Карамарко: Нећемо се одрећи БиХ

Лидер најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко, који је протеклог викенда посетио Херцеговину, поручио је да ће након наредних парламентарних избора у Хрватској доћи до промене власти, као и до промене политике Хрватске према Хрватима у БиХ.

Босна и Херцеговина 25.08.2014 | 16:16
Карамарко: Нећемо се одрећи БиХ

Карамарко каже да нису задовољни положајем хрватског народа у БиХ и понавља да је БиХ домовина хрватског народа.

"Нећемо је се одрећи и нећемо се одрећи својих права. Залагаћемо се да се права хрватског народа изједначе с правима друга два народа", поручио је хрватски политичар.

Према његовим речима, након што се ХДЗ врати на власт у Хрватској, службени Загреб ће бити "активнији и ангажованији".

"Наш је мото да нико у Загребу не може да мирно спава док то не може и последњи Хрват у БиХ", додао је Карамарко.

Упитан које ће решење за положај хрватског народа у БиХ подржати службени Загреб и да ли је то стварање трећег ентитета, одговорио је да је то питање договора.

"Нама је прихватљиво све оно што ће учинити Хрвате равноправнима, а то ће договорити легитимни представници три народа. Све док од легитимних представника хрватског народа у БиХ не чујем да су задовољни положајем Хрвата, сматраћу да нисмо извршили обавезе које нам намеће и Устав Хрватске", каже лидер ХДЗ-а.

Карамарко је додаода није битна форма него садржај, односно да је битно да Хрвати сами бирају своје политичке представнике, да имају своје школство, културу, телевизијски програм...

 Како ће се то организовати је, наглашава, на представницима три народа који треба да договоре најбољи и најприхватљивији модел.

"Мени лично, ХДЗ-у и влади коју ћемо ускоро формирати биће прихватљив тек онда када то потврде легитимни хрватски представници у БиХ. Све до тада сматраћу да хрватски народ није равноправан у БиХ, а таква БиХ, по нама, не би смела ни започети преговоре о уласку у ЕУ, а камоли постати равноправна чланица Уније", закључио је Карамарко.

Када су у питању предстојећи општи избори у БиХ, расписани за 12. октобар, Карамарко је прецизирао да ће он и ХДЗ "подржати све кандидате Хрватског народног сабора БиХ".

 

Извор: Вечерњи лист

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

хазим

25.08.2014 14:32

А ста је са правима Срба у Хрватској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хЕрцегов

25.08.2014 14:38

Ма све ОК,само и даље учите дјецу по Херцеговини да им је домовина Хрватска и све је под контролом,само напред госн КАРАмарко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

25.08.2014 16:27

Хрватска ће на крају бити састављена из ентитета као и БиХ. У БиХ ће бити три ентитета а у Хрватској најмање два.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

25.08.2014 16:36

Ја не знам ста ови из Хрватске и Србије хоће?!?! Ако се некоме не свидја сто је Босанац и Херцеговац, нека иде гдје му боље! Босна и Херцеговина је за све нас добра, али политичари само хоће биједу да заваде, да народ се њиховим лоповлуцима не би забавио!!!

ОДГОВОРИТЕ