Банке спашавају "ваучер систем"

Представници пет банака са сједиштем у Републици Српској потписали су данас у Бањалуци уговор са Фондом солидарности Српске којим се уређују међусобна права и обавезе у погледу откупа основаних и ваљаних потраживања које ће банке вршити од привредних субјеката који су продали робу или услуге субјектима путем електронске картице "Обнова Српске".

Република Српска 19.08.2014 | 15:16
Банке спашавају "ваучер систем"

Уговор су потписале Нова банка, МФ банка, Банка Српске, НЛБ Развојна и Уникредит банка.

Услови по којима ће банке откупљивати потраживања привредних субјеката су дио пословне политике сваке од банака појединачно, тако да конкретни услови још нису објелодањени, каже Срећко Богуновић, директор „МФ банке“.

У питању је услуга коју банке и иначе раде, тако да дисконтни фактор „Нове банке“ за откуп потраживања путем Фонда солидарности износи 8 %, прецизира Игор Јовичић, извршни директор „Нове банке“.Индивидуални корисници платних картица могу њима платити своја доспјеле обавезе, с тим што потраживања банке за наредних 9 мјесеци неће бити оптерећена каматама, наводи директор „НЛБ банке“.

Што се тиче физичких лица, поступак релаксације њихових обавеза се одвија по пословницама и требало би да буде окончан до краја августа, тврде банкари. Представници Фонда солидарности и Привредне коморе се нису обраћали медијима. На листи привредних друштава која су до сада потписала уговор са Фондом солидарности Републике Српске за учешће у "ваучер моделу" налазе се 134 предузећа.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

КАСНИмо

19.08.2014 13:46

Па ће банке пословати са губитком и опет из шупљег у празно али по нашим џеповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1988

19.08.2014 15:40

Вјероватно је исплативо чим нема Бобар банке

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђорђе

19.08.2014 18:08

Све Додикове банке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

19.08.2014 18:59

Зна ли неко да ли се у Бијељини вауцером мозе платити струја и вода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цг

19.08.2014 19:53

Класицна превара народа ко уграби несто до октобра уграби после крах и јади бице после да се то мора вратити у ратама све це то народ вратити. Класицна превара владајуце олигархије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.08.2014 21:41

Ма ваучере систем је толики промашај да је то невјероватно чак и за нашу Владу која има милион промашаја. Јасно нам је да им није стало до народа, да је битна једино њихова прије свега имовинска корист, али ови ваучери и солидарни порез су врхунац. Узимају порез од оних најугроженијих, што нису своје паре опорезовали више? Па не дај боже да они дају 200 КМ за порез рецимо, од своје плате од пар хиљада КМ. Мислим да је СДС предлагао добар систем за порез, да се опорезују више они са већим платама, али то рецимо министру Тегеллтији није одговарало јер би то био велики порез за његову министарски плату, за плату његове госпође која је помоћник министра, за плату његове ћерке која ради у Електропреносу, за плату друге ћерке и зета који су такође у државним институцијама итд. Ако ова власт остане, порез ће да буде све већи и већи нама обичним смртиницима, па ви добро размислите коме ћете дати своје глас у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фрањо

21.08.2014 08:45

Све це то СДС исправити.

ОДГОВОРИТЕ