и фирми а зауставе на сред кривине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позорник Буквић

27.08.2014 06:16

Народе није само кривично дјело узимање мита већ и давање мита, тако колико су појединци у полицији лопови тако су и грађани који дају мито лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

0 бодова

27.08.2014 20:48

Уцествујем у саобрацају према прописима из ЗОБС, не нарусавам јавни ред и мир, немам додира са полицијом осим рутинске контроле у саобрацају..то је мој вид борбе противе корупције, не гријесим па не морам да потплацујем. Не потплацујем докторе, дизем свој глас кад год не добијем третман прописан законима. Има нацина, само вама је дразе задњих 100 марака из новцаника дати полицији/доктору/слузбенику итд.

ОДГОВОРИТЕ