Потписује и даље штетне уговоре

Мирко Станетић, директор Универзитетске болнице Бањалука, није дошао на чело те институције само да би спасао послове Ранка Шкрбића, које је прекинуо и онемогућио Душко Рачић, задњи директор Клиничког центра Бањалука, већ и да би наставио сопствене аранжмане, у којима је та здравствена установа оштећена за милионе марака.

Република Српска 25.08.2014 | 08:25
Потписује и даље штетне уговоре

Непун мјесец дана након што је (26. јуна ове године) поново засјео на чело Универзитетске болнице (бивши КЦ), Станетић је хитро продужио уговор са фирмом „Гама медицина“, који се односи на „Пружање медицинских услуга и испорука медицинских средстава у области медицинске очне протетике и окулопластичне хирургије“.

Аутор тог уговора, са фирмом „МБ Гама траде“ д.о.о. Београд, управо је био Станетић и он га је потписао 09.08.2010. године, а његово спровођење наставио је Станетићев наследник на директорској позицији Брано Топић.

Уговор је раскинуо Душко Рачић (именован након Топића), јер је био штетан и у њему је КЦ изгубио милионска средства. Рачић је уговор са фирмом „Гама медицина“ д.о.о. Бањалука раскинуо 01.07.2013. године.

Разлог - огроман несразмјер у цијенама које су из КЦ-а плаћане „Гама медицини“ за медицинска средства и медицинске услуге и оних по којима је КЦ иста та средства и исте те услуге наплаћивао од Фонда здравства РС.

Примјера ради, према једном од десетина докумената који су у мом посједу, КЦ је једну од медицинских услуга „Гама медицине“ платио 4500 КМ, а за исту ту услугу Фонд здравства је КЦ-у исплатио 631,03 КМ.
Невјероватна разлика од 3.450 КМ је завршила можете претпоставити гдје.  

Многобројне су фактуре са овим невјероватним разликама у цијени, које Фонд није хтио да сноси, а исплаћени су са рачуна КЦ-а. У Фонду су, очито, били свјесни (бар у овом случају) да је ријеч о пренадуваним цијенама, лако провјерљивим и нису пристали да покрију разлику.

Истина, у једном тренутку Фонд се јесте обавезао да ће обезбиједити додатна средства да покрије огромне разлике у оном што КЦ плаћа Мирољубу Богдановићу (Гама) и оном што КЦ наплаћује од Фонда, али убрзо је та одлука стављена ван снаге и сав терет је пао на КЦ.

Све у вези  са овим уговором је кривично дјело, у то нема сумње. Кренимо редом.

Станетић је потписао потпуно штетан уговор по Клинички центар у којем је само један дио услуга финансијски ограничен, а све остало неограничено. Показало се и да је тај дио “ограничених услуга” такође неограничен, јер је нарастао два пута.

У основном Уговору, који је Станетић са “МБ Гама траде” д.о.о. из Београда потписао 09.08.2010. године наведено је да “укупна вриједност уговора за испоруку медицинских средстава у области медицинске очне протетике и окулопластичне хирургије износи 305.000КМ”.

Тај износ готово сав је реализован већ у години када је документ и потписан (262.847,39 КМ).

Када је испуњена “квота 305 хиљада”, што се десило већ половином 2011., Станетићу на памет није пало да прекине уговор и покуша постићи нови по цијенама по којима Фонд рефундира КЦ-у ту врсту услуга. Уговор је и након тога настављен, све до 01.07.2013. године, када га прекида Рачић.

До тог тренутка, Богдановићу је исплаћено укупно 1.944.863,16 КМ, од чега за матерјиал 628.417,51 марку (дупло више од уговорене испоруке), а за услуге 1.342.062,76 КМ.

Интересантно је да вриједност услуга у основном уговору уопште није ни поменута. Када се подсјетимо на ону разлику од 3.450 КМ са почетка приче у вриједности једне исте услуге, разумијемо и зашто.
 
Није овдје крај “чудесима” са овим уговором.
Уговор је потписан са фирмом “„МБ Гама траде“ д.о.о. Београд, а раскинут са фирмом „Гама медицина“ д.о.о Бањалука.

То је последица „Уговора о уступању Уговора о продаји и испоруци робе и услуга од 09.08.2010. године“, потписан између „МБ Гама“ из Београда и „Гама медицине“ из Бањалуке.

Уговор о уступању Уговора потписан је 25.07.2011. године у Бањалуци, а у име „МБ Гама“ из Београда потписао га је Мирољуб Богдановић, док је у име „Гама медицине“ из Бањалуке свој потпис ставио такође Мирољуб Богдановић.

Интересантно је да је Богдановић потписао Уговор са самим собом, а да му је то одобрио Мирко Станетић, уз подршку Горана Кљајчина, тадашњег директора Фонда здравства.

Невјероватно, зар не, а сада ће сви из власти да тврде да је све по закону; чак и препродаја Уговора, чија је вриједност до тог тренутка била истекла.

О неком новом тендеру нико није ни размишљао. А и зашто би, када сами одређују висину цијена, сами их плаћају и одлично зарађују. Милионе.

Овдје је још једна ствар врло врло значајна: У дјелатностима које је регистровала “Гама медицина” помињу се трговина месом и месним прерађевинама, трговина таласастим папиром, картоном, продаја рачунара, трговина рибом, љускарима и мекушцима…, али се ни ријечју се не помиње трговина медицинским средствима у области медицинске очне протетике и окулопластичне хирургије!

Ова медицинска средства за КЦ је, по Станетићевом и Кљачиновом одобрењу, набављала фирма која уопште није регистрована за ту врсту дјелатности. Могла је и пекара, што да не; И цементара и циглана и…

Након што је Станетић крајем 2011. смијењен, његов наследник Топић преузео је и Уговор, који је препродан, али кога брига! Јер је уговор “мастан”.

Топић самоиницијативно преузима и ингеренције над болницом “Свети апостол Лука” у Добоју и потписује Анекс Уговора са “Гама медицином”, којим се прецизира да “од дана потписивања овог Анекса уговору, мјесто извршења медицинских услуга у области медицинске очне протетике и окулопластичне хирургије поред Клинике за очне болести Клиничког центра Бањалука биће и Општа болница Свети апостол Лука у Добоју”!

Какве везе има Топић са добојском болницом? Никакве, али све се може када се хоће.

Исто тако могао је ове услуге наручити и за друге болнице у РС, Домове здравља, амбуланте, за све установе које су му пале на памет.

Међутим, није Топић шалабајзер, већ је овдје ријеч о диригованом пројекту извлачења пара. И то милиона.

На крају и зачин: МУП РС припремио је, због овог штетног уговора, кривичну пријаву против Станетића за Окружно тужилаштво Бањалука. Учинило је то Одјељење за привредни и организовани криминал, али извјештај није још предан!

Коментар није потребан.

 

СлободанВасковицБлог

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

xxл

25.08.2014 06:44

Јос један у низу... Незајазљиви монструми!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

25.08.2014 07:20

Ја катастрофе, таман помослим да смо досегли дна дна, а они нас поново изненаде. Ја гдје ће им бити крај! Људи моји, не преостаје ништа друго него у октобру протјерати багру црвену, све похапсити и натјерати да врате народне паре! Још нешто, ако вам буду нудили паре да гласате за њих, народе, паре обавезно узимај, то су покрадене паре од тебе, а глас дај ономе ко ће да нас вади из глиба у којем ћемо се угушити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

25.08.2014 07:26

Кради док можеш а онда: ''ко је јамио јамио'' Брзо ће и октобар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

малена

25.08.2014 07:26

Какви ли су тек уговори са АЛФА-МЕДИЦИНОМ??? Па БЕТА-МЕДИЦИНОМ? Све до ОМЕГА-МЕДИЦИНЕ голи криминал!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

25.08.2014 07:39

Није Станетић соло играч, он све што ради има сагласност од Додика!?Већ је једном "летио" са мјеста директора КЦ-а зато што није хтио да потпише неке уговоре Додикових тајкуна из Брчког!?Ваљда је човјек сада схватио да му је боље да се приклони и тако себи обезбиједи мирну старост (мада се искрено надам да ће је провести у затвору)??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

25.08.2014 07:41

СНСД мора да оде, да би ми могли да останемо и опстанемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срдјан

25.08.2014 09:13

Пси лају,каравани пролазе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник Рајдер

25.08.2014 11:13

Васковицу процацкај мало како се наси политицари "боре" против незапослености у управи за индиректо опорезивање! Опет су дјеца од појединих министара била најбоља на конкурсу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јос несто

25.08.2014 13:53

Пита ли се неко засто је церку и сина склонио у иностранство. А овде се "бори" за здравство Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти баја

25.08.2014 15:01

Људи моји ста је се све покрало и унистило и ако додје нова власт не могу пуно тога урадити јер је цијели систем унистен као сто се сад Вуциц у Србији суоцава са проблемом од бивсих влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.08.2014 15:39

Васковићу чланци су ти заиста одлични. Само ме мало чуди да ништа не пишеш о лоповији у Телекому Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспектор

25.08.2014 16:42

Једном криминалац, увијек кримналац. Нису дакле могли наћи другог новог директора, него су морали поставити човјека који већ има кривичну пријаву. Дакле људи се више не усудјују. Знају да је Додик готов. Овај ће сад имати двије кривичне пријаве. Само након октобра неће лежати у ладици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цјб

25.08.2014 20:59

Гарантујем вам да це за ово одговарати нека медицинска сестра, мозда цак портир или цистацица...

ОДГОВОРИТЕ