Дунаву пријети велика опасност

Алесандро Вино (32) који тренутно борави у Србији, написао је отворено писмо државним органима, невладиним организацијама и свима онима који имају било какав утицај на реку Дунав. Забринути Италијан каже како за 10 година, колико путује Европом, призор који га је овде дочекао никада пре није доживео.

Србија 11.04.2010 | 22:54
Дунаву пријети велика опасност

Призор фотографисан 14. августа у Ковину у Војводини представља смеће у Дунаву. "Да, чисто смеће", потврђује Алесандро.

"Последњих 10 година путујем Европом, од Скандинавије преко Централне и Јужне Европе. Призори попут овог са слике нису толико чести, али да будем искрен, то никада пре нисам доживео. Подигао бих мало свест о томе овде у Србији. Не говорим овде никаквом сумњивом предузећу које испушта илегални отпад у реку, у питању је просечна особа, којој недостаје то да воли своје окружење и води рачуна о њему.

Нема потребе наглашавати да је Дунав једна од најважнијих река на нашем континенту. Кажем нашем, јер спаја и државе које нису у ЕУ.

Нисам еколошки активиста. Нисам исфрустриран па се овде жалим. Једноставно сам забринут слепилом народа, политичара, и многих других који иначе могу много тога да ураде како би помогли. Ово је слика једне земље. Година је 2014. и толико причамо о одржавању. По мом мишљењу, све је то више посао него позив на реалну акцију. Јутрос сам провео чистећи мали део (10 метара) Дунава, у гуменим чизмама, са рукавицама, и све што сам покупио спаковао сам у велике кесе за ђубре.

Нико ми није рекао да то радим, нико ми није наредио, сем појма о одржавању у сопственој љубави према природи. Нисам одрастао у посебно природном, еколошком окружењу, шта више одрастао сам у прилично загађеној, урбаној средини, али опет знам који је ово ризик у смислу флоре, фауне и привреде.

Многи туристи долазе у посету Србији сваког дана, који су одушевљени тиме колики потенцијал ова земље има. Ипак, са друге стране, грозе се нечистоћом Дунава. То чујем и сам по Европи, а и даље.

Верујем да је ово свачија обавеза, не треба се само хорски жалити на то како политичари ништа не раде, пошто нису они сами ишли около и бацали пластичне флаше, штапиће од лизалица и шприцеве у воду.

Волео бих да разумем политику земље по читавом овом питању, како Србија планира да се бори против загађивања и да ли постоји неки дугорочни план и шта би евентуално успело да подигне свест о овоме што се догађа. Као што рекох, ово је свачија одговорност, тако да ако примите ово писмо у прилици сте да урадите добро дело. Чувати прљавштину под тепихом није решење, приложена слика није леп призор Дунава за време заласка сунца, али као таква урезаће се у памћење.

Поново бих нагласио да је ово прешло све границе. Утиче на економију, као на пример риболов, утиче на туризам, и све врсте које живе у и поред Дунава. Влада би требало да лансира кампању како би се овај проблем решио. Што више људи буде учествивало све ће бити готови брже, лакше, и боље.

Верујем да ће ово писмо стићи у добре руке, руке грађана који брину о нечему као што је ово", написао је Алесандро Вино уз срдачан поздрав.

Коментари / 0

Оставите коментар