Орлови згазили Гаучосе за финале!

Србија у финалу турнира Трофеј Београда - 85:67.

Кошарка 17.08.2014 | 00:30
Орлови згазили Гаучосе за финале!

Утакмица није била врхунска, нити претерано неизвесна, али је победа српских кошаркаша над селекцијом Аргентине, пред око 12.345 гледалаца у лепо попуњеној Комбанк Арени била и те како сласна... И узбудљива! Бар што се тиче лепих асистенција, кошева, закуцавања... Јато Орлова представило се нестрпљивој домаћој публици, жељној окршаја на паркету и победе, на најбољи могући начин - доминантном игром, серијом врсних потеза и убедљивим тријумфом резултатом 85:67 (26:14, 20:18, 24:19, 15:16).

Сусрет потенцијалних ривала у нокаут фази предстојећег Мундобаскета у Шпанији послужио је Александру Ђорђевићу и Хулију Ламасу као одличан показатељ тренутног односа снага бившег шампиона света из 2002. године и олимпијског првака две године касније.

И један и други селектор имали су прилику да промешају карте и опробају разне тактике и петорке, две недеље пре старта великог такмичења на Пиринејском полуострву. Интересантно, селектор Србије одлучио је да у састав уврсти и недовољно опорављеног Ненада Крстића и новајлију Милоша Милисављевића,

Обе екипе су меч отвориле с благом нервозом. После почетног вођства гостију резултатом 7:6 и уводних поена чувеног Луиса Сколе, публика у Арени решила је да наше кошаркаше пробуди и активира. То се и догодило. Серијом 10:2, којој су кумовали Богдановић са четири поена, као и Марковић и Калинић са по једном тројком, Орлови су повели са 16:9 и то је практично био преломни тренутак утакмице. Србија је у нешо мање од три минута потпуно преокренула резултат, ушла у мирне воде и потом заиграла за оне који су дошли да дају своју подршку.

Ређале су се контре, неколико бравура Богдановића, па закуцавање Митровића, потом и незаустављивог Радуљице. Како су минути пролазили разлика је ишла узлазном путањом, да би у једном тренутку она износила и 21 поен (43:22). У самом финишу првог полувремена Херман, Сафар и Ноћиони успели су да благо истопе разлику и на велики одмор наши момци отишли су са 14 поена вишка - 46:32.

У наставку ништа се битније није мењало. Радуљица је наставио свој терор под обручима, додуше уз благу ноншалантност у игри, Бјелица, Марковић и Симоновић су погађали углавном све што су упутили ка кошу ривала, а агонија Аргентинаца се наставила. Помало успавану публику пробудио је Стефан Јовић једном егзибиционом тројком у последној секунди напада, када је дефинитивно било јасно да ће гости из далеке нам Јужне Америке доживети пораз.

Додуше, када су у последњој деоници искусни Гаучоси мало "стегли" одбрану, разлика је лагано почела да пада. Половином четвртине Аргентинци су стигли до минуса од 11 поена (73:62), али то је било најближе што су стигли. Јер, када су наши момци поново додали гас, подигли су гледаоце на ноге и показали им да на првенству света могу да очекују борбене и пожртвоване Орлове.

Истина, има ту финеса које Ђорђевић треба да исправи до почетка шампионата, али убедљив тријумф и игра у добром делу мечу могу да охрабре све.

Коментари / 0

Оставите коментар