Бане Ивановић о новој сезони ПЛ

Већ годинама један је од носећих стубова игре Челсија. Нова сезона стартује данас, а са сјајним српским дефанзивцем причали смо о новајлијама у редовима Плаваца, као и појачањима у „српској колонији“ на Острву.

Фудбал 16.08.2014 | 23:30
Бане Ивановић о новој сезони ПЛ

Током летњег прелазног рока клубови су се додатно појачали, а на Острво су стигла нека од најзвучнијих имена европског фудбала.

Зато дефанзивац Челсија и капитен репрезентације Србије Бранислав Ивановић у разговору за МОЗЗАРТ Спорт истиче да ће се за титулу борити пет клубова. Наравно, нада се да ће трофеј узети управо његова екипа која је у односу на прошлу годину јача за Сеска Фабрегаса, Дијега Косту, Филипеа Луиса и Дидијеа Дрогбу.

Према специјализован сајту Трансфермаркт, Челси је најскупља екипа у Премијер лиги, мало испред Ситија. Хоће ли то на крају сезоне резултирати позицијом на табели?
"Доста смо уложили овог лета у екипу, довели смо много појачања, али све је то „папир“. Квалитет треба показати на терену. Сада јесмо јачи него прошле сезоне, међутим утакмице, оне такмичарске, једино су право мерило".

Премијер лига је једно од најнеизвеснијих такмичења у Европи. Ко су главни фаворити за освајање титуле?
"По мени, такмичење је сваке сезоне све теже, занимљивије и неизвесније. Испада да пред свако првенство понављам исту ствар, али то је чињенично стање. Постоји пет екипа које ће се борити за титулу првака, као и неке које могу да изненаде високим пласманом. Фаворити су манчестерски клубови, Арсенал, Ливерпул и, наравно, мој Челси, али ту је и Тотенхем који има добру екипу и који жели у Лигу шампиона. Он би могао да осујети планове фаворитима, мада мислим да ипак нема „калибар“ да на крају буде првак.

"Арсенал је тријумфом у Комјунити шилду показао да на њега мора озбиљно да се рачуна, без обзира на то што Манчестер Сити није играо у најјачем саставу. Тобџије су довеле играче са победничким менталитетом и то увек позитивно утиче на целу екипу. Осим борбе за сам врх биће веома неизвесна и она за опстанак, али заиста не бих нагађао о именима, јер су изненађења увек могућа. Како пријатна, тако и непријатна".

Шта очекивати од Манчестер Јунајтеда са новим менаџером Лујом ван Галом? Или од Ливерпула без Луиса Суареза?
"Мислим да ће се Црвени ђаволи вратити тамо где су били претходних година. Ово је за њих преломна сезона, а чињеница да не играју Европу требало би да им буде предност у борби за висок пласман у лиги. У питању је одлична екипа коју ће водити сјајан тренер. Променили су стил игре и видећемо како ће све то изгледати, али Манчестер Јунајтед је увек кандидат за титулу, а припремне утакмице најављују успешно првенство за Ван Гала и његове фудбалере. Признајем да ме је изненадила њихова прошла сезона, јер смо сви навикли да Јунајтед буде на врхунском нивоу. Међутим, у данашњем фудбалу најбитнији су резултати, пошто је овај спорт постао велики бизнис. Мало ко има стрпљења да чека резултат. Манчестер Јунајтед је навикао своје навијаче на успех, а Дејвид Мојес је платио цех времену у којем живимо".

Што се тиче Ливерпула, Суарез је сјајан играч и Редси су пуно зависили од њега. Али, постоји једна ствар коју као да сви заборављају: Ливерпул је у првих 10 кола био у врху и без њега. Веома ценим како ради Брендан Роџерс, уверен сам да он може да врати екипу на стазе старе славе. Међутим, биће ово тешка сезона за њега и Ливерпул. Осим у првенству такмичиће се и у Лиги шампиона, а ту су и домаћи купови. Притом, прошле сезоне нико од њих није очекивао неки спектакуларан успех, а сада ће их сви гледати другачијим очима.

Да ли се прошлогодишње треће место Челсија сматра неуспехом у оваквом клубу и са таквим менаџером као што је Жозе Мурињо?
"Сматра се неуспехом. У фудбалу чим ниси први, то је неуспех. Прошла сезона била нам је прва са Мурињом, па смо морали да се адаптирамо на нови начин рада. Сваки пут када почне нови циклус мора да постоји прелазни период. Ипак, освојили смо прошле године више бодова него оне претходне, па је већ могао да се примети напредак. Наравно, ову једноставно морамо да завршимо са трофејом".

Овог лета доведено је неколико сјајних играча. Како су се они уклопили?
"Одлично, али на припремама све функционише другачије него када почне првенство. Играли смо против екипа које су у том тренутку биле добри ривали за нас. Све то се, наравно, доста разликује у односу на првенство. Од нових појачања навијачи очекују доста, а на нама староседеоцима је да им помогнемо да се што боље прилагоде екипи и такмичењу".

Немања Матић, који је дошао зимус, уклопио се готово експресно. Да ли те је то изненадило?
"Није, јер играм са њим у репрезентацији и знам колико је сазрео у Бенфики. Одмах је показао да је спреман за велика дела и знам да ће бити још бољи. Већ је оправдао поверење, а сав успех и похвале који су уследили сазлужио је својим радом. Није лако вратити се у клуб који те је једном продао, али он је показао да је не само квалитетан играч, него и јака личност. Млади играчи би могли много тога да науче на његовом примеру".

Како су навијачи Челсија прихватили Сеска Фабрегаса, с обзиром на то да је до пре неколико година играо у Арсеналу?
"Енглеска није Србија када се ради о таквим стварима. Од наших навијача сигурно ће бити добро прихваћен, јер је професионалац и ту је да помогне екипи. Наравно, навијачи Арсенала сигурно ће бити против њега.

Два српска репрезентативца дошла су овог лета у Премијер лигу. Шта очекујеш од Душана Тадића и Лазара Марковића?
"Чуо сам се са Лазом, а и Дуцију сам пожелео добродошлицу. Дуци је направио прави избор. Био му је потребан нови изазов у каријери, сарађиваће са врхунским тренером Роналдом Куманом који га је баш желео и са којим ће моћи да напредује у каријери. Лазар је дошао у један од највећих клубова света и мора да буде спреман на доказивање и борбу. Врло је млад и од њега очекујем врхунске партије тек за једно две до три године. Енглеска лига је таква, сваком играчу је неопходно бар годину дана да јој се прилагоди".

Већ шест година си у Челсију. Имаш ли жељу да промениш средину и можеш ли себе да замислиш у неком другом клубу?

"Могу себе да замислим у неком другом клубу, али у овом тренутку остајем овде. Сматрам да још неколико година могу да играм на врхунском нивоу, што, наравно, зависи и од здравственог стања. Волео бих да се опробам у некој другој лиги, за неколико година ћу почети да размишљам о томе, али сада нема потребе. Желим још доста успеха са Челсијем".

Преко 66 одсто фудбалера који наступају у Премијер лиги су странци, односно они који немају право да играју за енглеску репрезентацију. Мислиш ли да у томе лежи разлог слабих резултата Гордог Албиона?

"Тачно је да велики број странаца игра у Премијер лиги и то јесте један од разлога за неуспех енглеске репрезентације. С друге стране, ту је и начин на који њихови фудбалери играју, због којег су на крају сезоне веома истрошени. Они су феноменални, не штеде се нимало у првенству. Мислим да је у питању комбинација тих разлога".

Коментари / 0

Оставите коментар