Партизанова филозофија: Продај све што можеш!

Црно-бели настављају праксу да тим који уиграју на припремама претрпи драстичне промене када почне Суперлига. Све то иде у прилог да управа из Хумске послује без плана.

Фудбал 19.08.2014 | 22:00
Партизанова филозофија: Продај све што можеш!

Свако ко је пратио припреме и уводне утакмице Партизана у новој сезони могао је, наизглед, без грешке да констатује да ће штоперски тандем "парног ваљка" ове фудбалске јесени чинити Бранислав Трајковић и Војислав Станковић.

Данас, само месец дана касније, спојити поново њих двојицу у црно-белој одбрани делује немогуће. Трајковић је "избачен" из тима, а Станковић на путу за Вечни град, за Лацио.

За ФК Партизан и његово пословање ништа ново. Рекло би се очекивано.

Дуго су црно-бели били у потрази за појачањем у задњој линији, па је Словенац Бранко Илић стигао тек пред сам крај припрема. С обзиром да је пропустио уигравање са екипом на Златибору и Похорју и нешто слабију физичку спрему, било је јасно да ће словеначком репрезентативцу бити потребно време да покаже потенцијал због којег је стигао у Хумску.

Староседелац Милош Остојић и омладински репрезентативац Миладин Стевановић били су у другом плану код тренера Марка Николића.

Да Партизану ништа није сигурно када су у питању одласци и доласци играча, потврдила су последња дешавања. Црно-бели поново се сусрећу са ситуацијом која их је често пратила последњих година, поготово у летњем периоду.

Својевремено је Александар Станојевић целе припреме уигравао одбрану са Стефаном Савићем, добивши чврста уверавања од руководства да га неће продати. Када је био најпотребнији, дан уочи прве утакмице са АЕЛ-ом у квалификацијама за Лигу шампиона, прихваћена је понуда Манчестер ситија и продаја тадашњег Партизановог стуба одбране је завршена.

Вук Рашовић је муку мучио са Иваном Ивановим прошлог лета. Бугарин је прво хтео да иде, па је одлучио да остане, а онда је стигла понуда Базела. Иванов је, незадовољан што га управа није пустила у Швајцарску (запело око обештећења), одбио да игра меч у Ђумрију против Ширака, да би се потом нашао у тиму за реванш меч 2. кола квалификација за Лигу шампиона.

Био је у стартних 11 против Лудогореца у Разграду. А можда би боље било да није. Оба гола шампиона Бугарске постигнута су после врло лоших и у најмању руку чудних реакција Иванова. Партизан је изгубио 1:2 и касније утеху нашао у плеј-офу за Лигу Европе. У међувремену је окончан његов трансфер у Базел.

Тренер се ни у овом случају ништа није питао, као ни многи пре њега. Без утицаја су били и спортски директори.

Изненада је отишао и Александар Митровић, док се око трансфера Лазара Марковића апсолутно ништа није знало. У клубу су крили све информације и до последњег дана тврдили да је он играч Партизана за будућност. Млади Чачанин је данас, мало више од годину дана касније, играч Ливерпула и то после сезоне проведене у Бенфики.

Марко Николић тек што је дошао у Хумску остао је без Милоша Јојића. Наравно, без икаквих најава.

Овог лета покушало се мало другачије...

Управа Партизана после дужег времена сачувала је окосницу тима од прошле сезоне (без великих појачања), имајући у плану пласман у Лигу шампиона или барем плеј-оф за елитно такмичење, чиме би био обезбеђен део неопходног новца за егзистенцију и наступ у једној од две европске лиге. Као и претходних сезона "ваљак" се заглавио у другом колу и планови водећих људи црно-белих да кроз евро успехе зараде су пропали. Додуше, не сви.

Реванш утакмица против Лудогореца била је последња у Партизану за Трајковића. Штопер је пред крај првог полувремена направио велику глупост ударивши без разлога противничког играча и то у тренуцима када су се црно-бели враћали после резултатског дефицита од 0:2. Његов гест и црвени картон зауставили су "ваљак" на 2:2.

Убрзо после утакмице стигла је вест да Трајковић није лиценциран за такмичења.

Није се дуго чекало ни на информацију да ће Воја Станковић, овог лета промовисан у првог заменика капитена, после четири године проведене у Хумској, у иностранство.

Остала је недоумица када. пре или после утакмица са Нефчијем? Штоперски тандем са почетка припрема дефинитивно се распао, свако је отишао на своју страну.

Да буде јасно, понуда коју је добио Станковић се не одбија. Коначно, и време му је било за печалбу. Међутим, колико само неозбиљно звучи чињеница да је Николић управо њега и Трајковића уигравао све време, а онда већ крајем августа остао без обојице.

У међувремену, Партизан је довео замену за Станковића - Лазара Ћирковића, тврдећи да ништа није препустио случају и да се све ради плански. Дакле, отишла су двојица уиграних фудбалера, који су прошли целе припреме, а дошла двојица нових. Први на крају припрема, а други после шест одиграних утакмица у сезони. Чудан план.

Очигледно да су се услед нагомиланих проблема због неизмирених обавеза према играчима и запосленима у клубу, водећи људи српског вицешампиона вратили старом рецепту - продаји фудбалера, за који годинама тврде да је једини начин за живот клуба. Што, наравно, није тачно, јер би улазак у Лигу шампиона и по који освојени бод, да не говоримо о победама донели у просеку више новца. За такве резултате потребни су озбиљни планови, пројекти и пре свега способни људи.

Из перспективе Партизана, много је лакше стихијски пословати и ослањати се на багателну продају највећих бисера сопствене школе.

За навијаче Партизана страхови не престају, јер прелазни рок није завршен. Никола Дринчић је био врло незадовољан што га клуб није пустио када га је Станојевић звао у Израел. Данко Лазовић је имао на столу понуду ПАОК-а и Фејенорда, али је остао да помогне. Владимир Волков ће сигурно отићи ако стигне одговарајућа понуда. Партизанови најбољи тинејџери обично преко ноћи напусте клуб...

Занимљиво, тренери, осим Станојевића, нису се много бунили што их је руководство клуба "минирало". На тај проблем скретали су пажњу тек када постану бивши. Додуше, Николић је још на Похорју најавио "други лист" ако се понове догађаји из прошлости...

Коментари / 0

Оставите коментар