Меркелова и Рахој извиждани у Шпанији

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и шпански премијер Маријано Рахој јуче су препјешачили шест километара пута који хиљаде ходочасника сваке године пређе до светишта у граду Сантјаго де Компостела на сјеверозападу Шпаније, али их је на одредишту више стотина људи дочекало звиждуцима и повицима незадовољства.

Свијет 25.08.2014 | 09:47
Меркелова и Рахој извиждани у Шпанији

Меркелова је око 17.30 долетјела из Кијева, гдје се састала са предсједником Украјине Петром Порошенком, на аеродром у Сантјаго де Компостели, гдје ју је дочекао Рахој.

Само пола сата касније они су кренули у ходочашће, а требало им је око сат времена да пређу шест километара дугу дионицу између села О Педроусо и Лавакоља.

Меркелова, обучена у бијелу кошуљу и бијеле панталоне, и Рахој, који је носио фармерке и плаву кошуљу, разговарали су читаво вријеме оштрог хода, док су их пратили тјелохранитељи.

Кад су на крају пута стигли испред "Остала де лос Рејес Католикос", хотела са пет звјездица поред катедрале у Сантјаго де Компостели, тамо их је дочекало више стотина људи који су узвикивали пароле против оштрих мјера штедње које се примјењују у Шпанији, док су Меркеловој викали "Напоље, напоље".

Поред тога, чули су се повици "Врати се у Њемачку", док је једна жена рекла:

"Тежак је пут којим иду Шпанци, а не овај пут који си ти прешла."

Ипак, поред повика незадовољства међу окупљенима се могао чути и срамежљив аплауз.

Њемачка канцеларка се налази у дводневној посјети граду Сантјаго де Компостела, гдје ће данас са премијером Рахојем одржати конференцију за штампу, након чега ће посетити катедралу у том граду, гдје је наводно сахрањен Свети апостол Јаков.

Хиљаде људи сваке године учествују у ходочашћу познатом као "Камино де Сантјаго", који се одвија већ више од хиљаду година. Пут који ходочасници најчешће прелазе је дуг готово 800 километара, а води од француске стране Пиринеја све до Сантјаго де Компостеле.

Коментари / 0

Оставите коментар