Почело обиљежавање славе града Требиња

Град Требиње и православна општина Требиње и ове године припремили су богат програм за Свето Преображење господње, крсну славу Града  Саборног храма.

Република Српска 18.08.2014 | 20:20
Почело обиљежавање славе града Требиња

Обиљежавње крсне славе града Требиња почело је “Сајмом меда и вина”. Од јутарњих часова на улицама центра источне Херцеговине врвило је од многобројних посјетилаца, који су обилазили лијепо уређене штандове са производима из Херцеговине и шире.   

“Људи су све више заинтерсовани за природне препарате јер ми радимо од 91. године И све више купују природне препарате и увидјели су да је то нешто боље. Овдје је сајам јако добро посјећен, људи су веома заинтересовани за Сајам у Требињу. Добра је и организација, тако да је све на баш високом нивоу”, каже један од излагача Драган Батинић који је у Требиње дошао са Сокоца.
 
“Имамо дугу традицију од 1887. године. Ове године имамо четири врсте меда имамо цвјетни мед, вријесак, затим зановет и жалфију односно пелим. Све биљне врсте које расту, расту у каменовитом подручју и зато смо написали мед из камена", тврди пчелар Раде Нинковић.
 
Богат културно-умјетнички програм трајаће два дана. Што се тиче грађана Требиња има оних који су задовољни садржајима за овај празник, али и оних који сматрају да може боље.

"Многобрајне манифестације које се организују у Требињу је ипак нешто што представљају Требиње градом културе и туризма, и добрих домаћина. То је оно што треба и у будућности да се ради како би Требиње и даље било град туризма, културе и добрих домаћина“, мишљење је једног од многобројних Требињаца на улицама града.

"Па видите што се тиче града Требиња задовољан сам, а могло би то мало боље, јер овај град заслужује много више. Међутим, овдје наши челни људи из нашег града о томе не воде баш довољно рачуна, а сто посто би могло боље јер ипак је ово туристички град. Мислим да би могло боље“, једно је од мишљења грађана.
 
Вечерас је на распореду концерт „Емира Кустурице и Но смокинг оркестра“, који је најављен као поклон Требињу. Међутим, резервација за овај музички догађај, који ће се одржати у башти хотела „Платани“, кошта 50 конвертибилних марака, тако да се у том угоститељском објекту вјероватно највише радују поклону од познатог режисера.
 
За сутра, Свето Преображење господње, предвиђено је да обиљежавање крсне славе града почне Светом архијерејском литургијом, након чега ће бити положено цвијеће на споменик браниоцима Требиња и обављено ломљење славског колача у Градској управи.

У вечерњим часовима литија ће проћи улицама града, а претходиће јој празнично вечерње у Саборном храму.

На Тргу слободе грађанима ће се обратити градоначелник Славко Вучуревић и представници градова побратима, након чега слиједи музички програм.


(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Симо

18.08.2014 22:26

Поклон за славу града концерт Емира Кустурице? Реците ми ко још за поклон плаћа 10 КМ резервације. Поклон је концерт који организује Град Требиње хтјели то неки да признају или не. А да ли је кич или не укуси су различити и о њима не треба расправљати. Хвала Граду Требиње на богатом програму који је доступан свим грађанима а не само онима са подебљим новчаником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАЛОВА ИВКА

19.08.2014 16:12

А У МУЗИЦКОМ ПРОГРАМУ НАСТУПА БАЈАААА ЈЕССС. У ИЗВЕДБИ ПЈЕСМЕ ЈЕДНОГА ДАНА ЗАЛИЦЕ МНОГИ СТО МЕ ВИСЕ НЕМА ОСТАЦЕ САМО УСПОМЕНЕ НА ПОСЛЕДЊЕГ БОЕМА.

ОДГОВОРИТЕ