Луганск под контролом украјинских снага

Украјинска влада саопштила да је заузеле већи део Луганска. Извиђачке и диверзантске групе украјинске војске пробиле су се до града Доњецка где су гранатирали стамбену четврт и интензивном ватром напали приградско насеље Макејевка.

Свијет 20.08.2014 | 18:55
Луганск под контролом украјинских снага

Савет за националну безбедност Украјине саопштио је данас да су владине трупе после два дана уличних борби преузеле контролу над већим делом Луганска, који су држали у окружењу.

"Владине снаге сада контролишу значајан део града, рекао је портпарол Савета за националну безбедност Андреј Лисенко, пренела је агенција АП.

Украјински медији објавили су јутрос да је у град ушла колона руске војне технике без ознака, као и 1.200 војника у "зеленим униформама" не наводећи више детаља.

У Луганску је проглашено стање хуманитарне катастрофе, јер у граду већ 18 дана нема воде и струје, а телефонске везе су прекинуте.

Градске власти Луганска, саопштиле су да је током ноћи пуцано и на тај регионални центар на истоку Украјине, да има погинулих и рањених цивила, као и да је јуче у потпуности изгорела централна тржница и да житељи тврде да је изгорела и зграда Дечје обласне болнице, пренела је агенција УНН.

И град Доњецк је, у поподневним сатима јуче, засут серијом граната, чуле су се експлозије и потврђено
је да је једна стамбена зграда делимично уништена, док су становници Макејевка у региону Доњецка известили да су се чуле три артиљеријске ватре јавила је агенција Итар Тасс.

У ранијим извештајима из Макејевка наведено је да је 10-торо деце убијено када је вртић у Макејевки гранатиран, што локално становништво, до сада, није потврдило.

У извештајима се наводи да се под интензивном ватром нашао железнички терминал, гасна станица и да је гасовод запаљен, као и да укупно 34 трафостанице нису у функцији, док су у току радови на успостављању снабдевања електричном енергијом у граду. 

У окршајима између украјинских и проруских снага убијена су 34 цивила у последња 24 часа у Доњецком региону, саопштили су данас локални званичници.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

центурион

20.08.2014 17:49

Лажу сви, али га ови претераше. Погледајте мало новоросијаинфо, ицорпус.рс, военкорп.инфо, восток,рс, фонд стратешке културе и остале сајтове па направите сами неку реалну ситуацију. А она је таква да они нису ни пришли Луганску осим оних јадника на аеродруму што их изгладњују већ три месеца и клина код Дебељцева. Па ноћас су Украјинци изгубили око 500 људи код Доњецка а на целом фронту са рањеним око 1500 људи. Од 30. механизоване бригаде са 4700 људи извукло се 83 човека које сада терете као дезертере. Осам вагона са расхладним уређајима мртвих украјинских војника је стигло пре три дана у Харков. То не сме нико да каже.

ОДГОВОРИТЕ