Чувајте се алкохола! Примјер - Пол Гаскојн

Све испрва почне као забава. "Мало ћу". Да се буде део друштва. Потом се ослади. Ваљда јер страхови тада смање своје стеге, па се млада личност осети боље. "Боље", пардон, са наводницима, јер ко не зна за себе - није добар ни себи ни другима. Онда постане навика. Па болест. Болест зависности. Тим путем алкохола кренуо је и славни енглески фудбалер Пол Гаскојн, који сада, у 47. години живота, изгледа као старац. Старац који губи битку са алкохолом.

Фудбал 22.08.2014 | 15:05
Чувајте се алкохола! Примјер - Пол Гаскојн

Чувени "Газа" је био један од најбољих везних фудбалера које је Енглеска икада имала. Они млађи, који га нису гледали у време када је бриљирао, тешко да могу да замисле ту вештину и фудбалски безобразлук. Роналдињо је имао дриблинге, Роналдо разносио ривале покретима, Меси и Роналдо сада имају своје стилове, један брзину а други разноврсност, но Газа... Газа је био нешто посебно. Играч са душом. Фудбалски шмекер, који је умео и да провоцира навијаче који су бодрили његовог ривала, али и да Енглезима пробуди наду да би, после 1996, поново могли до титуле првака света. Снимак можда помогне том подсећању, мада... није на њему никада било све.

Али, алкохол је чудо. Увуче се у нечији живот тихо, скоро неприметно. Потом постане бучно. А онда тужно, врло тужно.

Гаскојн је можда најбољи, а заправо најстрашнији пример из света фудбала који служи као сведочанство тој тврдњи.

Рано је почео. Баш у том стилу "Само ћу мало". Због друштва. А онда се уплео у мрежу из које је повратак баш тежак. Покушавао је, није да није, да умакне тој зависности, помагали су му новцем Гери Линекер и Стивен Џерард не би ли се лечио у клиници у Аризони, спасаван му је живот детоксикацијом у неколико наврата и... када се чинило да је успео да преброди најстрашније дане у животу, поново је зграбио флашу.

Са флашом џина тумарао је испред своје куће у Санбенксу, полустрву Дорсета, на крајњем југу Енглеске. Фото-репортери су забележили како је претходно, уз цигарету и пуну кесу неотворених лименки пива улазио и излазио из куће, а недуго затим, за сада још без појашњења на чији позив, појавили су се полицајци који су "Газу" увели у своја кола и одвели у болницу.

"Никада нећемо заборавити радост због игара твог тате. Молимо се да настави борбу", гласио је после објављивања ових фотографија један од коментара на Твитеру упућен Гаскојновој 27-годишњој ћерки Бјанки.

Та радост је давно прошла. Сада је остала само борба.

Тако то иде са алкохолом. Ма колико безазлено деловао онај почетак "Само ћу мало".

Коментари / 0

Оставите коментар