УС опен: Ноле, Федекс или...?

Кулминација сезоне на америчком бетону полако се ближи – у понедељак почиње 134. издање УС опена, последњег Грен слем турнира. Нема браниоца титуле Рафаела Надала, Роџер Федерер заслужено је у првом плану као главни фаворит, а неозбиљно би било отписати првог играча света Новака Ђоковића. Ипак, чини се да нас очекује нешто отворенији турнир него претходних година, па већ почињу лицитације да ли би и ко могао да понови Вавринкин подвиг из Мелбурна.

Тенис 22.08.2014 | 15:20
УС опен: Ноле, Федекс или...?

Шта чека Новака?

После тријумфа на Вимблдону ближа будућност чинила се светлом, али ту слику потамнили су Новакови неубедљиви наступи у Торонту и Синсинатију. Муке у првим мечевима и елиминација у другом, турнири за Ђоковића као да су били пресликани.

Ако се Роџерс куп и може свести под “заслужени предах“, мало ко је очекивао да ће се Новак у једнако бледом издању појавити и на једином турниру из Мастерс 1000 серије који до сада није освојио. Без енергије, Ђоковић је често каснио на лоптицу, играо је и сувише пасивно, а знатно испод његовог уобичајеног нивоа било је и његово најјаче оружје – ритерн. Уз такву игру, пораз од Робреда није чудо.

Ипак, сада долази Њујорк и окреће се нови лист – уосталом, и Мари је 2012. године освојио УС опен након што је на на Роџерс купу и у Синсинатију испао у трећој рунди.

Жреб Ђоковића није помиловао, мада би ривали у прва три кола требало да му дају довољно времена да постепено уђе у ритам.

Прво коло доноси Дијега Шварцмана, којем је ово прво учешће у главном жребу у Њујорку. Затим следе Матје или Милер – ветерани који би некада били знатно тврђи орах, али године и повреде учиниле су своје. Ипак, Луксембуржанин има традицију добрих игара на УСО (четвртфинале 2008, осмина финала 2011) и ту благи опрез није на одмет.

У трећој рунди пројектовани ривал је Гиљермо Гарсија-Лопес, али не би било изненађење да се ту нађу Лу или Квери, који је ипак потпуно ван форме.

Од друге недеље за Ђоковића почиње пакао – Џон Изнер, који га је два пута добио на Мастерсима на бетону, потенцијални је Новаков ривал у осмини финала. Американац је у четвртак повредио скочни зглоб и остаје да се види хоће ли бити спреман за УС опен, али у његовој осмини налази се и незгодни Филип Колшрајбер.

Четвртфинале ће највероватније донети окршај са Ендијем Маријем, који је као успавана звер и мало му недостаје да поврати самопоуздање после повреде и да заигра како уме. Ипак, ни Шкот неће имати лак пут – Штепанек, Вердаско и Цонга могли би да му одузму много снаге, ако не и да га елиминишу.

У пројектованом полуфиналу Новак би се састао са Станом Вавринком. Он се још није потпуно привикао на улогу једног од фаворита и много осцилира у последње време, али у његовој четвртини је Милош Раонић, који од свих играча из тзв. ’нове генерације’ делује најзрелије да се пробије до завршнице Грен слем турнира. Уосталом, већ је играо полуфинале на Вимблдону.

Фаворит број један?

У августу је напунио 33 године, а Роџера Федерера велики број тениских аналитичара сматра главним кандидатом за титулу. То је само по себи изузетно признање за човека који тенис и даље игра несмањеним жаром, који ужива у игри и свему што је окружује.

Сада је у фази каријере када игра потпуно растерећено – и даље се креће веома добро, а повећана глава рекета и чешћи изласци на мрежу новине су које су се, као што видимо, дугорочно исплатиле.

Федерер у Њујорку није тријумфовао од 2008. године – изгубио је од Дел Потра у финалу 2009, уследила су два полуфинална пораза од Ђоковића, затим елиминација у четвртфиналу од Бердиха 2012. и пораз у четвртој рунди од Робреда прошле сезоне.

Надала нема на турниру, Ђоковић је нешто лошијој форми, а Роџер маестрално намирише пад својих највећих противника и тада као да му се сва чула додатно изоштре, а игра постане углачанија.

Уз то, Федереров жреб више је него повољан – Матошевић, Грот, Карловић, Фоњини, Димитров и Ферер.

Грот и Карловић су играчи који се ослањају искључиво на сервис, а са таквима је Роџер традиционално лако излазио на крај. Фоњини или Баутиста-Ахут нису противници којих би Федерер требало да се плаши – Шпанац има солидну игру и за бетон, али је добио само један меч на претходна два турнира, док је Фоњини играо четвртфинале Синсинатија, али се мучи са повредом.

Григор Димитров је најозбиљније име у Федереровом делу жреба – упркос киксу у Синсинатију, Бугарин постепено и константно напредује, а на Грен слем турнирима ове године добио је важне лекције (Надал у Мелбурну, Ђоковић на Вимблдону) које би требало да му помогну следећи пут када се буде сусрео са неким од највећих.

Фереров скор са Федерером је 0-16, мада се Шпанац чини зрелим и за нешто ранију елиминацију. Питање је само ко би могао да га победи – Бердих је добио само један меч на претходна два турнира, а генерално ове године не блиста на највећим турнирима, не рачунајући полуфинале Аустралијан опена.

У том делу жреба још су Бернард Томић, Кевин Андерсон, Ернестс Гулбис...

Нови Вавринка?

Упркос чињеници да је Федерер у врхунској форми, не треба заборавити да су му 33 године, а да то често значи изненадне падове и слабије дане који долазе неочекивано. Уз Ђоковићев пад у форми, непознаницу Марија и одсуство Надала, можда се отвара простор да неко изван велике четворке понови успех Станисласа Вавринке из Мелбурна и освоји највећу титулу.

Утисак је да мушки део Грен слем турнира дуго није био тако ’отворен’, шансу у првом реду чекају Димитров и Раонић, а можда нас све изненади неко од тенисера које нисмо до сада виђали у завршници Грен слем такмичења.

Мечеви првог кола које не треба пропустити

Томаш Бердих – Лејтон Хјуит. Ветеран из Аустралије далеко је од нивоа на којем је некада био, али и даље има периода игре када подсети на славне дане својим ритерном, размишљањем на терену и разноврсношћу у игри. Посрнули Бердих вероватно је прави мотив да ’Расти’ поново покаже шта уме, тако да нас чека дуг меч, можда и у пет сетова.

Бернард Томић – Дастин Браун. Незаинтересовани Аустралијанац који много пажње посвећује тактици против ’лудог’ Брауна који често иде на све или ништа и прави глупости на терену. Могло би да буде забавно.

Ник Кирјиос – Михаил Јужни. После четвртфинала на Вимблдону, Кирјиос не може више да рачуна на фактор изненађења, пошто су све очи сада на њему – навијачи желе да виде да ли је он заиста Топ 10 потенцијал. Прво коло доноси му меч са искусним Јужним, чији слајс и агресивна игра су често добро пролазили на УС опену. Рус је одувек био склон осцилацијама, тако да и овде очекујте дуг меч, можда у пет сетова.

Марин Чилић – Маркос Багдатис. Кипранин воли светла велике позорнице, шљаштећи Њујорк увек га је инспирисао, сетите се само спектакла са Андреом Агасијем на последњем турниру легендарног Американца у каријери. Сада је 86. на АТП листи, али повратио је самопоуздање победама на мањим турнирима и могао би да загорча живот 14. носиоцу на старту турнира.

Јержи Јанович – Душан Лајовић. Пољак је у Синсинатију добио Димитрова и полако враћа веру у себе после лошије игре у већем делу сезоне. Јанович има кратак фитиљ и уме да одлута током мечева, а Лајовић ће га сигурно натерати да се креће што је више могуће и стрпљиво ће чекати своју прилику.

Коментари / 0

Оставите коментар