Брајан Дин: Стријелац првог гола у историји Премијер лиге!

Пре равно 22 године Манчестер Јунајтед је пао на Брамал Лејну, а двоструки стрелац за Шефилд ушао у анале енглеског фудбала.

Фудбал 16.08.2014 | 22:45
Брајан Дин: Стријелац првог гола у историји Премијер лиге!

Место догађаја је Брамал Лејн. Година 1992, 15. август. У току је прво коло новоформиране Премијер лиге. Шефилд је угостио Манчестер Јунајтед. О старта меча домаћи јуришају на гол Петера Шмајхела и већ у петом минуту после једног аута лопта у шеснаестерцу прелеће неколико играча Ђавола, а Брајан Дин прави пантерски покрет, надскаче Стива Бруса и погађа мрежу за експлозију на трибинама! Шефилд води са 1:0, пети минут меча!

Ово је сада већ далека историја, али за сва времена остаће записано - био је то први гол у историји Премијер лиге. До краја утакмице Брамал Лејн ће видети још два гола и велики тријумф над Јунајтедом. Дин је погодио још једном у 50. минуту, а затим Хјуз смањио за коначни 2:1.

Да је некада играо врхунски фудбал знају они старији поклоници Премијер лиге, да је био репрезентативац Енглеске заборавили су вероватно и они - или да је годину дана касније постао најскупља аквизиција Лидса (2,9 милиона фунти) - али име Брајана Дина остаће заувек у аналима енглеског фудбала.

А где је и шта сада ради човек који је на данашњи дан пре равно 22 године запосео све насловне стране острвских листова?

Брајан Дин је професионалну играчку каријеру завршио 2006. у клубу којем је и највише дао - Шефилду. Поред поменутог Лидса играо је за Бенфику, Мидслбро, Лестер, Вест Хем, Сандерленд... Када је окачио копачке о клин решио је да се бави тренерским послом. Покушао је у домовини и није успео. Често је помињао расну дискриминацију, како је црнцима много тежи пут до клупе неког клуба из Премијер лиге или Чемпионшипа, а онда је после неколико неуспешних покушаја да дође до посла решио да се отисне у исностранство.

И пронашао је земљу из својих снова. Такав је, каже, и клуб у коме ради последњих годину и по дана. У питању је Сарпсборг, оформљен пре тек неколико година...
"Пре него што било шта урадим када дођем на тренинг рукујем се са свим играчима. Норвежани су веома љубазни и показују вам поштовање на сваком кораку, али такође из њиховог руковања можете да научите доста тога. Да ли желите да неко поред вас буде у рову, или хоћете да га баците на ђубре", уз осмех ће Дин.

Сада као 45-годишњак каже да другачије гледа на живот, али не и на фудбал који му је и даље највећа страст. За сада његов највећи успех је опстанак у лиги прошле сезоне, када је Сарпсборг после баража са Рајнхајмом изашао као победник.

"Знате шта сам урадио после другог меча? Закључао сам се сам у свлачионицу и славио. Толико су ме обузеле емоције. Био је невероватан тренутак".

Брајан Дин ужива у животу у Норвешкој. Живи у малом граду на самој граници са Шведском, педесетак километара удаљеним од Осла, а кућа му је на обали језера. Као једину ману увек помиње тамошње цене...
"Девојка ми често долази у посету и приметила је да сам се значајно поправио у кулинарству. Храна је одлична у ресторанима, али задовољство нестане истог момента када погледате рачун".

Брајан Дин на посао у маленом норвешком клубу не гледа само као на успутну станицу. Он каже да је у Сарпсборгу много научио и да жели да се најбољи начин одужи клубу. Ове сезоне иде им много боље него прошле па су тренутно ближе горњем делу табеле и изласку у Европу него ли борби за опстанак. Када говори о тренерима од којих је највише научио најчешће помиње Басета и Пардјуа.
"Дејв је увек знао када је играчу битно да осети подршку, да му стави руку на раме. Не желим да будем један од оних тренера којег ће играчи морати да заустављају на ходнику, а да он гледа кроз њих. Наравано, ако се не рукују млитаво", у шаљивом тону завршио је Дин.

Када је почињао тренерску каријеру 1976. Рој Хоџсон такође није могао да пронађе клуб у домовини. Због своје прескромне играчке каријере - што свакако није случај са Брајаном Дином - нико га није хтео и он се запутио у Шведску. Преузео је Халмштад. У Енглеску се вратио као помоћник у Бристолу, али све што је касније направио вредно је сваког поштовања. Уосталом, сада је селектор Гордог албиона. Дин не крије да не би имао ништа против да крене његовим стопама...

Коментари / 0

Оставите коментар