Тужилаштво БиХ под лупом Брисела

Представници Европске комисије, на њихов захтјев, разговарали су у Агенцији за заштиту личних података БиХ са менаџментом ове институције о поступку Тужилаштва БиХ, које је онемогућило Агенцији да обави инспекцијски надзор у Тужилаштву и о истрази коју је Тужилаштво покренуло против директора Агенције Петра Ковачевића.

Босна и Херцеговина 23.08.2014 | 10:24
Тужилаштво БиХ под лупом Брисела

Помоћник директора Агенције Самира Чампара каже да су представницима Европске комисије, који су у Агенцији били у четвртак, поред осталог, показани примјерци записника које су инспекције Агенције сачиниле раније у неким тужилаштвима, а што им није дозвољено у Тужилаштву БиХ.

- Агенција је већ прослиједила дописе Парламенту БиХ, Високом судском и тужилачком савјету, делегацији Европске комисије у БиХ, Савјету Европе, ОЕБС-у и ОХР-у у којима је све детаљно образложено. У међувремену, Тужилаштво је у два наврата Агенцији упутило захтјев за достављање информација које се односе на наше активности у вези са другим тужилаштвима. То ћемо им ускоро доставити - каже Чампара. Додала је да је поступајући инспектор Агенције при крају прикупљања документације за подизање прекршајног налога против главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

Тужилаштво БиХ је у два наврата онемогућило Агенцији да у Тужилаштву обави контролу поштивања Закона о заштити личних података каква је без проблема проведена у 15 других тужилаштава у БиХ, а против Ковачевића покренуло је истрагу због сумње да је у овом случају злоупотријебио службени положај.

Представници Српске у институцијама на нивоу БиХ оцијенили су да су случајеви "Горан Зубац" и "Агенција за заштиту личних података" показали да Тужилаштво притисцима, истрагама и оптужницама подвргава оне који покушавају да раде свој посао у складу са законом, односно да терорише институције којима руководе директори Срби.

Ковачевић је рекао да је за 13. август Тужилаштву најавио посјету инспекције, а да му је Тужилаштво затим послало два позива за саслушање. Саслушан је 12. августа у својству осумњиченог за злоупотребу положаја.

- Спречавање инспекције противзаконит је чин Тужилаштва који ће проузроковати штетне посљедице по БиХ на путу европских интеграција - рекао је након саслушања Ковачевић.

Тужилаштво

У Тужилаштву нису одговорили на постављена питања наводећи само да је против директора Агенције за заштиту личних података БиХ отворена истрага због прекорачења службених овлашћења.

Извор: Независне новине
 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

23.08.2014 09:41

БиХ једина дрзава у свијету гдје је ухапсено висе полицајаца , цариника , пореских и иних инспектора него лопова !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прочистити

23.08.2014 10:49

Дошли из ЕУ да "прочисте" тужилаштво. Цијев која је тренутно јако зачепљена. Јер, послије октобра кроз њу треба да прође много оних који се под пратњом обезбјеђења и полиције још возе у црним аутима њемачке производње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо, слажем се

24.08.2014 19:51

Више жестоких криминалаца у полицији, УИО, пореској управи, и инспекторатима, владама, другим државним органима и такозваној "политици" уопште него у цијелом остатку државе.

ОДГОВОРИТЕ