Наставнике примају мимо конкурса

Тврдње да се наставници у школама запошљавају и без расписаног конкурса потврдила је и Републичка просвјетна инспекција, која је у првом полугодишту провела бројне контроле у васпитно-образовним установама у РС, током којих је затекла многе неправилности.

Република Српска 18.08.2014 | 16:31
Наставнике примају мимо конкурса

Због ове праксе, како кажу из гранског синдиката, и сами знају послати инспекторе у оне школе за које посумњају да крше закон, а у ресорном министарству увјеравају да подржавају рад контролних органа.

"Контролама у области основног и средњег образовања и васпитања утврђено је да се наставници примају у радни однос без расписивања јавног конкурса, најчешће превођењем рада са одређеног на неодређено вријеме", саопштили су из Републичке управе за инспекцијске послове.

Како у саопштењу додају, школе ангажују наставнике из других школа на допуну норме иако нису верификовани за тај предмет, а да претходно нису спровеле конкурсну процедуру у складу са законским одредбама.

"Директори школа су прије расписивања јавног конкурса за попуну упражњеног радног мјеста са пуном или непуном седмичном нормом распоређивали наставнике, односно стручне сараднике из других школа као технолошки вишак, а инспекцијским прегледом је утврђено да они нису могли бити технолошки вишак. Наиме, школе су издавале потврде о технолошком вишку, иако није спроведен поступак проглашења технолошког вишка", наводе из Републичке управе за инспекцијске послове.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, каже да има квалитетну сарадњу са надлежном инспекцијом.

"Ја често шаљем инспекцију у школе, на дојаве просвјетних радника који примијете одређене неправилности. Увијек поздрављам законит рад, а све незаконитости осуђујем",  рекао је Гњатић.

Горан Мутабџија, министар просвјете и културе РС, казао нам је да није упознат са овим извјештајем Просвјетне инспекције.

"Желим да кажем да са њима имамо добру сарадњу и да и ми често од њих тражимо провјеру одређених навода које имамо од стране странака. Настојаћемо да уклонимо све слабости", навео је Мутабџија.

Директори школа, с којима смо раније разговарали, међутим тврде да они закон не крше, али и признају да није риједак случај запошљавања на одређено, што се чини, како појашњавају, у случају када је, примјера ради, један наставник на боловању па га замјењује други до повратка на посао.

Иначе, Републичка просвјетна инспекција утврдила је одређене неправилности и у области предшколског васпитања и образовања, као и у оквиру контрола  над примјеном Закона о високом образовању.

"У области предшколског васпитања и образовања инспектори су утврдили да послове васпитача обављају лица која немају прописану стручну спрему", наводе из Инспекције, те додају да је, такође, било случајева да је пријем васпитача, стручних сарадника и осталих радника вршен без конкурса.

У првом полугодишту ове године Републичка просвјетна инспекција извршила је 635 контрола и у 179 случајева утврдила неправилности.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

бл

18.08.2014 09:20

Па ста ради тај врли министар, никад "није упознат". Ко онда зна, један од многобројних савјетника?4

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

18.08.2014 09:39

ТО ЈЕ,НАЖАЛОСТ,НАША РЕПУБЛИКА СРПСКА,У КОЈОЈ ОСИМ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ,НИШТА НЕ ЦВЈЕТА.КАКО БИ РЕКАО КОЧИЋ:"СВЕ СЕ УМРТВИЛО ОД НЕКАКВОГ ДОБРА И МИЛИНЕ,ПА ЈЕДВА ДИШЕ".А МУТАБЏИЈА САМО ГЛЕДА КАКО ДА ИЗБЈЕГНЕ ПОТВРДИТИ ИМЕНОВАЊА ДИРЕКТОРА ПО ШКОЛАМА КОЈИ НИСУ ДИО СНСДЕОВОГ КЛАНА.ПРОПАСТ У ОБРАЗОВАЊУ,ПРОПАСТ И У СВИМ ОСТАЛИМ ОБЛИЦИМА ЖИВОТА.ВАЉА ИШЧЕКАТИ ОКТОБАР!

ОДГОВОРИТЕ
Name

медјасанин

18.08.2014 14:17

Па само код нас у Броцу се прима по конкурсу ал се намјести опет ко ће се запослити... Кобајаги конкурс а оно се договоре директор секретар и велика мама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

медјасанин

18.08.2014 14:23

А наша дјеца што су завршили школе и студије труну по Медјасима, Балатуну и Броцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

софер

18.08.2014 15:46

У средњој школи у Власеници професором се назива особа која је купила диплому и ради да чува мјесто директору кад га странке смакну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

см

18.08.2014 17:34

У соколацкој сколи се примају само кадрови СНСД ако ниси у тој странци немој ни да конкурисес. На соколацком Бироу има бар десет уцитељица, а они приме уцитељицу из Цајница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симеон

18.08.2014 22:29

А што би нама вриједили конкурси када су на њима дјеца великаша СНСД-а на првом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ