Студенти купују за кинеске богаташе

За разлику од осталих двадесетогодишњака у Њујорку, Занг Јузу не проводи вријеме у тражењу стана за изнајмљивање.

Свијет 19.08.2014 | 20:24
Студенти купују за кинеске богаташе

Занг, која је студенткиња из Кине, проводи вријеме у робним кућама купујући робу познатих свјетских марки. Једном приликом је потрошила 45.000 долара на Биркин торбицу компаније "Ерме", која се сматра "светим гралом" женских торбица. Али оно што је интересантно је да Занг не троши сопствени новац.

Она је једна од све већег броја хаиваи даигоу, особа за шопинг које у иностранству траже и купују луксузне ствари за клијенте из Кине. То је растући бизнис који је вриједио 12 милијарди долара у 2013. години, наводи се у истраживању кинеског Истраживачког центра за електронску трговину.

"Углавном зарађујем између 200 и 300 долара за куповину 'Шанелове' торбице, али добијам више уколико купујем 'Ермеове' производе", објашњава млада Кинескиња. Њени клијенти добијају робу познатих модних кућа за мање новца него што би их коштала у Кини, и тако избјегавају плаћање скупог пореза на луксузну робу. Занг каже да је ова роба за 30 одсто јефтинија у САД.

Кинези су највећи купци луксузне робе на свијету и на њих отпада 29 одсто укупне куповине. Оно што је ново је то да ове куповине у иностранству обављају углавном туристи, али и особе као што је Јузу. Многи млади Кинези који студирају у мјестима као што су Њујорк, Лондон, Париз и Токио започели су својеврстан бизнис куповине за друге. Они проналазе клијенте путем кинеских друштвених мрежа ВиЧет и Вејбо, гдје једном мјесечно приказују слике скупих производа које могу да купе. Купци затим шаљу путем банака новац за куповину, као и њихову провизију.

Понекад Занг обезбјеђује купцима још веће попусте уколико робу купује у држави Орегон, која је ослобеђена пореза на трговину, гдје је некада живјела. Када јој "посао" иде, из руке зна купити око шест торби познатих произвођача "Шанел", "Прада", "Ерме", "Диор" и "Ботега Венета" и зна ићи у шопинг у име око 50 клијената.

Млада Кинескиња углавном заради између 200 и 300 долара за куповину "Шанелове" торбице
Исто ово ради и Кинез Ли из Париза, који зарађује више од 6.000 долара мјесечно купујући у луксузним париским продавницама. Ли, који није желио открити своје презиме, не планира да мијења занимање иако има мастер диплому из менаџмента. "Велики сам фан луксузне робе и мислим да је даигоу много лакши посао него други", објашњава Ли.

Ипак он наглашава да овај посао није стабилан. Иако лично познаје продаваче у продавницама, не успијева добити посебан попуст. "У питању је луксузна роба, као што је 'Ермеова', и нико не може добити попуст, једино ако је супер ВИП", додаје млади Кинез.

Да све не иде лако, говори и чињеница да је кинески предсједник Ли Ђингпинг покренуо кампању против корупције која је погађа и куповину луксузне робе. Ли каже да његови купци сада троше мање јер скупе сатове и екстравагантне дарове за званичнике све мање дају. Без обзира на то, Кина ће наставити да буде највећи извор трошења на скупоцјену робу и до 2025. два од три купца ове робе ће бити Кинези.

Занг каже да не планира бити стално лични купац, али је то лак начин да се заради екстра новац у вријеме када многи студенти имају проблема да пронађу посао након завршене школе. "То је привремени посао за мене који ми омогућава фин џепарац", објашњава Кинескиња док одлази у нову потрагу за скупоцјеним торбицама и сатовима.

 

Коментари / 0

Оставите коментар