Премијерка не зна фабрике у стечају

Радници некадашњег привредног гиганта ФАМОС-КОРАН из Пала окупили су се данас у просторијама пропалог предузећа да сазнају каква је њихова судбина.

Република Српска 20.08.2014 | 08:57
Премијерка не зна фабрике у стечају

Влада Републике Српске годинама им обећава да ће пронаћи стратешког партнера и покренути производњу али од обећања се не живи.

ФАМОС-КОРАН је скоро деценију у стечају,производња се не покреће иако по свим анализама постоји тршиште заинтересовано за производе фабрике која је некада запошљавала преко 2 хиљаде радника.Радницима се дугују плате за неколико година, имају судске пресуде али то у овој земљи ништа не значи.

,,Нико неће да нам се обрати,да нам каже сачекајте,стрепите се мјесец,два,три,пола године па ће се то ријешити.Сви ћуте.Иду да отварају неке олимпијаде а за ФАМОС нико ништа'',јада се радник ФАМОС-а Мирослав Суботић.

Радницима је досадило да чекају и слушају обећања.Влади поручују да ако немају намјеру да покрену производњу прогласе ликвидацију предузећа.

,,Нека се имовина распрода и нек узме колико кога следује.Ако влада не мисли о свом становништву о раднцима онда нека униште предузеће''каже Суботић и пита се: 

,,Ако ми радници не можемо ништа добити зашто мора стечајни управник и остала компанија криминалаца да живи од тога?''

Прије нешто више од мјесец дана стечајни управник ФАМОС-а Радислав Братић тврдио је да је Влада нашла стратешког партнера али је његово име пословна тајна.

,,То је тада било актуелно и то је био значајан стратешки партнер.Мешутим он се у задње вријеме ућутао и сада не рачунамо на њега'',каже Братић.

Шта Влада Српске намјерава урадити са ФАМОС-ом из Пала питали смо и премијера Жељку Цвијановић.

,,Менадћмент преговара са неким банкама како би обезбиједили кредитну подршку за завршетак одређених послова за које имају уговорене аранжмане.На тај начин би могли да финансирају своје потребе'',обавијестила нас је Цвијановић.

Да ли због врелог августовнског сунца или нечег другог али Цвијановић је очито промашила фабрику.Када смо је упозорили да не питамо шта је са ФАМОС-ом из Источног Новог Сарајева,већ са ФАМОС-ом из Пала,који већ годинама нема менаџмент већ стечајног управника и нема никакве пословне аранжмане нити уговоре,о чему јој редовно пишу напаћени радници тражећи помоћ,одговрила је.

,,Нисам упозната са детаљима,али ако вас нешто интересује добићете податке од ресорног министарства''.

А у ресорном министарству кажу праве пројекат о наводној приватизацији ФАМОС-а из Источног Новог Сарајева у шта ће покушати укључити и технолошку цјелину ФАМОС-а из Пала.Све ће се кажу знати на сједници Владе у септембру.

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ВРБОПУЦ

19.08.2014 15:58

ПА КАКО ОНА МИСЛИ РАДИТИ У ПРЕДСЈЕДНИСТВУ АКО ЈЕ ТОЛИКО ЗАБОРАВНА.ТАМО ЈЕ ЦЕКАЈУ ВЕЦЕ ОБАВЕЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ррр

19.08.2014 18:23

Е да сте је питали гдје има купити белих цизама знала бих све. хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

19.08.2014 20:05

Идиотизам је већ постао епидемија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

19.08.2014 21:17

Питајте је који је приватни факултет заврсила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Челинац

19.08.2014 21:31

Умјесто да кредите које подиже влада усмјере на развијање производње и привредног раста, наши експерти из владе кредитима финансирају потрошњу и расходе апарата... ево чист примјер међу многим посрнулим предузећима је и ФАМОС... Стоп незнању

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

19.08.2014 21:32

Е глупо вам питање! Ваљало је сина запослити у електро пренос, ипак је породица највазнија а остали це се снаци некако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд

19.08.2014 21:35

Битно је да она није заборавила сина запослити а ..бес једну фабрику из Пала и раднике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

19.08.2014 22:32

Па, шта ви очекујете од професорке енглеског? Мсм, свака част свачијој професији, али братеее... Жељка није за овог посла, поготово није за предсједништва. А можда је и боље што је овако смотана, да је нека способна, па још квалитетније би дрпала за своје црвене секташе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

20.08.2014 03:24

Инаце за ова власт за премијера бира управо такве особе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно од сарајева

20.08.2014 04:24

Сина слина поцео да се слика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

20.08.2014 08:19

Још један доказ колико је источни дио важан овој влади. А људи који живе јужно од Бијељине то најбоље осјете на својој кожи. Брзо ће октобар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

20.08.2014 08:40

Сина - Слина. Овако се нисам исмијао бог те пито од када. Свако свога Слину има.ахаххаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца25

20.08.2014 14:34

Ста це муценица, изгубила се у сопственим лазима и обманама! Ха ха ха хах смијесна је као појава, а даље да не коментарисемо...

ОДГОВОРИТЕ