ФБиХ задужују за још 160 милиона КМ

Федерална влада донијела је данас двије одлуке којима је одобрила задужење Федерације БиХ од укупно 160 милиона КМ путем емисије обвезница.

Босна и Херцеговина 20.08.2014 | 23:00
ФБиХ задужују за још 160 милиона КМ

Из Владе је објашњено да је најновије задужење одобрено ради прикупљања новца за финансирање издатака утврђених буџетом ФБиХ за ову годину. У првом случају се ради о емисији обвезница у номиналном износу до 50 милиона КМ, а у другом од 110 милиона КМ.

Влада је данас прихватила и Извјештај о задужењу ФБиХ путем емисије трезорских записа на аукцији одржаној 22. јула ове године. Тада је продато свих 3.000 записа укупне номиналне вриједности од 30 милиона марака.

Економски аналитичар у Вањскотрговинској комори БиХ Игор Гавран није изненађен одлуком о новом задужењу ФБиХ.

"Од овог потеза само би било погубније да одлуче повећати порезе за привреду и грађане, што ће сигурно на крају и морати учинити кад не будемо могли враћати дугове", упозорио је Гавран.

Нагласио је да Влада ФБиХ континуирано посеже за овим за њу најлакшим краткорочним рјешењем - новим задужењима, а не ради на креирању добрих економских политика које би резултирале стварањем нове вриједности.

"Они просто настављају спиралу задуживања. Кад ови дугови дођу на наплату, дизаће нове кредите, емитовати обвезнице или продавати трезорске записе, што је погубно", оцијенио је Гавран.

Влада ФБиХ донијела је данас одлуку о начину евидентирања прикупљених средстава по Закону о финансирању помоћи за отклањање посљедица природне несреће и обнову подручја захваћених природном несрећом током маја.

"Новац се евидентира на посебним рачунима буџета ФБиХ, те буџета кантона и буџета јединица локалне самоуправе", саопштено је из Владе ФБиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ђоле

20.08.2014 21:40

Немате ви Бају у Федерацији, па да видите шта значи задужити се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логично

20.08.2014 22:13

Треба им за кампању. Најављени су избори. А и да некако преваре и смире становништво које је пуно дрчније него у РС. Тамо може бити свашта прије избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оргинал76

21.08.2014 06:25

Федерација бар има сто продат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

залосно

21.08.2014 08:51

Жалосно је што су Југославију исцјепкали на дваест неки државица, кантона, жупанија, ентитета, Косово, а кад су то урадили у свакој тој територији постоји шачица која народу пије крв и добро живи. Приватне територије за олош данашњи.

ОДГОВОРИТЕ