Рјешење које неће штетити Русији

Немачка канцеларка Ангела Меркел се залаже за решење украјинске кризе које неће штетити Русији и које украјински грађани сами морају да изаберу.

Свијет 24.08.2014 | 17:36
Рјешење које неће штетити Русији

Меркелова је то изјавила данас за телевизију АРД, у свом традиционалном летњем интервјуу, преноси АФП.

Овај интервју уследио је дан након посете Кијеву, а уочи тешких разговора предвиђених за уторак између украјинског председника Петра Порошенка и руског председника Владимира Путина, на којем ће учествовати и званичници ЕУ.

Меркелова поздравља тај састанак, који треба да се одржи у Минску, али упозорава да он вероватно неће резултирати неким "одлучним напретком".

"Дијалога мора да буде. Само политичко решење је могуће. За овај конфликт неће бити војног решења", истиче немачка канцеларка, додајући да Украјинцима мора да буде дозвољено да изаберу сопствену судбину, на исти начин као што су то урадили Немци после уједињења 1990. године.

У суботу је заменик немачке канцеларке Зигмар Габријел натукнуо како би стварање федералне Украјине било једино одрживо решење за тамошњу кризу.

Меркелова напомиње да, уколико би се Украјина определила за придруживање Евроазијској унији, заједно са Белорусијом, Казахстаном и Русијом, ЕУ не би од тога правила "велико питање". Немачка канцеларка наглашава како ЕУ жели "разумне односе" с Москвом.

Упитана о немачким плановима за испоруку оружја Курдима који ратују против бораца Исламске државе (ИС) на северу Ирака (што би требало да буде разматрано 1. септембра у доњем дому немачког парламента), Меркелова је категорички искључила слање немачких трупа у тај регион.

Коментари / 0

Оставите коментар