Давутоглу проводи идеје које су инспирисале Хитлера

Ахмед Давутоглу, којег је новоизабрани турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан најавио као новог предсједника Владе, је панисламиста за којег неки тврде да је инспирисан идејама Адолфа Хитлера о "животном простору на истоку" примијењеним у исламском контексту.

Свијет 23.08.2014 | 11:23
Давутоглу проводи идеје које су инспирисале Хитлера

Ово се, између осталог, наводи у анализи угледног њемачког магазина "Дие Wелт" о личности Давутоглуа и његовој улози у Ердоановој визији нове Турске.

У дијелу анализе наводе истраживање које је о Давутоглуу спровео његов бивши студент Белул Оцкан, који је, наводи "Дие Wелт", Давутоглуа видио као панисламисту.

"Према Оцкану, на Давутоглуа су снажан утисак оставили њемачки мислиоци. Давутоглу је посебно био задивљен Карлом Хаусхофером, чије су тезе о 'источном животном простору' инспирисале и Хитлера. Давутоглу је те концепте једноставно преформулисао у исламски геополитички простор", наводи "Дие Wелт".

Даље се наводи да би нова турска интересна зона обухватила Кавказ, Централну Азију, али и Балкан, или барем земље са муслиманским становништвом попут БиХ и Албаније.

У "Дие Wелту" подсјећају и на један интервју који је Давутоглу дао том магазину у којем је напоменуо да се све може промијенити осим географије и историје, наводећи да је Давутоглу човјек са геостратешком визијом.

"Давутоглу жели ојачати глобални углед и моћ Турске, сматра да моћ запада опада и истовремено прича о надолазећем добу нове и боље источне цивилизације. Његов утицај на Ердоана се чини прилично значајним", истиче се у анализи "Дие Wелта".

Унутарполитички, "Дие Wелт" види Давутоглуа као "неисписану књигу", али да је из његових властитих списа јасно да се ради о особи која исламску културу и цивилизацију види као извор моћи Турске, те да ће Давутоглу пропагирати Ердоанов пројект лагане, али трајне исламизације друштва, колико год то секуларни устав Турске буде дозволио.

Спољнополитички, након што је 2009. преузео позицију министра спољних послова, "Дие Wелт" га види као расистички оријентисаног према Израелу и панисламисту.

"Није предвидио 'Арапско прољеће', нити га је желио признати након што је започело. Покушао је срушити сиријског предсједника Башара ал Асада тако што је подржао радикалне исламске елементе који сада пријете самој форми исламске Турске како је Давутоглу види, и који сада комплетно особље турског конзулата у Мосулу држи као таоце", истиче "Дие Wелт".

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мркаљ.

23.08.2014 10:10

Како је рекао Хитлер:....ако зелите "тотален криег"имацете....!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

23.08.2014 14:14

..."земље са муслиманским становништвом попут БиХ и Албаније"... Само мала корекција: БиХ није муслиманска земља него већински хришћанска земља и на ту истину треба стално подсјећати...Дакле, ово није Анадолија, овдје је већинско хришћанско а не муслиманско становништво и ако хришћанске земље каква је Њемачка имају погрешну перцепцију или погешну информацију, на то их стално треба подсјећати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

23.08.2014 16:54

Много интилигентан цовјек,који це јос висе доприњети јацању турске у свијету.мазалост Балкан је јос дуго иза турске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

23.08.2014 21:20

Цовек је исправан.

ОДГОВОРИТЕ